Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lut 2025, o 18:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 cze 2016, o 15:16 
Użytkownik

Witam, kupiłem sobie zasilacz AT i chcę go sobie przerobić na regulowany i dorzucić mu ograniczenie prądowe wraz z jego pomiarem. To pierwsze udało mi się zrealizować i bez problemu mogę regulować napięcie od 2,5V do 16V, czyli dokładnie tak jak ustawiłem sobie feedback. Zostały jednak dwie wątpliwości, które trochę wynikają z tego iż jestem początkujący, jak i również z kiepskiej czytelności schematu. Pierwszy problem jest taki, że sterownik TL494 jest zasilany z wyjściowego napięcia 12V zasilacza. Dorobiłem sobie już mini zasilacz na słynnym 7812 i nie jestem pewny co do odłączenia sterownikowi fabrycznego zasilania, aby móc na pin 12 i 7 podać swoje zasilanie. Czy dobrze rozumiem schemat, ze wystarczy odłączyć D11 i tyle? Mam kolejne pyt. co do podłączenia przewodu masowego mojego pomocniczego zasilania. Czy mogę zrobić tak, że wlutować je w miejsce przewodów masowych na wyjściu zasilacza, czy muszę ją podłączyć bezpośrednio do pinu 7. sterownika? Mam jeszcze jeden problem. Pomiar ograniczenia prądowego chcę zrealizować na module bazującym na układzie ACS712 produkcji Allegro i tu również mam wątpliwość co do złącz IP+ i IP-. Czy dobrze rozumiem, że pod te złącza trzeba ze złącz bananowych wyprowadzić dodatkowe przewody i podłączyć do modułu odpowiednio przewód plusowy i masę z wyjścia zasilacza, a nie na IP+ podłączyć plus z zasilania i z IP- wyprowadzić na gniazdo bananowe i masa bezpośrednio?
Wiem, że jak się podłącza amperomierz to niby przepuszcza się przez niego plusa, a masę puszcza się bezpośrednio do odbiornika, czyli szeregowo, a z racji, że w nocie jest to opisane jako wejście prądu i oznaczone plus i minus mam wątpliwość, a nie chcę uszkodzić układu. Przepraszam z te pytania, ale jeszcze nie mam odpowiednio dużej wiedzy w tym temacie, więc wolę zapytać, niż zrobić na pałę i coś spalić, czego bardzo nie chcę.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 cze 2016, o 19:13 
Użytkownik

które (pierwotne) napięcie tak swobodnie regulujesz od 2,5 do 16V?

PostNapisane: 20 cze 2016, o 19:14 
Użytkownik

12V...

PostNapisane: 20 cze 2016, o 19:18 
Użytkownik

ale inne napięcia zakładam że też sie zmieniają?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Pablo922 napisał(a):
Przepraszam z te pytania, ale jeszcze nie mam odpowiednio dużej wiedzy w tym temacie, więc wolę zapytać, niż zrobić na pałę i coś spalić, czego bardzo nie chcę.

Za mądre pytania nie przepraszaj :D

PostNapisane: 20 cze 2016, o 20:02 
Użytkownik

No to się cieszę. Wolałem przeprosić profilaktycznie... Ciesze się, że tutaj przynajmniej rozumiane są osoby raczkujące, bo na pewnym forum to już by temat wizytę w koszu zaliczył za zaniżanie poziomu...
Co do pytania to tak, inne napięcia też się zmieniają. Z resztą inych napięć de facto nie mam(poza 5V i 5V power good,bo usunąłem wszystkie elementy pośrednie w ich liniach zostawiając tylko 5V i 5V power good z 14. pinu sterownika, ktore chcę wykorzystać do zasilania ACS'a i mojego "woltomierzo-amperomierza"

PostNapisane: 20 cze 2016, o 20:13 
Użytkownik

Do tego zmierzam własnie żeby Ci elektrolity nie eksplodowały :) Nie wiem jak na innych forach ale tu jest kulturka i szanuje się każdego :)
Co do zasilacza to zastanawia mnie że Ci dział to wszystko jak napięcie spanie do 2,5V

PostNapisane: 20 cze 2016, o 23:46 
Użytkownik

Ja też, bo wiadomo, że TL ma min. VCC=7V. Jednak wierz, lub nie, zasilacz działał, aczkolwiek niestabilnie, bo piszczał... Niestety utknąłem z jego przeróbką, bo jak wspomniałem nie wiem jak dokladnie tego ACS'a podłączyć i rozłączyć favryczne zasilanie sterownikowi. :(

PostNapisane: 22 cze 2016, o 11:12 
Użytkownik

Hmm, z masą wdizę, że nie mam problemu, bo teraz wpadłem, że mogę spr. multimetrem, czy są połączone i są, więc nie ma znaczenia gdzie się podepnę. :D Swoją drogą to zaćmienie do kwadratu mnie dopadło, bo przeciez na schemacie jak byk to widać, bo wszystkie masy od strony wtórnej są tym samym symbolem oznaczone. :oops:

PostNapisane: 23 cze 2016, o 11:50 
Użytkownik

Ech, nic z tego. Podłączyłem go jak pisałem i zasilacz nie startuje. :( Po zmianie zasilania jest ok. :(

PostNapisane: 23 cze 2016, o 20:45 
Użytkownik

Może ktoś podpowie chociaż jak tego ACS'a pod wyjście zasilacza podłączyć? Z resztą sobie poradzę. Okazało się, że zasilacz działa pod 7812, tylko po prostu dwa przewody od potka mi płatały figla i przez nie wyłączało mi przetwornicę.

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 23:28 
Użytkownik

Dowiedziałem się już co jest grane. Nie kapnąłem się, ze przetwornica pracuje jako samodławna... Po wlutowaniu diody sterownika na swoje miejsce, podaniu napięcia z 7812 na trafo sterujące i rozłączeniu OVP zasilacz wystartował. Dopadłem na szrocie zasilacz ATX na DR-C2002, więc zdecydowałem jednak odpuścić i przerobić tego ATX. Może i jest więcej zabawy, ale jest prościej, ponieważ ten AT ma za niskie napięcie na sterowniku po tych wszystkich przeróbkach i trzeba by kombinować jak koń pod górę, a w tym ATX wszystko mam na gotowo, tylko muszę sterownik na TL494 wymienić. Konsultowałem to z jedną osobą i odpisała mi, że bez najmniejszego problemu zasilacz zadziała, tylko trzeba dorobić płytkę do sterownika i podłączyć w pająku, bo pinout DR-C2002 nie zgadza się z pinoutem TL494. Może i by dało radę bez, ale sytuacja jest taka, że datasheet do tego scalaka nie istnieje i ciężko mi wyczaić gdzie on ma OVP - to po pierwsze, a po drugie odpada, bo z tego co się orientuję ten scalak ma jeden wzmacniacz błędu, a ja potrzebuję dwa, ponieważ chcę dorzucić ograniczenie prądowe.

Strefa czasowa: UTC + 1