Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 23:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 mar 2017, o 19:51 
Użytkownik

Od początku mam "urządzenie" (np. jakąś diode) i może być ona zasilana z sieci lub akumulatora. Ma do tego klawiaturę foliową z jednym klawiszem.
I chce zrobić włącznik więc niby proste tutaj nawet schemat z elektrody gdzie jeden przerzutnik działa jako bramka shimdta oraz można dołożyć ustalanie stanu po podłączeniu układu do zasilania:
Obrazek

Niby wszystko fajnie tylko żeby układ mógł pracować musi być zasilany, czyli w przypadku zasilania przez zasilacz nie ma problemu zasilacz wpięty po wciśnięciu dioda świeci po następnym gaśnie, ale w momencie odłączenia zasilacza przechodzimy na baterie i wtedy dalej musi być zasilony przerzutnik aby układ działał. Może być jeszcze następujący problem czyli zasilacz 12V a bateria np. 6V no i się robi problem bo przerzutnik musiałby mieć duży zakres dopuszczalnych napięć lub umieścić go dopiero za stabilizatorami ale to znów zwiększa prądy jałowe z akumulatora. I w sumie nie wiem jak ten problem powinien zostać rozwiązany

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 20:20 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Układ CD4013 ma szeroki zakres zasilania od 3 V do 15 V. Należy dobrać przekaźnik, czyli sprawdzić roboczy zakrez napięć cewki. Przyładowo RM84 na 6 V pracuje od 4,2 V do 15,3 V. Jeśli chcesz stabilizator o niskim prądzie pracy to MCP1703 będzie dobry (Iq max 5 uA, napięcie wejściowe od 2,7 V do 16 V)

PostNapisane: 7 mar 2017, o 09:40 
Użytkownik

Nie będę sterował przekaźnikiem tylko tranzystorowe, ale to chyba nic nie zmienia, mam rację?

Mam jeszcze dodatkowe pytanie potrzebuję tranzystor normalnie otwarty. Niestety MOSFET normalnie otwarty nie jest łatwo znaleźć gdy potrzebuję natężenie rzędu 1.5A. W związku z tym pomyślałem żeby zastosować tranzystor normalnie otwarty oraz bramkę odwracającą. Czy jest to dobry pomysł? Niestety nie mogę znaleźć takiej pracującej przy 12V

Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1