Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 23:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 mar 2017, o 00:09 
Nowy

Witam,
Miałem styczność zarówno z Arduino jak i płytkami typu Raspberry. Programuję trochę w C, C++, C#. Poszukuję platformy pod moje wymagania. Zamierzam zrobić "mały projekt", w którym muszę wykorzystać 3 moduły, które komunikują się za pomocą następujących złączy I/O:
*Moduł 1 GPS (RX, TX, VCC, GND) - UART
*Moduł 2 GSM (RX, TX, VCC, GND) - UART
*Moduł 3 CAN (INT, SCK, MOSI, MISO, CS, GND, VCC) - SPI?
Chodzi o to, że potrzebuję takiej jednostki, do której będę mógł podpiąć te 3 moduły. Zadaniem uC będzie odbieranie danych z modułu 1 oraz 3, a następnie wysyłanie pewnych danych za pomocą modułu 2. Nie jestem pewien czy zdecydować się na arduino, STM32(nie miałem jeszcze z nimi do czynienia), a może platforma z jakimś Linuxem typu Rpi, bananapi, czy inne podobne rzeczy.
Dziękuję za każdą odpowiedź. Chętnie odpowiem na pytania jeśli takie się nasuną.
Pozdrawiam serdecznie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2017, o 08:08 
Użytkownik

Ja jestem początkujący, ale na moje oko to jak kolega chce się bawić z tzw. samochodówką to są dedykowane mikrokontrolery Atmela do zastosowań w elektronice motoryzacyjnej.
Poza tym to nie wiem ile tych danych kolega chciałby mielić, żeby aż wchodzić w STM-y czy linuxowe mini komputery.
Trochę za mało powiedziałeś co dokładnie miałoby urządzenie robić, czy miałoby na stałe pracować w samochodzie czy być narzędziem podpinanym okresowo jak np. urządzenia diagnostyczne?
Poza tym w ramach tego co podałeś do tej pory to mim zdaniem wystarczy poczciwy AVR z dwoma uartami i już.

Na koniec warto wspomnieć, iż podłączanie się do CAN-a to już wyższa szkoła jazdy i jakoś postawienie na jednej szali Arduino i CAN trochę mnie przeraża i czy aby kolega wie na co się porywa?
Nie wiem jaką kolega ma wiedzę ale eksperymentowanie z CAN-em zwłaszcza w jadącym pojeździe może być niebezpieczne.

PostNapisane: 17 mar 2017, o 12:06 
Nowy

Projekt głównie do zabawy. Będzie to coś na wzór logera. Pobiera dane z gps (pozycja, czas, prędkość, kierunek), oraz linii can (np. obroty, temperatura) i co interwał czasowy np. 30 sekund wysyłał te dane przez gprs(wysyła 1 pakiet, lub zbiera dane i dopiero wysyła w formie jakiejś paczki). Myślałem coś o gotowej platformie, płytce prototypowej, typu arduino. Nie wiem ile potrzeba na to zasobów, dlatego pytam bardziej doświadczonych.

PostNapisane: 17 mar 2017, o 16:52 
Użytkownik

No tak rozumiem. Pomysł projektu bardzo ambitny, przynajmniej z mojego punktu widzenia :-)
Mam nadzieję, że kiedyś zaprezentujesz swoje osiągnięcia w naszym dziale DIY? :-)

A tak jeszcze z ciekawości zapytam czy masz już opanowane w praktyce wykorzystanie tych wszystkich modułów?

PostNapisane: 17 mar 2017, o 22:39 
Nowy

Na razie działałem na gotowych bibliotekach z gps'em i trochę gsm, z can jeszcze nic. Ale w dalszym ciągu nie wiem jaką platformę wybrać do tego :/ Może ktoś zarzucić kilkoma pomysłami? Jakieś płytki rozwojowe, prototypowe?

PostNapisane: 18 mar 2017, o 05:07 
Użytkownik

Proponowałbym AT90CAN32/64/128. Ma wbudowany CAN i do tego 2 UARTy.
Używałem tego układu do mojego projektu "inteligentnego" budynku. Spisuje się dobrze.
W moim przypadku był trochę zbyt duży i zamieniłem na ATmega32M1. Też ma wbudowany CAN ale tylko jeden UART.
W Twoim przypadku myślę, że ten pierwszy będzie idealny

Strefa czasowa: UTC + 1