Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2017, o 14:55 
Nowy

Cześć.

Od dłuższego czasu używam programatora USBasp zakupionego z Blue Book-iem od Pana Mirka. Spisywał sie super. Nie jeden procesor czy tez układ zaprogramowany bez problemu. Od pewnego czasu mam z nim problem. Odpięcie go od zaprogramowanego z powodzeniem układu powoduje zawieszenie procesora. Pod piecie go z powrotem powoduje odwieszenie go i procesor normalne pracuje. Drugą rzeczą jaką zauważyłem jest nie świecąca dioda na programatorze od normalnej pracy gdy programator jest podpięty do usb. Pomiar napięcia na jej stykach wykazał 3.35V co by świadczyło o jej uszkodzeniu. Poza tym programator pracuje poprawnie. (tz. bez problemu rozpoznaje w mkvCalkulatorze podpięte procesory jak i wgrywa wsad do procesora z eclpisa z powodzeniem.)

(Uprzedzam dziwne odpowiedzi: TAK. Układy maja swoje zewnętrzne zasilanie. Masy zasilania programatora jak i zasilania zewnętrznego są z sobą połączone.)

Wersji programatora nie mogę znaleźć na pcb wiec dodaje jego zdjęcie.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2017, o 15:00 
Użytkownik

gregor126p napisał(a):
Odpięcie go od zaprogramowanego z powodzeniem układu powoduje zawieszenie procesora. Pod piecie go z powrotem powoduje odwieszenie go i procesor normalne pracuje.
Odniosę się do tego pytania: a masz podciągnięty reset przez rezystor do Vcc? Jeśli nie, odłączenie programatora (a nawet odłączenie programatora od USB) spowoduje "zawieszenie się" procesora.

PostNapisane: 10 mar 2017, o 15:30 
Użytkownik

A ja myślę, że najlepiej po prostu skontaktować się z firmą ATNEL, niezależnie czy masz jeszcze gwarancję czy też już minęła.
Chyba nikt lepiej jak producent nie udzieli Ci odpowiedzi :-)

PostNapisane: 10 mar 2017, o 15:34 
Użytkownik

@gregor126p, polecam kontakt ze wsparciem firmy atnel.pl, oni na pewno pomogą rozwiązać wszelkie wątpliwości.

PostNapisane: 10 mar 2017, o 16:00 
Nowy

Tak. Pin reset jest podciągnieni przez rezystor 10K do VCC. Dodatkowo zauważyłem losowe poprawne wgrywanie programu a nie raz kończonce się komunikatem mishmarsh na kilku układach poprawnie zlutowanych i działających.

PostNapisane: 10 mar 2017, o 16:20 
Moderator

gregor126p napisał(a):
Odpięcie go od zaprogramowanego z powodzeniem układu powoduje zawieszenie procesora.

Pomijam na razie kwestie diody LED czy napięć ale proszę mi to wyjaśnić bo być może po prostu KOMPLETNIE tego nie rozumiem.

Co to dokładnie oznacza, że odpięcie powoduje zawieszenie się procesora?

1. odłączasz kabel kanda od swojego docelowego procesora? Jeśli tak - to nie rozumiem co może mieć wspólnego programator z zawieszeniem się procesora

2. odłączasz kaleb USB a programator nadal podłączony jest kablem kanda do twojego układu? - wtedy nie ma co się dziwić, że docelowy układ jest ciągle w stanie RESET to najnormalniejsze zjawisko w KAŻDYM USBASP

proponuję więc na początek to wyjaśnić ok?

PostNapisane: 10 mar 2017, o 17:53 
Nowy

Faktycznie Panie Mirku. Jakoś nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Odpięcie programatora USBasp z portu USB wcześniej niż taśmy KANDA powoduje zawieszanie się procesora. Zachowując kolejność odpinania najpierw taśmy kanda później programatora problem z zawieszaniem procesora nie występuje (przynajmniej teraz). Jak widać błąd początkujących. Pozostaje teraz kwestia tylko spalonej tej diody led jak i losowości poprawnego wgrywania wsadu do procesora.

Zauważyłem jedną rzecz: Kiedy np. na dany procesor np. atmega8 coś nie można wgrać programu (komunikat: misthmarsh) większości sytuacji wystarczy że na chwile wymienię procesor na inny np. inną atmege8 i już wsad wgrywa się normalnie. Ponowne powrócenie do do procesora który się nie chciał zaprogramować - okazuje się że znów programuje się normalnie. Ten problem coraz częściej występuje na układach które działają już od dawna jak i nowych. Na dłuższa metę jest to meczące kiedy np. szybko chcemy zmienić wsad. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów.

PostNapisane: 10 mar 2017, o 18:18 
Użytkownik

gregor126p
piszesz, że układy mają swoje zewnętrzne zasilanie a na zdjęciu zworka w programatorze od zasilania na zewnątrz załączona......

PostNapisane: 10 mar 2017, o 18:31 
Nowy

Zdjęcie wykonane nie zbyt dokładnie (od złej strony mało pokazuje). Miało tylko na celu pokazanie wersji programatora. Zworka jest tylko założona na jeden pin w tym wypadku akurat lewy. Na potwierdzenie dodam że ta wersja programatora posiada dodatkową diodę koło złącza kanda która się świeci kiedy zasilamy układ z programatora. Jak widać na zdjęciu jest zgaszona.

PostNapisane: 10 mar 2017, o 20:47 
Moderator

gregor126p napisał(a):
jak i losowości poprawnego wgrywania wsadu do procesora.

Widzisz za dużo problemów wrzucasz do jednego worka .... teraz przyjrzyjmy się temu problemowi

czyli jeśli chcesz wiedzieć czy dobrze działa programator to PRZEDE wszystkim, pokaż schemat jak to podłączasz a najlepiej do tego ze dwa wyraźne zdjęcia żeby było widać co i jak podłączone - bo ta losowość znowu pachnie mi w tym zakresie błędami które popełniasz.

a na końcu zajmiemy się diodą LED

PostNapisane: 10 mar 2017, o 22:47 
Użytkownik

I znowu mamy kolegę co w tytule postu zaraz sugeruje "uszkodzony".
A jak zwykle koniec, końców okaże się, że kolega początkujący i o pewnych kwestiach po prostu może nie widział.
Ech, trochę dystansu do siebie i swojego "nieomylnego jak zawsze" postępowania, każdemu się przyda :-)

PostNapisane: 10 mar 2017, o 23:52 
Użytkownik

Witam
gregor126p napisał(a):
...jak i losowości poprawnego wgrywania wsadu do procesora.

U mnie występuje to samo zjawisko - przyzwyczaiłem się do tego ponieważ mam za długie przewody połączeniowe tak USB/programator jak i programator/uC; z konieczności nie mogę mieć innych.
Może przyjrzyj się swoim przewodom, być może wymagają wymiany lub przynajmniej przeczyszczenia. Nie zawsze kontrola omomierzem lub "pipczkiem" jednoznacznie potwierdza dobry stan przewodów.

Pozdr.

PostNapisane: 11 mar 2017, o 08:52 
Nowy

Aktualnie jestem na wyjeździe. Zlutowane układy są w domu i sobie działają. Przy sobie mam tylko płytkę stykową - (Tak wiem najgorsze miejsce do programowania procesorów). Dlatego też do każdego układu przeważnie dokładam gniazdo KANDA by właśnie w razie potrzeby zmienienia wsadu nie trzeba było wyciągać procesora z u kładu. Prawdopodobnie namieszałem z tą kolejnością podpinania. Tz. Najpierw powinienem podpinać programator do USB a później do niego taśmę KANDA i stąd moje pewnie problemy z losowością wgrywania programu. Wszystko zależy w jakiej kolejności podpiąłem programator. Jak widać wkradła się rutyna, pospiech i zaczęło się popełniać podstawowe błędy.

Pozostaje teraz kwestia tylko tej nie świecącej diody od normalnej pracy programatora gdy jest podpięty do USB.
Programator wykrywa procesor oraz poprawnie go programuje lecz owa dioda nadal nie świeci.

Obrazek

Tym razem do testów użyte zasilanie z programatora. (Zworka na programatorze założona na dwa piny, dioda koło gniazda KANDA świeci się.)

PostNapisane: 11 mar 2017, o 09:41 
Użytkownik

Nie ma zasilania na tej szynie od dołu musisz jeszcze dwoma przewodami połączyć plus zasilania z góry z plusem z dołu i mase z góry z masą z dołu ;)

PostNapisane: 11 mar 2017, o 10:27 
Nowy

O sorki. Przepoiłem te dwa przewody zasilania pinów 7 i 8 do zdjęcia by układ był bardziej czytelny. Wcześniej były podpięte do górnej szyny. Zaznaczam ze to nie nie jest teraz problem. Chodzi o sam programator (nie o układ) i tą nieszczęsna diodę od poprawnej pracy programatora która nie świeci.

Układ już poprawiony. Tak jak pisałem wcześniej procesor jest normalnie wykrywany jak i poprawnie się programuje lecz dioda od poprawnej pracy programatora wciąż nie świeci.

Obrazek

PostNapisane: 11 mar 2017, o 10:47 
Moderator

1. jeśli ta taśma KANDA do programatora jest od nas to ona ma ok 30 cm , a zatem jeżeli ty przedłużasz ją jeszcze bardziej tymi przewodami do stykówki no to nie ma co się dziwić, że możesz mieć przejściowe problemy albo programowanie "w kratkę" bo już długość łączna kabla pomiędzy a programatorem jest dłuższa niż 30 cm .... a 30 cm powinno być praktycznie MAX

- najbardziej zachodzę w głowę po co w takim wypadku w ogóle podłączasz tą taśmę KANDA zamiast się tymi przewodami ze stykówki wpiąć WPROST do gniazda KANDA programatora (z pominięciem 30 centymetrowej taśmy od nas) już byłoby lepiej i pewniej.

- albo zastosować jakieś króciutkie przewody od gniazdka taśmy do stykówki

2. Widać, że pomimo poradników wideo wciąż nie wiesz jak są zbudowane płytki stykowe i że nie zawsze jest połączenie na środku ich szyn zasilania, więc jeśli ty tak łączysz zasilanie jak na tym zdjęciu to znowu nie ma co się dziwić, że w niektórych układach masz błędy programowania

Proszę cię obejrzyj że pan kilka minut tego poradnika uważnie i zobacz o co chodzi ze stykówkami:

tylko proszę nie mów, że twoja jest inna - bo jest taka sama a to że niby nie ma przerwy zasilania na tych szynach to tylko oznaka pewnie że się blaszki w środku jeszcze nie wyrobiły, co nie oznacza że czasem mogą mieć słaby kontakt

3. Jeszcze wracając do długości kabla KANDA i tych twoich przewodów - weź pod uwagę, że kiepski i za długi kabel USB też może być poważnym problemem - bo na nim (jeśli ma za cienkie przewody zasilania w środku) też mogą być poważne spadki napięć przez co całość będzie pracowała na zasadzie czysto "randomowej" .... Jeśli na wyjściu programatora - tzn już na stykówce nie masz zasilania +5V tylko grubo poniżej to znaczy - że masz z tym właśnie problem i przemyśl zmianę tego kabla. A z ciekawości wepnij sobie programator bezpośrednio do gniazda USB kompa na przykład i wtedy zmierz napięcie ;) zobaczysz jaka będzie i czy będzie różnica.

4. żeby się nie okazało - że gdy poprawnie podłączysz programator czyli bezpośrednio do gniazda USB kompa - że nagle cudownie zaświeci dioda LED niebieska na programatorze - bo to jest panie kochany dioda NIEBIESKA - a wiesz co to znaczy? Jaki ona ma spadek napięcia czyli jakiego napięcia wymaga do prawidłowej pracy ? .... ok 3 V i jeśli byłoby za mało to będzie ciemna i głucha a programator nadal będzie sobie działał. NIE twierdzę na 100% że to jest powód - no ale na twoim miejscu bym to sprawdził

a jeśli niebieska dioda nie zaświeci pomimo prawidłowego napięcia - to możesz podesłać do nas programator do sprawdzenia/naprawy .... spokojnie naprawę zrobimy gratis ;) bo i tak nie mamy żadnych prac serwisowych ;) pokryjesz jedynie koszty przesyłek

ale zanim - to jeszcze sam sprawdź czy przypadkiem nie ma jakiegoś uszkodzenia mechanicznego czyli np zerwanej / pękniętej ścieżki przy nogach diody albo oderwanego/naderwanego padu diody ? ... bo być może wystarczy podlutować - a jeśli umiesz lutować to wtedy sam na miejscu to naprawisz sobie nawet. Ale mówię jeśli czujesz się dobrze z lutowaniem - żeby bardziej nie uszkodzić. Jeśli nie to wysyłaj do nas.

PostNapisane: 11 mar 2017, o 11:29 
Użytkownik

Przyznam się, że dwa razy "ugotowałem" USBasp.
Pierwszy kilka lat temu, bliskie wyładowanie atmosferyczne "przebiło na zwarcie" jedną diodę zenera. Wymieniłem i działa.

Drugi raz, obcięta końcówka rezystora podeszła pod programator i zrobiła zwarcie. Co również upiekło diodę zenera. Zorientowałem się dopiero jak poczułem zapach przypalonej soldermaski :)

Wymieniłem diodę i jest OK.

Dwa wnioski:
USBasp jest szczególnie wersja ANTELowka jest na prawdę mocna :)
Warto stosować obudowę do programatora heh

PostNapisane: 11 mar 2017, o 11:32 
Nowy

Rady co do długości przewodów IPS wezmę sobie głęboko do serca. Nie pomyślałem że to może być przyczyną. Poradniki Pana jak najbardziej oglądałem i nadal oglądam. To z nich się dowiedziałem o Pana istnieniu, BLUE-BOOKU środowisku w jakim się programuje procesory i waszym programatorze USBasp który służy mi dzielnie już prawie dwa lata. Jak najbardziej wiem jak są stykówki zbudowane właśnie z Pana poradników jak i to też że atmega8 na dwóch przewodach zasilania tez będzie działać ;-) (taka jej konstrukcyjna), ale zgodnie z zaleceniem Pana zawsze podpinam z dwóch stron zasilanie. :-) (W poście poprzednim wyjaśniłem że przewody przepięte do zdjęcia dla poprawy czytelności nie zwracając uwagi że do tej szyny nie podciągnąłem zasilania).

ObrazekObrazek

Co do samego programatora: Napięcie na stykach diody wynosi 3.36V wiec jak najbardziej powinna świecić. Prawdopodobnie uległa uszkodzeniu. Rozważę jej wymianę bo w zasadzie też bez niej da się żyć. Grunt żeby programy wgrywały się poprawnie. Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc w szczególności Panu Mirkowi.

PostNapisane: 11 mar 2017, o 11:41 
Moderator

gregor126p napisał(a):
(taka jej konstrukcyjna)

Ale zobacz ty po obu stronach płytki łączysz przewodami dwie szyny na przeciwległych końcach ale nie sprawdzasz czy po środku nie ma przerw - a to chodzi o przerwy po środku - dlatego zapinałem zworki na środku szyn zasilania czy widziałeś to w tym poradniku ? ;) bo to o to mi chodzi a nie że na dwóch końcach łączysz

Z wymianą diody bardzo delikatnie jeśli chodzi o wylutowanie - bo w tym momencie łatwo uszkodzić PCB ze względu na metalizację otworów i małą ich średnicę w stosunku do średnicy pinów diody

PostNapisane: 11 mar 2017, o 12:03 
Nowy

Akurat ta stykówka ma na środku połączone szyny. ( Sprawdzone multimetrem, a nawet tak kiedyś z ciekawości jak taka stykówka jest zbudowana oderwałem ten kartonik co podnią jest przyklejony i gołym okiem też było widać ze szyny nie maja na środku przerwy. Oczywiście kartonik przykleiłem z powrotem klejem który nie przewodzi prądu). Dlatego też na tej stykówce nie robię zworek na środku, choć na drugiej tych samych wymiarów niestety już muszę. Niby identyczna ale jednak inna. Oznaczyłem ją sobie specjalnie by nie było nie niespodzianek. ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1