Posiadam programator usbasp 2.0 'lc technology' na nim kwarc 12000. Mikrokontroler to attiny13a-pu dip08.

Programator mi wykrywa, przy próbie znalezienia AVR komunikat:
Cytuj:
avrdude_mk.exe: set SCK frequency to 8000 Hz
Co zmieniam SCK speed to w komunikacie się zmienia wartość Hz na coraz mniejszą aż dojdzie do 500. Oczywiście mam zaznaczony AVR part na attiny13a.
Reszta komunikatu z tego co widzę standardowa:
Cytuj:
avrdude_mk.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude_mk.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude_mk.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude_mk.exe: Device signature = 0x000000
avrdude_mk.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude_mk.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
Niestety nie mam czym zrobić zdjęcia lepszej jakości. Kropeczka oznaczająca 'górę' mikrokontrolera jest przy rezystorze.Próbowałem też zrobić zdjęcie jak podłączyłem do taśmy programatora, ale ze względu na jakość nic by to nie dało.

Czerwony - vcc
Niebieski - gnd - Do obydwu podłączone kondensatory 100nf i 47uf równolegle.
Żółty - mosi
Pomarańczowy - reset kabelek wtykowy wpięty do rezystora 10k ohm
Brązowy - sck
Zielony - miso.
Miałem nadzieję, że po prostu źle podłączyłem, ale zmieniałem na oko z 40 razy. Próby i same porażki trwały 2 dni, jednak dalej nie wykluczam złego podłączenia. Czy to możliwe, że to przez wbudowany kwarc w programatorze czy to bez znaczenia? Z góry zamówiłem sobie 5szt takich mikrokontrolerów na zaś. Jeśli programator to mam nadzięję, że 'markowy' atnelowy jak dojdzie nie będzie mi sprawiał kłopotów, jeśli jednak przez dwa dni nie potrafię tego podłączyć to mnie chyba krew zaleje. Proszę o pomoc, co jest źle i jak to poprawić?