Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 19:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2017, o 07:23 
Użytkownik

Witam otóż zakupiłem moduł ATB-WIFI z płytką air podłączyłem i niby wszystko działa :) , ale mam ogromne problemy z zasilaniem. Na samym początku wifi w ogóle nie chciał ruszyć restart co 1s. Dałem elektrolita z 1000uf :) i już coś się poprawiło ruszał ale to też tak nie do końca bo zanim ruszył to się z kilka razy zrestartował, czasem znów nie chciał itd :? .
Na jedno uruchomienie strony procesor potrafi się z 3 razy zrestartować, a czasem zawiesić. Próbowałem także podłączył usbasp do ładowarki od telefonu ale wtedy było jeszcze gorzej z 10 restartów na uruchomienie strony i zwieszenie oczywiście. Teraz pytanie co można poprawić w zasilaniu, aby takiego czegoś nie było ;) ? Mam zamiar zrobić płytkę pcb, ale boję się że będzie to samo co na stykówce. :D Na zdjęciu są inne kondensatory 2x47uf bo kombinowałem różne wersje i z tą co na zdjęciach to samo się dzieje co z 1000uf ;) .
ObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 mar 2017, o 07:28 
Użytkownik

Widzę, że kolega ma płytkę ATNEL Air, ja mam identyczny zestaw i muszę powiedzieć, że działa wyśmienicie.
Już od 2 tygodni chodzi u mnie Dawca Czasu i to 24h na dobę i nic a nic nigdy się nie zawiesiło.
Powiedzieć mogę jedno jaki może być powód: stykówka, stykówka i jeszcze raz stykówka :-)
A te kondensatory po 1000uF to tylko mogą zaszkodzić, a nie pomóc. Polecam poradniki Mirka o filtrowaniu zasilania.

Spróbuj sobie układ testowy zlutować na płytce uniwersalnej albo zrób sobie proste PCB do testów.
Jeśli cały schemat masz prawidłowy (sorki, ale rozkminianie teraz kabelków ze zdjęcia to nie dla mnie) to po prostu musi działać :-)

Acha no i kluczowa też kwestia.
Czemu pędzisz procka kwarcem aż 20 MHz??? Lepiej chyba użyć kwarca przyjaznego dla RS232, nie sądzisz?
Może zatem 11,0592? Zapewniam cię, że do WiFi to w zupełności wystarczy takie taktowanie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 21 mar 2017, o 07:57 
Moderator

Bartek123 napisał(a):
Na samym początku wifi w ogóle nie chciał ruszyć restart co 1s.

A co to oznacza dla ciebie restart co 1s ? Sorki ale to tak nieprecyzyjne określenie, że można by przypuszczać, że np wyłączają może u was prąd na dzielnicy - i wszystko się restartuje. Broń Boże nie mam zamiaru wyśmiewać kolegi, chcę pomóc no ale zwracam uwagę na to żeby precyzyjnie opisywać problem - bo to z tymi restartami to jakaś masakra .... i to jeszcze że się procek restartował ... no to już kompletne kuriozum - że to niby przez moduł WIFI ? Panie kolego, panie kolego LITOŚCI proszę

Może na początek - zgodnie z powiedzeniem "co ma piernik do wiatraka" to ja zapytam ciebie "co ma restart procka do ewentualnych problemów z modułem WIFI nawet jeśli założyć, że takie problemy z nim są?"

Owszem procek mógłby się restartować - owszem ale gdyby ktoś mu podpierniczał zasilanie - czyli np hmmm nie wiem - moduł WIFI robił ZWARCIE ? ;) no ale panie - jak zwarcie to zwarcie - ono by było np gdzieś na PCB czy na module i ten w ogóle by nawet bąka nie puścił ani diodą nie mrugnął.

Więc jeśli piszesz, że ci procek się restartuje to dokładnie TEN FAKT oznacza, że coś TRAGICZNIE ale to TRAGICZNIE skopałeś albo w programie w procku albo w połączeniach - nie ma wyjścia ... nie ma wyjścia

Bartek123 napisał(a):
Dałem elektrolita z 1000uf

Gdzie? przy procku ? jeśli przy procku to tylko przeżegnam się lewą nogą po plecach na to co usłyszałem ... i nawet nie będę komentował tego, że no już gorszego pomysłu to nie da rady wymyślić :(

Bartek123 napisał(a):
i już coś się poprawiło ruszał ale to też tak nie do końca bo zanim ruszył to się z kilka razy zrestartował, czasem znów nie chciał itd

.... panie, panie ! ale co się poprawiło do jasnej kaczuszki ? ... no toż takie opisywanie problemu to .... eeeeeh no szkoda mówić na prawdę. :(

Bartek123 napisał(a):
Próbowałem także podłączył usbasp do ładowarki od telefonu ale wtedy było jeszcze gorzej z 10 restartów na uruchomienie strony i zwieszenie oczywiście.

Jakich restartów? czego restartów ? Modułu WIFI czy procesora ? Opisz mi po czym rozpoznajesz restarty procesora a po czym modułu - bo jeśli się po tym WYŁĄCZAŁO ZASILANIE i GASŁY ci wszystkie diody LED (ale tylko zgaduję bo u ciebie na tej stykówce jest tylko jedna dioda LED i podłączona do nogi procka, więc to że ona przestaje świecić może oznaczać - że program źle napisany) ....

Bartek123 napisał(a):
Na jedno uruchomienie strony procesor potrafi się z 3 razy zrestartować, a czasem zawiesić.

Jeśli dalej tak będziesz opisywał problem to sorki ale ja nie będę w stanie pomóc ?

Podpowiem ci tylko, że sprawdzenie czy procesor się restartuje jest PROSTE JAK DRUT .... i można to zrobić na diodzie LED programowo i mieć na 100% wyniki - ale pokaż jak ty to robisz? opisz procedurę co i jak sprawdzasz. No i NAJWAŻNIEJSZE proszę nie opowiadaj bajek że procek się może restartować przez moduł WIFI - bo moduł połączony jest tylko liniami Rx i Tx do procka więc pomijając sprawy tragicznego zasilania które może po prostu WYSIADAĆ u ciebie i to może powodować jakieś przedziwne zachowania .... no Qurczę ale to akurat najłatwiej sprawdzić

tylko trzeba wziąć miernik w rękę i amperomierz - sprawdzić wydajność swojego źródła zasilania albo w ogóle to co zrobiłeś na stykówce

Gdyby miały być takie problemy z modułami wifi to ja bym się już chyba dawno powiesił

--------------------------------------------------

Poza tym w niejednym poradniku pokazywałem że również na stykówce daje się odpalać te moduły chociaż to nie najlepsze rozwiązanie bo jednak one potrafią pobrać aż do 200 mA!!!! a to ogromny prąd i jeśli już daje się kondensator to przy samych nogach zasilania modułu WIFI, ale ty nie musisz tego robić bo masz płytkę ATNEL-AIR przecież a tam jest taki kondensator przy nogach zasilania modułu. Jeśli więc pomimo to wszystko się wyłącza to oznacza TYLKO DWIE RZECZY, powtórzę

- albo TRAGICZNE zasilanie (za słaba wydajność prądowa)
- albo złe połączenia

albo jedno i drugie

----------------------

kolejna sprawa to tak jak kolega wyżej napisał kwarc 20 MHz - zastosowałeś go świadomie? czy przypadkiem? A jeśli świadomie to spróbuj pokazać co zrobiłeś w kodzie aby go użyć i pokaż co zrobiłeś ?

---------------------------------------------------------------------

SŁOWO NA KONIEC:

1. czy sprawdzałeś / konfigurowałeś moduł przez przejściówkę USB/RS232 ???? programem na kompie ? Bo jeśli nie .... (ale w to to aż nie mógłbym uwierzyć) ..... Jeśli zaś sprawdzałeś to czy moduł się poprawnie zachowywał wtedy ?

PostNapisane: 21 mar 2017, o 22:25 
Użytkownik

Moduł wifi jest sprawny. Kwarc użyłem 20Mhz bo tylko taki miałem a prędkość co prawda ślimacza 2400 boud, ale tylko dla tej prędkości error jest równy 0,0%. Tak podłączałem do komputera ten moduł i moduł działa, ale również różnie jest z tymi restartami(kminiłem z kondensatorami i jak właśnie dałem ten 1000uf to moduł podłączony do przejściówki usb - rs232ttl(robiona samodzielnie są tylko tam kondensatory 100nf ) działał poprawnie). Restart procesora rozpoznaje po tym że na początku programu wysyłam po uarcie start... Zawieszenie proca po tym że w przerwaniu mam mruganie ledem i po prostu nie miga ten led. Restart modułu wifi po tym że dioda nlink świeci po czym przygasa na chwilę i następuje jej całkowite zgaszenie i po chwili znów się zapala ta dioda po jakimś czasie (różnie w zależności od użytych kondensatorów) przygasa. Zrobiłem tą płytkę na płytce uniwersalnej tym razem z mniejszymi kondensatorami 22uf. I jeśli chodzi o moduł wifi to już nie ma tych restartów, ale procesor dalej się zawiesza lub restartuje. Charakterystyczna rzecz to jest taka że mam stronę http na tym i wywołanie strony z terminala działa poprawnie dopiero kiedy dużo danych szybko leci to procek się zawiesza, lecz nie zawsze. Na początku próbowałem z swoją biblioteką do uarta opartą o przerwania, ale tam było to samo co teraz dlatego postanowiłem to uprościć jak tylko mogłem. Podczas lutowania troszkę się pomyliłem dlatego linia Mosi może się wydawać zwarta, ale jest poprowadzona nad ścieżkami. Rzeczywiście być może coś w kodzie przeoczyłem nie wiem dlatego zwracam się o pomoc ;) .

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 21 mar 2017, o 23:05 
Użytkownik

A kondensatory 22pF przy kwarcu to gdzie kolega zgubił?
Jak zasilasz cały układ? Ile wynosi VCC u ciebie?

Kwarc proponuję jednak Ci zakupić 11,0592 MHz to przecież groszowe sprawy. Kup sobie kilka różnych i po kilka sztuk, to podstawa :-)
A może na początku po prostu przetestuj sobie podstawowe miganie diodą w przerwaniu bo cos moim zdaniem technicznie kuleje, ale na kod też w wolnej chwili spojrzę.

------
Co do kodu to powiem tak. Skompilował się beż błędów i diodka ładnie u mnie miga i nic się nie zawiesza. Jeśli chodzi o szczegóły to ja korzystam z bibliotek Pana Mirka z BlueBooka, GreenBooka i poradników o WiFI, więc trudno mi teraz analizować cały Twój kod.

PostNapisane: 21 mar 2017, o 23:34 
Użytkownik

Dziękuje chłopaki za pomoc. Kombinowałem i jak ustawiłem na wew 8Mhz i przestawiłem prędkość uarta w (module wifi i w procku) na 38400 boud to teraz wszystko śmiga jak leci. Dlatego jedna rzecz mnie zastanawia co nie tak mogło być że z 20Mhz nie działało?

PostNapisane: 21 mar 2017, o 23:56 
Użytkownik

Bartek123 napisał(a):
co nie tak mogło być że z 20Mhz nie działało?
Dlatego widzisz na początku się pytałem dlaczego taka częstotliwość taktowania?
Zaglądałeś może do noty jakie producent gwarantuje maksymalne taktowanie?
To podpowiem Ci, że 16 MHz, a to że można popędzić szybciej to inna zupełnie sprawa (kwestia jeszcze napięcia jakim zasilamy mikrokontroler).
Może masz kwarca uszkodzonego, dlatego jak pisałem zawsze pod ręką trzeba mieć kilka częstotliwości i to po kilka sztuk.

Fajnie, że udało się problem opanować :-)

PostNapisane: 22 mar 2017, o 00:17 
Użytkownik

Przyczyna pierwsza źle pracujące taktowanie procesora na schemacie jak i stykuwce brak kondensatorów 22pF, o czym wspomniał Ci MikieMan.
Drugą przyczyną mogło być źle ustawione taktowanie proca być może w fusach ustawiłeś taktowanie zewnętrzne inne niż kwarc.
Trzecią przyczyną mogło być kiepskie zasilanie przy kwarcu 20MHz procek potrzebował więcej mocy której nie miał :)

PostNapisane: 22 mar 2017, o 00:28 
Użytkownik

Sprawdzę rano z tymi 22pf. Taktowanie dobrze było w fusach ustawione. Nie chce mi się wierzyć pod usb 3.0 podpiąłem więc prądowo powinno dawać radę, ale wszystko możliwe. Rano porobię kolejne testy i zobaczę co wyjdzie. ;)

PostNapisane: 22 mar 2017, o 07:31 
Użytkownik

Dziękuję koledze za pochwałę :-) Cieszę się, że mogłem pomóc w rozwikłaniu zagadki.
Bartek123 napisał(a):
Nie chce mi się wierzyć pod usb 3.0 podpiąłem więc prądowo powinno dawać radę, ale wszystko możliwe.
Jak zatem rozumiem układ zasilasz bezpośrednio z USB. Niestety różnie to bywa z jakością tych 5V bezpośrednio z portu USB i mogą tutaj również pojawić się jakieś niespodzianki.

Ja zazwyczaj jak mam układ, który bierze więcej prądu (niby 250mA dla WiFi to nie jakaś ogromna sprawa, ale już spory prąd) to stosuję zewnętrzny zasilacz, dodatkowo w układzie stabilizator z dobrą filtracją zasilania.
Poza tym te kondensatory przy kwarcu na prawdę w docelowym urządzeniu są ważne i wpływają właśnie na stabilność i niezawodność działającego układu.

Tak więc jeszcze propozycja dla Ciebie: dołóż te kondensatory 22pF i spróbuj układ zasilić z zewnętrznego zasilacza, ale koniecznie przez stabilizator. Bo nawet jak znajdziesz zasilacz 5V to pewnie będzie impulsowy i na wyjściu takich zasilaczy też często jest niezła sieczka. Do testów nawet weź sobie zasilacz 9V czy 12V i poczciwego 7805 z dobrą filtracją.

Docelowo to polecam ci przetworniczkę ATNEL PWR-3 (albo Digi-Lion 2 , gdzie dodatkowo masz super ładowarkę akumulatorków Li-Po i Li-Ion).
Jest na prawdę super pomocna przy prototypowaniu na stykówce czy płytkach uniwersalnych. Masz pewność, że jakość zasilania będzie dobra, a to często właśnie źródło poważnych problemów ze stabilnością pracy układów, zwłaszcza przy częstotliwościach taktowania procka rzędu 20MHz czy więcej.

PostNapisane: 22 mar 2017, o 12:25 
Użytkownik

Dodałem te kondensatory 22pf i wszystko działa jak leci :D :D Dziękuję wszystkim już wiem jak one ważne są. Obyło się bez zasilacza zewnętrznego, aczkolwiek mam zamiar złożyć go jeszcze, ale skoro pod USB działa to przy zasilaczu już wogóle będzie śmigać :D

PostNapisane: 22 mar 2017, o 14:26 
Użytkownik

No to świetnie, że układ śmiga :D
W sumie może dobrze się stało bo jednak najlepiej człowiek się uczy na własnych przygodach.
Teraz to już będziesz zawsze pamiętał o tych kondensatorach ;)

Jak by co to możesz liczyć na naszą pomoc. Miłej zabawy i nauki :)

Strefa czasowa: UTC + 1