Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2026, o 18:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2016, o 07:45 
Nowy

Witam wszystkich!

Nadszedł czas aby po raz pierwszy zamówić płytkę (a nie jak dotąd wykonać ją własnoręcznie), nie wiem czemu ale dopiero teraz zadaję sobie pytania, odnośnie wielu aspektów projektowania w Eagle.

Na obecną chwilę najbardziej martwi mnie złącze Kanda ISP o nazwie ML10 (dostępna w bibliotece con-harting-ml lub con-ml). Już dawno zauważyłem iż otwory w tym pakiecie są dosyć ciasne, nawet podczas wiercenia zdarzało mi się iż urwałem pada a i tak otwór był na tyle ciasny iż gniazdo zakładało się z pewnym oporem.

Moje pytanie jest takie:
Czy ten komponent na pewno jest właściwy dla złącza Kanda? Nie chciałbym przy pierwszej zamówionej płytce dowiedzieć się iż otwory są zdecydowanie za małe :)

Z góry dziękuję za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 08:35 
Moderator

Przede wszystkim to gorąco polecam ci posługiwać się językiem technicznym a szczególnie gdy mowa o takim temacie, bo inaczej nie obraź się - tu troszkę żartobliwie po prostu powiem .... mi "ciasny otwór" kojarzy się zupełnie z czymś innym niż PCB :lol: A ty wciąż o ciasnych , za ciasnych albo za mało ciasnych otworach piszesz i pytasz jak ma być poprawnie czy otwory nie są za małe ? Sam przez chwilkę zastanów się nad tym co napisałeś to zrozumiesz o czym mówię ...

Panie kochany otwory na przewlekane piny mają taką właściwość jak ŚREDNICA rozumiesz ? ;) wyrażona w mm. I od tego zaczynaj myślenie jak mówisz o programach typu Eagle albo podobnych i otworach ...

Zamiast w ogóle zastanawiać się jaki ma być prawidłowy otwór - weź suwmiarkę i sam sprawdź, no przecież to tak banalnie proste że aż strach, ale podpowiem

1. suwmiarką mierzysz średnicę pinu gniazda ISP które masz przecież w ręku
2. jeśli piny mają przekrój kwadratowy to za średnicę uznaj przekątną tego kwadratowego przekroju
3. zwykle dla typowych pinów złączy IDC będzie to średnica ok 0,8 mm
4. dlatego średnica otworu musi mieć lekki zapas, często wystarczy otwór o średnicy 0,9 mm chociaż to zależy od firmy która wykonuje płytki PCB i robi metalizację otworów, bo jak spapra tę metalizację i zawęzi przekrój otworu za pomocą metalizacji to gdy wyjdzie znowu jakieś 0,8 mm to będzie ciężko osadzić gniazdo.

A na koniec NAJWAŻNIEJSZE - dla ciebie ... zamiast pytać się czy jakiś tam koci element w jakiejś tam bibliotece ma dobre czy złe otwory - weź się sam w garść i:

1. albo sam edytuj tę bibliotekę i ten element i zmień średnicę otworów na taką jaką ci potrzeba (opisałem wyżej) czyli np na 0,9 mm albo nawet na 1,00 mm

2. albo sam zaprojektuj sobie taki element biblioteczny i nawet nie próbuj mówić, że to zbyt skomplikowane jeśli masz do dyspozycji ten kurs:
http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

którego ostanie dwa odcinki są poświęcone właśnie od A do Z projektowaniu własnych elementów bibliotecznych i to dużo bardziej skomplikowanych niż byle tam jakieś złącze kilkupinowe.

sprawdź sam ;)

PostNapisane: 15 lip 2016, o 09:02 
Nowy

Panie Mirku!

Nie rozumiem skąd tyle negatywnych emocji w Pana wypowiedzi. Przypomina mi to konwersacje na elektroda.pl które tak bardzo Pan krytykuje.

Nie mam problemu z projektowaniem nowego elementu od podstaw gdyż, nie jeden już narysowałem, nawiasem mówiąc dzięki Pana wspaniałym poradnikom.

Ale z drugiej strony po co to robić, idąc tą drogą na nowo rysował bym całą bibliotekę! Te gniazdo jest bardzo popularne i jest w standardowej bibliotece. I na pewno wiele osób z tego forum użyło go w projekcie PCB wykonanym przez firmę zewnętrzną (z sukcesem lub nie).

I to pytanie jest skierowane do osób które w projekcie użyło tego standardowego gniazda i wiedzą czy otwory okazały się prawidłowej średnicy, czy też nie.

PS
Pojęcia średnica i mm są mi znane, suwmiarką posługuję się dosyć sprawnie i weryfikowałem wymiary. Tak jak napisałem, po raz pierwszy zamawiam płytkę więc moje doświadczenie na temat tolerancji pasowania takich elementów jest mierne, więc pomimo pomiarów nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie.

PostNapisane: 15 lip 2016, o 09:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

peter_x napisał(a):
Nie rozumiem skąd tyle negatywnych emocji w Pana wypowiedzi. Przypomina mi to konwersacje na elektroda.pl które tak bardzo Pan krytykuje.

Ja tam nie widzę tu nic negatywnego w wypowiedzi Mirka. Poczytaj jego posty a zobaczysz że taki jest jego styl wypowiedzi. Żartobliwy i mobilizujący. Polecam powściągnąć emocje związane z ambicją i przyjąć konstruktywną krytykę a następnie dokonać pomiarów i użyć tej lub wykonać własną bibliotekę. :)

PostNapisane: 15 lip 2016, o 09:39 
Moderator

peter_x napisał(a):
Nie rozumiem skąd tyle negatywnych emocji w Pana wypowiedzi.

Teraz to może sobie pozwolę na negatywną emocję w swojej wypowiedzi ... bzdury opowiadasz - tyle mogę na to odpowiedzieć.

Gdybym miał po prostu cię zbesztać i mało podpowiedzieć to bym nic nie napisał ... a tymczasem po tak zadanym pytaniu jak w pierwszym poście można się spodziewać, że pisze je ktoś kto być może nie miał nawet do czynienia z suwmiarką ... Pomyśl więc o sposobie zadawania pytań zamiast się boczyć czy krzywić na to, że odpowiadam tak jakby po drugiej stronie była totalnie zielona osoba w tym temacie - a co to jakaś ujma ? I do tego staram się precyzyjnie jak mogę wszystko wyjaśnić - to jeszcze źle ?

peter_x napisał(a):
Ale z drugiej strony po co to robić, idąc tą drogą na nowo rysował bym całą bibliotekę!

A ty doczytałeś w ogóle to co ja napisałem w swoim wcześniejszym poście czy tylko do momentu gdzie powiedziałem o suwmiarce i się wściekłeś i dalej nie czytałeś ? Bo przecież (przypomnę) napisałem wyraźnie:

mirekk36 napisał(a):
1. albo sam edytuj tę bibliotekę i ten element i zmień średnicę otworów na taką jaką ci potrzeba (opisałem wyżej) czyli np na 0,9 mm albo nawet na 1,00 mm

Czyli podałem ci jeden z dwóch alternatywnych sposobów jakimi można sobie poradzić ... więc po co te wykrzykniki na końcu twojej wypowiedzi, czytaj że pan uważniej.

peter_x napisał(a):
I to pytanie jest skierowane do osób które w projekcie użyło tego standardowego gniazda i wiedzą czy otwory okazały się prawidłowej średnicy, czy też nie.

Sorry ale chyba naprawdę nie czytałeś bo przecież i na to tobie odpowiedziałem
mirekk36 napisał(a):
4. dlatego średnica otworu musi mieć lekki zapas, często wystarczy otwór o średnicy 0,9 mm chociaż to zależy od firmy która wykonuje płytki PCB i robi metalizację otworów, bo jak spapra tę metalizację i zawęzi przekrój otworu za pomocą metalizacji to gdy wyjdzie znowu jakieś 0,8 mm to będzie ciężko osadzić gniazdo.

Czy i z tym masz problem - żeby wyedytować ten element biblioteczny i sprawdzić jakie są średnice otworów (DRILL) ? Toż to 2-3 kliknięcia mychą i jeśli zobaczysz, że są mniejsze niż 0,9 mm albo równe 0,8 mm to zwiększ je do 1.00 mm i to w zupełności wystarczy ....

peter_x napisał(a):
Tak jak napisałem, po raz pierwszy zamawiam płytkę więc moje doświadczenie na temat tolerancji pasowania takich elementów jest mierne, więc pomimo pomiarów nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie.

Nie ma czegoś takiego jak PASOWANIE elementów do płytkarni i tu też napisałem ci wręcz mega praktyczną wskazówkę kurczę:
mirekk36 napisał(a):

Co oznacza, że warto wybrać dobrą firmę - na szczęście w dzisiejszych czasach mało firm papra tę metalizację. Bo gdy płytkarnia dostaje projekt PCB do zrobienia i widzi w gerberach czy BRD że średnica otworu ma być 0,9 mm to ZAWSZE OZNACZAĆ MUSI dla tej płytkarni, że to ma być średnica otworu PO METALIZACJI. Rozumiesz ? czy nie rozumiesz ?

A więc nie trzeba robić żadnego pasowania do płytkarni tylko zrobić poprawny projekt nad którym sam panujesz i zdefiniujesz prawidłowe średnice otworów - to wszystko ...

Więc proszę nie pisz takich bzdur poproszę ....
peter_x napisał(a):
Przypomina mi to konwersacje na elektroda.pl które tak bardzo Pan krytykuje.

Bo sam tym swoim zachowaniem przypominasz to o czym wspominasz w tym cytacie.

PostNapisane: 15 lip 2016, o 10:42 
Nowy

Oczywiście iż sprawdzałem w bibliotece rozmiaru otworu ML10, wynosi on 36 mil, czy 0,9144mm. Przekątna pinu we wtyczce ML10 jest w okolicach 0,75 - 0,8mm. Teoretycznie jest ok, ale nadal tak jak pisałem nie wiem nic na temat tolerancji pasowania elementów. Załóżmy iż metalizacja zostanie wykonana tak iż otwór będzie miał 0,9mm, co nie zmienia faktu iż w jednym momencie nałożą się tolerancje wykonania innych operacji /podzespołów:

1. odchyłka wiercenia
2. odchyłka rastru pinów we wtyczce
3. odchyłka grubości pinów
4. odchyłka prostopadłości / kąta pinów w stosunku do obudowy i siebie nawzajem

i wydaje mi się iż nikt nie jest w stanie przytoczyć informacji odnośnie prawidłowego pasowania elementów, dlatego proszę radę na bazie waszych doświadczeń. Czy z reguły nie modyfikujecie biblioteki ML10 i nie macie z tym problemów, czy też zawsze ją modyfikujecie, dając otwór np. 1mm?

PostNapisane: 15 lip 2016, o 10:45 
Użytkownik

Według mnie odchyłki nie będę duże, więc jak jakieś będą to i tak spokojnie umieścisz to gniazdo. Jak ja patrzyłem do dużo firm podaje jaką ma tolerancję. Więc sobie zobacz w jakiej firmie będziesz zamawiał. Podają również o ile większy musi być pad od otworu.

PostNapisane: 15 lip 2016, o 10:53 
Użytkownik

cześć
robię płytki u chińczyka w smart prototyping i złącze ML10 jak najbardziej jest odpowiednie

pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 lip 2016, o 11:37 
Nowy

mczarny - dzięki za konkretną odpowiedź

PostNapisane: 15 lip 2016, o 12:11 
Użytkownik

mczarny napisał(a):
cześć
robię płytki u chińczyka w smart prototyping i złącze ML10 jak najbardziej jest odpowiednie

pozdrawiam

Generalnie w smart-protopyping robią płytki bardzo dobrze. z ML10 jak i mniejszymi elementami jak SMT 0608 i nakładaniem na nie soldermaski wychodzi rewelacyjnie bo nigdy nie nakłada się maska na pad jak to bywa w innych tanich firmach.

Strefa czasowa: UTC + 1