Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2026, o 13:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 paź 2016, o 23:51 
Użytkownik

Mam problem z wgraniem wsadu kompilacja przechodzi pomyślnie ale przy wgraniu wsadu wyskakuje AVRDude error rc=1
dopiero przy kolejnych próbach udaje się wgrac wsad.
Odłączam programator i wgrywa się,

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2016, o 00:07 
Użytkownik

Problem z połączeniem/schematem/programatorem/jego softem.

PostNapisane: 12 paź 2016, o 00:27 
Użytkownik

Witam
Zbyt wylewny to nie jesteś ;) , a na takie:
Daro68 napisał(a):
...Odłączam programator i wgrywa się,

można zaradzić: to wgrywaj z odłączonym.
A tak na serio, podaj więcej szczegółów bo w tej formie to do przysłowiowej wróżki z legendarnymi fusami.

Pozdr.

PostNapisane: 12 paź 2016, o 14:58 
Użytkownik

Z tym wylewnym to coś jest postaram to nadrobić.... :D

Przechodząc do rzeczy:płytka prototypowa DIY w niej Atmega32 taktowana wewnętrznym oscylatorem 8MHz
ustawiane w mkAVR Calculator JTG-wyłączone programator ATB-USBASP ,wgrywając program dla zielonych
(taki właśnie jestem) dioda led kompilacja przechodzi prawidłowo a wsad niekiedy za pierwszym ale najczęściej
muszę wgrywać kilkakrotnie .Błąd który wyskakuje to AVRDude error rc=1,myślałem że zle zainstalowałem
Eclipsa więc zrobiłem to jeszcze raz ale nie pomogło.
A teraz przy próbie wgrania wsadu wyskakuje komunikat No AVR project selected

pozd

Ostatnio edytowano 12 paź 2016, o 15:08 przez Daro68, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 paź 2016, o 15:07 
Moderator

Daro68 napisał(a):
Błąd który wyskakuje to AVRDude error rc=1,myślałem że zle zainstalowałem
Eclipsa więc zrobiłem to jeszcze raz ale nie pomogło.

Wystarczyło obejrzeć te poradniki:

https://www.youtube.com/watch?v=jsek2VHDQzY
https://www.youtube.com/watch?v=LiQcVSPkT6M

żeby się przekonać co to znaczy błąd rc=-1 i żeby nie wpadać na pomysły z kosmosu że to wina eclipse ...

PostNapisane: 12 paź 2016, o 15:17 
Użytkownik

Panie Mirku te filmy znam już prawie na pamięć i dla tego wpadam w frustracje że tyle wiem a zarazem nic niewiem

PostNapisane: 12 paź 2016, o 15:22 
Moderator

Daro68 napisał(a):
Panie Mirku te filmy znam już prawie na pamięć i dla tego wpadam w frustracje że tyle wiem a zarazem nic niewiem

No to na spokojnie wymień mi 3 powody jakie wymieniłem w drugim odcinku - co oznacza błąd rc=-1 i wskaż mi chociaż na jeden w którym jest mowa o eclipse ? proszę

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Proponuję zamiast robić takie opisy - pokazać kilka zdjęć wyraźnych co tam i jak podłączasz to wtedy będzie można coś pomóc, dostrzec gdzie robisz babola - bo nie ty pierwszy i nie ostatni piszesz że już oglądałeś i wszystko zgodnie z filmami tylko że jak zwykle okazuje się i tak na końcu że jednak niezgodnie z filmami albo coś nie styka itp

PostNapisane: 12 paź 2016, o 15:31 
Użytkownik

Mnie takie działa - nie działa zdarzyło się kiedyś, gdy nogi układu w obudowie dip nie stykały dobrze w podstawce. Pomogło wyciągnięcie i włożenie ponowne układu.

PostNapisane: 12 paź 2016, o 15:46 
Moderator

HomoChemicus napisał(a):
Mnie takie działa - nie działa zdarzyło się kiedyś, gdy nogi układu w obudowie dip nie stykały dobrze w podstawce. Pomogło wyciągnięcie i włożenie ponowne układu.

I to może być też powód rc=-1 ... samo jak sama stykówka z np wyrobionymi blaszkami w środku

PostNapisane: 12 paź 2016, o 16:01 
Użytkownik

Oto zdjęcia

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 12 paź 2016, o 16:01 
Użytkownik

Daro68 napisał(a):
A teraz przy próbie wgrania wsadu wyskakuje komunikat No AVR project selected
pozd

Daro bo jak wgrywasz do procka to eclipse musi wiedzieć który projekt ma wgrać więc prosi cię o zaznaczenie
Czy ustawiłeś w eclipse programator?
Project->Properties->AVR->AVRDude->programmer tam musisz wpisać typ programatora - z drugiego zdjęcia mozna wnioskować, że masz tam pusto

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 paź 2016, o 16:13 
Moderator

Daro68 napisał(a):
Oto zdjęcia

Fajnie że sam zrobiłeś własną płytkę, to daje dużo doświadczenia ale ....

pokaż jej schemat tzn fragment gdzie masz ISP

czy ty aby nie masz kilometrowego kabla pomiędzy programatorem a złączem kanda na płytce - bo na samym PCB też widać że jest z kilometr ścieżek od gniazda KANDA do pinów ISP procesora - więc już samo to może powodować te efekty o których piszesz, a jeśli do tego dołożyć np zły projekt PCB i zasilania to już w ogóle będą cuda wianki na kiju się działy niestety ... więc to też pokaż

a jak chcesz szybciej się dowiedzieć co i jak to weź sam czysty procek w podstawkę, podłącz do niej TYLKO linie ISP i zasilanie i zobacz czy się programuje czy nie ..... Jak się będzie programował za każdym razem a ten w twojej płytce nie - to już chyba samemu tobie nasuwa się odpowiedź co masz źle zrobione

PostNapisane: 12 paź 2016, o 16:14 
Użytkownik

Jeżeli podczas pracy otwierasz więcej niż jeden projekt (żeby porównać kody czy coś) możesz zapomnieć przed załadowaniem projektu żeby właściwy plik zaznaczyć (wtedy ładuje się inny wsad na przykład dla zupełnie innej kości), inna rzecz jaka mi przyszła do głowy to fusy a dokładniej CKDIV8 czyli domyślnie zaznaczony ptaszek wewnętrznego podziału kloka. Takie babole mi się przytrafiają...

PostNapisane: 12 paź 2016, o 22:37 
Użytkownik

Płytka podłączona przewodem kanda 70cm do programatora potem rozdzielacz USB na przewodzie 50cm do laptopa który ma tylko jedno wyjście USB
ObrazekObrazekObrazek

walcze dalej pozd

PostNapisane: 12 paź 2016, o 23:15 
Moderator

Daro68 napisał(a):
Płytka podłączona przewodem kanda 70cm

No to tak coś czułem że będzie KILOMETR i trafiłem w dziesiątkę. My wraz z programatorem dajemy sprawdzony kabelek 30 cm i to jest w zasadzie MAX, absolutny MAX .....

Zrób prosty test - co ci szkodzi, jak pójdzie to wtedy raz na zawsze zrozumiesz co to znaczy za długie kable

WYWAL cały ten przedłużacz USB, wetknij programator bezpośrednio do gniazda USB w kompie, zaś programator połącz ze swoją płytką przewodem nie dłuższym niż 30 cm ! ... niech to sobie nawet gdzieś tam na dole przy kompie leży czy z boku czy na kompie - co to szkodzi. A ty wtedy sprawdź co się dzieje z programowaniem ....

I jak mówię - ZAPOMNIJ o tak kosmicznie długim kablu pomiędzy programatorem a płytką bo sam prosisz się o takie efekty specjalne jak opisane od początku w tym wątku ;)

PostNapisane: 13 paź 2016, o 00:07 
Użytkownik

Moja KULPA sprawdziłem to na płytce stykowej i działa poprawnie moja płytka ma jakąś wadę poza tym jak koledzy pisali zle odznaczałem programy do wgrania,muszę reanimować moją płytkę (podłączyłem moją płytke na krótko i ten sam error) lub zakupić nową.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc.

Ostatnio edytowano 13 paź 2016, o 20:27 przez Daro68, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 paź 2016, o 17:49 
Użytkownik

Witam
Daro68 napisał(a):
...muszę reanimować moją (podłączyłem moją płytke na krótko i ten sam error)lub zakupić nową.

Sama płytka wykonana b.ładnie, natomiast montaż elementów fatalny.
Proponuję reanimację rozpocząć od dokładnego wymycia połączeń z resztek ( mało powiedziane :) ) kalafonii - kalafonia jako pozostałość po "takim" lutowaniu nie jest już izolatorem (tzn. sama w sobie jest, ale u Ciebie to już nie jest czysta kalafonia)
Przy okazji sprawdzisz, czy nie masz gdzieś zwarcia.

Pozdr.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 21:00 
Użytkownik

To jest pierwsza duża płytka jaką wykonałem a ogółem czwarta.Dzięki za uwagę dotyczącą kalafoni że może miec to jakiś wpływ na
przewodzenie.
A tak przy okazji małe pytanko podczas lutowania kołków których miałem dwa rodzaje srebrny i złoty, do srebrnych cyna przywierała
a do złotych nie stąd tyle pasty (topnik żel flux) ,a co się tyczy zwarć sprawdzałem multimetrem.

PORADY mile widziane.

Pozd.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 21:15 
Użytkownik

Spadek napięcia na przewodach, widzę że zasilasz płytkę z programatora, a na długich kablach tak się dzieje - jak koledzy wcześniej już napisali. Płytka sama w sobie nie jest jakaś tragiczna, ale te puste pola pocynowanej miezi chyba nie są do niczego podłączaone a powinny być do masy - to tez tak na przyszłość.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 21:31 
Użytkownik

Przedłużenie usb niema wpływu, oczywiście pod warunkiem że to jest metr, a nie pięć.
Natomiast długość kabla od programatora powinna być jak najkrótsza, te tasiemki strasznie ściągają zakłócenia(no chyba że zastosowałeś podobny kabel jak w taśmach pata "80" pin).
Najgorzej wyglądają luty koło procka, to jest rzeczywiście masakra.
Najlepszy miernik do dzwonienia ścieżek to zabytek wskazówkowy, nawet minimalny wychył zauważysz, podczas gdy elektronika nawet nie ruszy.
A co do "bielenia" trudnych elementów polecam pastę lutowniczą Cynela(puszka wygląda jak pasta do butów, o ile pamiętam zielona), koszt dosłownie parę złotych a element załatwiony w pół sekundy.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 22:26 
Użytkownik

Zdaje sobie sprawe że moje luty wyglądają jak zabawa bestroskiego elektronika ale największy problem miałem własnie
w miejscach koło procka , jak już pisałem cyna nie zhciała mi zalać kołka.
Apropo pustych pól pocynawanej miedzi wszystkie podłaczone są do masy.

Pozd.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 23:05 
Użytkownik

Taką ciekawostkę przytoczę z przed paru dni... Od jakiegoś czasu miałem problemy z wgrywaniem w sadu do sterowników średnio 50/50. Zacząłem podejrzewać, że na jakąś paskudną serię procków trafiłem (a tych nie kupuję na pojedyncze sztuki). Ileż ja się osiedziałem - obadanie płytki pod mikroskopem, grzanie hot airem, wymiana procków, itd.... I co? Kilka dni temu znowu to samo, a że mi się spieszyło to zrobiłem na szybko drugi moduł sterownika, żeby się nie bawić w poszukiwanie błędów i oczywiście zaprogramował się z pierwszego strzała. Jednak zawziąłem się i w akcie desperacji ten niechodliwy moduł wziąłem na stół, klikałem co sekundę zaprogramuj jednocześnie potrząsając płytkę (trzeba mnie było przy tym zobaczyć) i nagle zauważyłem, że mignęło mi jedno rozpoznanie procka. Dalej już było z górki odpięcie wtyczki programującej (taki mój mniejszy standard na płytkach, żeby ISP nie pchać) psiknięcie KONTAKTem w dziury kilka ruchów posuwisto zwrotnych i... programuje za każdym razem. Cóż, człowiek uczy się cały czas na błędach i jak zwykle rozwiązanie było bardziej błahe niż mogłoby się wydawać.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 03:10 
Użytkownik

Sprawdź jeszcze piny Vcc koło kandy, na powiększeniu wygląda jakby stykały się z masą, pewnie to tylko złudzenie.
Lutami goldów się tak nie stresuj - jak pierwszy raz je lutowałem to sfajczył się plastik na nich, a gniazdo dalej się kiwało :oops: dopiero ktoś mi powiedział o umyciu ich przed montażem, albo potraktowaniu pastą.

Strefa czasowa: UTC + 1