Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2026, o 15:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2016, o 12:22 
Użytkownik

Witam.
Nie sądziłem że kiedyś i ja napiszę w tym dziale...ale co tam... Mam czujnik temperatury LM35 który "kąpie się" w akwarium, więc napięcie wyjściowe na nim będzie zmieniać się w zakresie 250mV do 350mV. Potrzebuję to napięcie wzmocnić x10. No to pomyślałem sobie wzmacniacz operacyjny w konfiguracji nieodwracającej z rezystorami 9k i 1k i po bólu...otóż nie. Wzmacniacz zasilam pojedynczym napięciem 12VDC. Czy ktoś łaskawie podał by mi schemat jak mam to zrobić. Moje wypociny na stykówce nie działają jak bym tego oczekiwał. Walczę w oparciu o ten schemat

Obrazek

zamiast rezystora 100k mam potencjometr którym ustawiam 90k.

Pzdr Wojtek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lip 2016, o 12:43 
Użytkownik

Schemat schematem, ale jaki wzmacniacz operacyjny zastosowałeś. Przy tym poziomie napięć wejściowych i zasilaniu pojedynczym napięciem, będziesz raczej potrzebował jakiegoś "rail-to-rail".

PostNapisane: 8 lip 2016, o 12:48 
Użytkownik

Witam
woycek napisał(a):
Moje wypociny na stykówce nie działają jak bym tego oczekiwał

... co otrzymujesz, a czego dokładnie oczekujesz ( np.: x10 od 0V lub x10 przesunięte ) bo tak to...

Pozdr.

PostNapisane: 8 lip 2016, o 13:46 
Użytkownik

Przerobiłem TL081, TL082, i popularny 741 . A czego oczekuję?? jak pisałem czujnik jest w akwarium więc zakres jego pracy w tym środowisku to od 25 stopni do 35 stopni czyli od 250mV do 350mV... oczekuję przy napięciu wejściowym 250mv na wyjściu 2,5V czyli 10x więcej i tak liniowo do 350mV na wejściu czyli 3,5V na wyjściu. Teraz przy rezystorach 10k i 90k mam napięcie na wyściu 11.35V na wejściu odwracającym jest 1.12V a na nieodwracającym 0.61V (a powinno być w granicach 245mV..bo temperatura to 24.5stopnia) wyście LM35 podłączyłem przez rezystor 2,2k szeregowo do wejścia nieodwracającego.

PostNapisane: 8 lip 2016, o 14:38 
Użytkownik

woycek napisał(a):
Teraz przy rezystorach 10k i 90k mam napięcie na wyściu 11.35V na wejściu odwracającym jest 1.12V a na nieodwracającym 0.61V ...
.
Czyli R1=10kOm, R2=90kOm.
Wygląda na to,że masz rozwartą pętlę sprzężenia zwrotnego. Przy 11,35 V na wyjściu , na wejściu odwracającym powinno być 1,13 V a jest 0,61V.
Stykówka i WO to średnia kombinacja.
.Pozdr

P.S Ooops! :oops: Widocznie za mało kawy.Przeczytałem co chciałem zobaczyć , a nie co było napisane. Pętla sprzężenia sprawna o czym świadczy te 1.12 V (a nie 0.61V).

Ostatnio edytowano 9 lip 2016, o 14:55 przez maverick_as, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 lip 2016, o 15:56 
Użytkownik

woycek napisał(a):
Przerobiłem TL081, TL082, i popularny 741

Żaden z tych wzmacniaczy nie jest "rail-to-rail". Oznacza to, że akceptowalny zakres napięć wejściowych nie jest równy napięciu zasilającemu. Na przykład popularny LM741 ma dopuszczalny zakres napięć wejściowych +/-13V przy napięciu zasilającym +/-15V (czyli napięcie wejściowe musi być około 2V wyższe od ujemnego napięcia zasilającego, aby wzmacniacz działał zgodnie z oczekiwaniami).
Gdyby zasilić go napięciem symetrycznym, to 250mV na wejściu (mierzone oczywiście względem masy) mieści się w tym zakresie. Jeśli zasilisz taki wzmacniacz pojedynczym napięciem, to już się nie mieści.
squeez napisał(a):
Ale zdaje się że wymienione przez ciebie wzmacniacze potrzebują symetrycznego zasilania, a ty zasilasz je 0-12V. Weź poczciwego LM358 , który może pracować przy "pojedynczym" zasilaniu i powinno być GIT.

Specyfikacja TL081 dopuszcza zasilanie pojedynczym napięciem, ale problem z zakresem napięć wejściowych pozostaje. LM358 powinien podołać zadaniu, ponieważ zdaje się, że ma tylko ograniczenie od strony dodatniego napięcia zasilania ((V+)-1.5V). Można też go zasilić pojedynczym napięciem rzędu +5V, dzięki czemu zniknie problem dodatkowego (stabilizowanego) źródła zasilania.

Osobiście kiedyś robiłem wzmacniacz zasilany pojedynczym napięciem z napięciami wejściowymi rzędu kilku-kilkunastu miliwoltów na wzmacniaczu OPA241. Posiada on wejścia do korekcji offsetu, co było bardzo pomocne, by uzyskać dobrą dokładność, ale do najtańszych chyba nie należy :(
Jest jednak cała gama wzmacniaczy operacyjnych z wejściami i wyjściami "rail-to-rail", wystarczy użyć wyszukiwarki i coś można wybrać, gdyby czasami LM358 nie spełnił zadania.

PostNapisane: 9 lip 2016, o 10:31 
Użytkownik

Witam

Dla informacji LM358 okazał się "radędający".
squeez napisał(a):
Ale zdaje się że wymienione przez ciebie wzmacniacze potrzebują symetrycznego zasilania, a ty zasilasz je 0-12V. Weź poczciwego LM358 , który może pracować przy "pojedynczym" zasilaniu i powinno być GIT.

Dzięki więc za celną podpowiedź. Kolejny raz okazało się że czytanie ze zrozumieniem to wielka sztuka (mam na myśli czytanie PDF).

Pzdr Wojtek

Strefa czasowa: UTC + 1