peter_x napisał(a):
Nie rozumiem skąd tyle negatywnych emocji w Pana wypowiedzi.
Teraz to może sobie pozwolę na negatywną emocję w swojej wypowiedzi ... bzdury opowiadasz - tyle mogę na to odpowiedzieć.
Gdybym miał po prostu cię zbesztać i mało podpowiedzieć to bym nic nie napisał ... a tymczasem po tak zadanym pytaniu jak w pierwszym poście można się spodziewać, że pisze je ktoś kto być może nie miał nawet do czynienia z suwmiarką ... Pomyśl więc o sposobie zadawania pytań zamiast się boczyć czy krzywić na to, że odpowiadam tak jakby po drugiej stronie była totalnie zielona osoba w tym temacie - a co to jakaś ujma ? I do tego staram się precyzyjnie jak mogę wszystko wyjaśnić - to jeszcze źle ?
peter_x napisał(a):
Ale z drugiej strony po co to robić, idąc tą drogą na nowo rysował bym całą bibliotekę!
A ty doczytałeś w ogóle to co ja napisałem w swoim wcześniejszym poście czy tylko do momentu gdzie powiedziałem o suwmiarce i się wściekłeś i dalej nie czytałeś ? Bo przecież (przypomnę) napisałem wyraźnie:
mirekk36 napisał(a):
1. albo sam edytuj tę bibliotekę i ten element i zmień średnicę otworów na taką jaką ci potrzeba (opisałem wyżej) czyli np na 0,9 mm albo nawet na 1,00 mm
Czyli podałem ci jeden z dwóch alternatywnych sposobów jakimi można sobie poradzić ... więc po co te wykrzykniki na końcu twojej wypowiedzi, czytaj że pan uważniej.
peter_x napisał(a):
I to pytanie jest skierowane do osób które w projekcie użyło tego standardowego gniazda i wiedzą czy otwory okazały się prawidłowej średnicy, czy też nie.
Sorry ale chyba naprawdę nie czytałeś bo przecież i na to tobie odpowiedziałem
mirekk36 napisał(a):
4. dlatego średnica otworu musi mieć lekki zapas, często wystarczy otwór o średnicy 0,9 mm chociaż to zależy od firmy która wykonuje płytki PCB i robi metalizację otworów, bo jak spapra tę metalizację i zawęzi przekrój otworu za pomocą metalizacji to gdy wyjdzie znowu jakieś 0,8 mm to będzie ciężko osadzić gniazdo.
Czy i z tym masz problem - żeby wyedytować ten element biblioteczny i sprawdzić jakie są średnice otworów (DRILL) ? Toż to 2-3 kliknięcia mychą i jeśli zobaczysz, że są mniejsze niż 0,9 mm albo równe 0,8 mm to zwiększ je do 1.00 mm i to w zupełności wystarczy ....
peter_x napisał(a):
Tak jak napisałem, po raz pierwszy zamawiam płytkę więc moje doświadczenie na temat tolerancji pasowania takich elementów jest mierne, więc pomimo pomiarów nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie.
Nie ma czegoś takiego jak PASOWANIE elementów do płytkarni i tu też napisałem ci wręcz mega praktyczną wskazówkę kurczę:
mirekk36 napisał(a):
4. dlatego średnica otworu musi mieć lekki zapas, często wystarczy otwór o średnicy 0,9 mm chociaż to zależy od firmy która wykonuje płytki PCB i robi metalizację otworów, bo jak spapra tę metalizację i zawęzi przekrój otworu za pomocą metalizacji to gdy wyjdzie znowu jakieś 0,8 mm to będzie ciężko osadzić gniazdo.
Co oznacza, że warto wybrać dobrą firmę - na szczęście w dzisiejszych czasach mało firm papra tę metalizację. Bo gdy płytkarnia dostaje projekt PCB do zrobienia i widzi w gerberach czy BRD że średnica otworu ma być 0,9 mm to ZAWSZE OZNACZAĆ MUSI dla tej płytkarni, że to ma być średnica otworu PO METALIZACJI. Rozumiesz ? czy nie rozumiesz ?
A więc nie trzeba robić żadnego pasowania do płytkarni tylko zrobić poprawny projekt nad którym sam panujesz i zdefiniujesz prawidłowe średnice otworów - to wszystko ...
Więc proszę nie pisz takich bzdur poproszę ....
peter_x napisał(a):
Przypomina mi to konwersacje na elektroda.pl które tak bardzo Pan krytykuje.
Bo sam tym swoim zachowaniem przypominasz to o czym wspominasz w tym cytacie.