Rafciu napisał(a):
zasilanie z USB jest kiepskie
Tak. Dlatego zasiliłem układ z 7805 oraz odfiltrowałem 200uF + 100 nF
Rafciu napisał(a):
Druga sprawa to wskazania mogą być prawidłowe ponieważ mierzysz napięcie którym zasilasz układ a dioda w tym układzie jest obciążeniem które powoduje spadki napięcia
W ten sposob mierzyłem na początku napięcie z dzielnika. Teraz mierzę napięcie z LM35 przy wybranym V ref 1,1V. Wg mojego miernika napięcie na tym LM35 nie zmienia się.
Dioda daje spadek napięcie na całym układzie i również zasilaniu uC ale problem jest tylko wtedy jak podłącze tą diodę
katodą do pinu mikrokontrolera a przecież bez względu jak ją podepnę, czy w ogóle będzie podpięta do jakiegoś pinu czy tylko między + i - układu spadek napięcia będzie ten sam.
Rafciu napisał(a):
Dlatego oprócz odpowiednio wykonanego hardware stosuje się też myk programowy jak uśrednianie wyniku
liczę średnią z 10 pomiarów i tak:
jak dioda jest zapalona to średnia wynosi 118
jak dioda jest zgaszona to średnia wynosi 224
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jak podepnę diodę odwrotnie Anodą do uC, bez względu na to czy jest zgaszona czy nie wyniki są takie same
zapalona 224
zgaszona 224
Zwiększenie rezystora powoduje to, że te róznice - zapalona/zgaszona są mniejsze.