Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2026, o 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2016, o 09:57 
Użytkownik

Witam. Mam szybkie i pewnie latwe pytanie, ale chcę być pewien. Napięcie kolektor-emiter podawane np. tu:

http://www.tme.eu/pl/details/bc817-16-d ... /bc817-16/

Jest to napięcie maksymalne i bez problemu mogę włączyć go do obwodu np. 5V?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 maja 2016, o 10:33 
Użytkownik

Podawane napięcie kolektor emiter jest to maksymalne dopuszczalne napięcie. Oczywiście możesz, a nawet musisz dawać niższe by nie uszkodzić tranzystora. Czyli możesz go użyć do obwodu pracującego z 5V :)

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 2 maja 2016, o 10:44 
Użytkownik

Dzięki za szybką odp. Też tak myślałem, ale nie czuję sięjeszcze pewnie w elektronice więc wolę zapytać bardziej doświadczonych ludzi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Szukając najlepszego rozwiązania dla mojego projektu natrafiłem na taki schemat na forum FORBOT:

http://www.forbot.pl/forum/upload_img/o ... 4a5218.jpg

Jakie zadanie ma tranzystor w obwodzie 24V? Jest to pytanie nie związane z projektem. Czysta ciekawość.

PostNapisane: 2 maja 2016, o 12:06 
Użytkownik

Wygląda jakby zabezpieczenie stabilizatora przed nadmiernym poborem prądu. Jak spadek napięcie na rezystorze przekracza ok. 0,6V, to zaczyna przewodzić tranzystor robiąc obejście stabilizatora. Co przy rezystorze 6 Om oznacza prąd powyżej 0,1A.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

O 1Yokoon był pierwszy :(

PostNapisane: 6 maja 2016, o 09:03 
Użytkownik

Mam jeszcze jedno pytanie związane z parametrami tranzystora. Czym się różni parametr "Base emitter saturation voltage" od "Base-emitter voltage".

PostNapisane: 6 maja 2016, o 09:34 
Użytkownik

Base emitter saturation voltage oznacza napięcie nasycenia tranzystora. Jeżeli tranzystor jest w pełni otwarty to na złączu baza-emiter odłoży się właśnie takie napięcie.
A Base-emitter voltage to napięcie w stanie przewodzenia, ale jeżeli tranzystor nie jest w pełni otwarty.
Tyle wynika z mojej wiedzy. Ale proszę o potwierdzenie

PostNapisane: 6 maja 2016, o 11:36 
Użytkownik

Mam kolejne pytanie. Licząc prąd kolektora w takim układzie:
Obrazek

Rezystory R1 i R2 mogę traktować jako połączone równolegle? Scalak jest uziemiony tym samym GND. Oczywiście wiem, że istnieje także rezystancja wejściowa na tym scalaku, ale nie jest podana w dokumentacji.

PostNapisane: 6 maja 2016, o 13:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Marhef napisał(a):
Base emitter saturation voltage

To takie napięcie na bazie które odpowiada wystąpieniu napięcia nasycenia na złączu kolektor emiter w stanie nasycenia tranzystora.

Marhef napisał(a):
base-emitter voltage

Napięcie przy jakim w bazę zaczyna wpływać jakiś znaczący prąd, coś jak początkowe napięcie przewodzenia diody, bo w sumie złącze baza-emiter to taka dioda.

shark31 napisał(a):
Mam kolejne pytanie. Licząc prąd kolektora w takim układzie:

Rezystory R1 i R2 mogę traktować jako połączone równolegle? Scalak jest uziemiony tym samym GND. Oczywiście wiem, że istnieje także rezystancja wejściowa na tym scalaku, ale nie jest podana w dokumentacji.

Nie wiem co to za scalak ale jego impedancja wewnętrzna jest dosyć spora skoro pin ka który podajesz sygnał jest wejściem. W takim przypadku stosowanie R2 nie ma większego sensu. Układ który narysowałeś jes albo wtórnikiem emiterowym jeżeli to tranzystor NPN czyli na rezystorze R1 pojawi się o 0.7V mniej niż na bazie a jeżeli to trnzystor PNP to układ jest inverterem i odwraca fazę sygnału na wejściu a napięcie na wyjściu jest mniejsza od napiecia zasilania o Vce(sat) przy danym prądzie kolektora. Tak czy siak skoro na wyjściu jest jakiś scalak to jego rezystancja wewnętrzna wynosi pewnie kilkadziesiąt-kilkaset kOm więc jeżeli dasz rezystor R1 w okolicack kilku kilomów to zapewni to wystarczającą impedancje wyjsciową a wpływ rezystancji wejściowej scalaka plus rezystancja R2 będzie znikomy więc R2 możesz traktować jak by go nie było.

PostNapisane: 6 maja 2016, o 13:40 
Użytkownik

Scalak jest umieszczony na gotowej płytce:
http://botland.com.pl/sterowniki-silnik ... modul.html

Płytka ma już wlutowane rezystory przed każdym wejściem.
Moim zadaniem jest wysterowanie tego scalaka z logiką 5V sygnałem o napięciu 24V.
Myślałem, że taki układ spełni swoje zadanie:
Obrazek

Podając wystarczający prąd na baze tranzystora, w obwodzie 5V zaczyna płynąć prąd i tym samym mamy stan wysoki na wejściu scalaka. Źle myślę?

EDIT: Dobra chyba wiem! Niepotrzebnie daję rezystor i wejście scalaka za tranzystor czyli na emiter.
Obrazek

PostNapisane: 6 maja 2016, o 20:12 
Użytkownik

shark31 napisał(a):
Podając wystarczający prąd na baze tranzystora, w obwodzie 5V zaczyna płynąć prąd i tym samym mamy stan wysoki na wejściu scalaka. Źle myślę?

Dobrze myślisz! Tylko,że na wyjściu masz tylko Ub=5V. Dlaczego? Pierwszy układ masz w OE(wspólny emiter),to jeżeli Ue>Ub Ib = 0 Ic = 0 - tranzystor pełni rolę stabilizatora napięcia wychodzącego z procesora. Drugi układ jest negatorem(NOT), to jeżeli Ub=5V Uc = 0. Układy te pełnią odmienne funkcje logiczne. Rozwiązaniem może być podwójna negacja na npn w OC(wspólny kolektor).

PostNapisane: 7 maja 2016, o 14:53 
Użytkownik

Ciężki kawałek chleba ta elektronika ale powoli się rozjaśnia :) W takim w układzie ze wspólnym emiterem (2 obrazek) zwiększając napięcie na bazie zwiększam przepływ prądu przez tranzystor tym samym maleje różnica potencjałów między kolektorem i emiterem i tym samym zmniejsza się napięcie wyjściowe. Dobrze rozumiem?
Czyli dla przykładu sygnał PWM podawany na bazę tranzystora będzie odwrócony, bo mając stan wysoki na wejściu (logika 0/1) na wyjściu będzie 0, tak?

PostNapisane: 7 maja 2016, o 15:50 
Użytkownik

Dobrze łapiesz c:) ale w 2 przypadku nim zwiększysz zasilanie na bazie to masz max zasilania (24v jak piszesz ?= czy tak zamierzasz nie uwzględniam ty bo to i tak nie ma znaczenia spadków napięć na rezystorach )

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

w przypadku 1 ( wspólny emiter ) nim nasycisz tranzystor masz 0 na wyjściu niezależnie od zasilania to pozwala ci na regulacje napięcia wyjściowego (oczywiście w pewnych granicach )

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

ale biorąc ogół pod uwagę i że chcesz sterować z mikroprocesora to (zależności odwrotne , podciągnięty rezystor itp ) to pomyślał bym o tranzystorze nie npn tylko pnp odcięcie w stronę 0 a nie 1 // bezpieczniejsze :D

PostNapisane: 7 maja 2016, o 18:47 
Użytkownik

Hmm. Troszkę głupieję. Pierwszy układ który podałem, gdzie scalak jest podłączony do emitera jest to układ ze wspólnym kolektorem (tak mi się wydaje) a Wy piszecie, że OE. W tym przypadku było by chyba dobrze, ale w takim układzie napięcie na wyjściu jest niższe o 0,6V od wejściowego, co mnie nie interesuje, ponieważ tak jak napisałem chcę sterować scalakiem, którego logika zasilana powinna być 5V, sygnałami o napięciu 24V, czyli nie chcę wzmacniać napięcia, a obniżyć.
W przypadku drugim, ze wspólnym emiterem, gdzie scalak podłączony jest do kolektora, uzyskam napięcie niższe, ale sygnał będzie odwrócony/zanegowany.
Dobrze myślę?

Ogólnie wiem, że ani ten ani ten układ się nie sprawdzi. Przeanalizuję układy z transoptorem, ale nie wiem czy się sprawdzi przy dużej szybkości przełączania.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2016, o 21:06 
Użytkownik

to tylko opis dla tranzystorka npn i pnp , ale nie dla układu stabilizatora to tylko na Pw- na konkret mogę wyjaśnić nawet z zasilaniem bezpośrednim z 230V ( 230 v to za śliska dla laików sprawa )--------
a nie che za życie odpowiadać

w tej sprawie // no cóż // trzeba mnie przekonać bym udzielił odpowiedzi ( o fachowości ) w tezie nap bezpiecznych czyli do 24V ~ ,60V- / można podjąć dyskusje

:D // **** ---- zdrowie i życie przede wszystkim ---- ****

spoko dziś może czasu mi zabraknie ale po kurtce zechce w punktach wytłumaczyć ( w tle zagadka ) - dla utrwalenia :D

podstawa (schemat ) -opis // podaj co zmienić :D
//*****************************************************************
npn kolektor +, emiter - , baza sterowanie z procka // przykład 1

pnp kolektor -, emiter +, baza sterowanie z procka // przykład 2
//*****************************************************************
jakie błędy znajdziesz ? opisz :D // specjalnie nastawiam pułapki

podstawa // tak podejrzewam // ale może masz inną koncepcje :D
1) . z procka strujesz na wejściu VC podciągnięte do vcc ? (więc już nie pasuje ci w twoich standardach tranzystor npn)_ potem wyjaśnie . (odetkany - jak kibel ) :D
2).pnp nada się ze względu na
a) sterowanie (odwrócone + w stronę -) więc bez przeróbki

3) schemat : dla laików wielka przeróbka dla praktyków :D prawie żadna ( bardzo mała ) emiter na + kolektor masa i teraz pytanie ?
czy chcesz sterować w zależności od vcc zasilania układu (pisałeś że 24v) czy vcc procka (przyjmuje 5v)
od tego zależy czy wspólny emiter czy kolektor, jeśli emiter to przeanalizuj prądy przypływające w oczkach masz już odpowiedz :)
(podpow . bez zasilaniana emiter( uiwzględnij podiągnięty rezystor w procku -czyli + na wyjściu ) // czyli + bez kierunku minus /* max zas */ - brak przepływu prądu EC ale na emiter -max zas=vcc ,a na colektor ? = 0
, teraz jeśli zmniejszysz zasilanie na pinie procka o (0,6 v około ) to co się stanie tranzystor się otworzy a w związku z tym ? :o zacznie przewodzić to spadnie napięcie na emiterze ,a wzrośnie na kolektorze i ( pomyśl 3x nad efektem 3x )

poczekam na odpowiedz :) pomyśl co ci narysowałem w głowie ( chodzi mi o schemat ) // praktyków proszę tylko o konkrety w moim myśleniu a nie podpowiedzi ( zastawiłem z zamiarem specjalnie pułapki , ale dałem podpowiedzi ) :)

ad wszystko // npn uwielbiam go, ale w tej technice microchipów bardzo rzadko się go stosuje ,
lepiej i mniej problematyczne są pnp
różnica tylko w podłączeniu zasilania((taki inwert )) , ( łatwizna :) ) zamiast kolektor na + , to emiter jak będę miał czas to powiem więcej // musi zostać troszkę na przemyślenie :D
// podstawę przekazałem :) a co ty na to? _ pomyśl co pominąłem // oczywiście specjalnie :D
załapałeś? ;)
śmiało odpowiadaj :P może innym się przyda -Świat elektroniki analogowej ginie :idea: :arrow: ( ale czy na pewno?)
według mnie jest i będzie - (bo nawet cyfrowa rozbija się o analog i bez niej nie może żyć ) a analog to wielkie pojęcie // kondensator , rezystor tranzystor transoptor , warystor i wiele innych // a cyfrówka :D to tylko przesył 0/1 samo czyste
kodowanie i nic więcej :D :D // DLATEGO SĄ PROGRAMIŚCI (MNIEJSI I WIĘKSI )_ na końcu ja :(

Szakala_kala ale się rozrzewniłem :( nie jestem małpą ( chodź z tego rodu ,pochodzę ale nie lubię i nie chce banana ) :D

Mała Sentencja odnośnie banana :D

Miało to miejsce na sympozjum naukowym gdzie Darwin przedstawił swoja teorie o pochodzeniu ludzkości od małpy
, gdzie jeden z członków zapytał go czy Darwin naprawdę pochodzi od małpy.
-Darwin odpowiedział spokojnie pytającemu :) ależ tak oczywiście :D
MÓJ RÓD TAM SIĘ ZACZYNA GDZIE PANA SIĘ KOŃCZY :) :D
Wrzucę poglądowy rysunek
Obrazek

R1 - ZABEZPIECZA UKŁAD OGRANICZA PRĄD I DAJE SPADEK NAPIĘCIA - przyjmijmy założenia 24v -5v =19v - tyle nam
potrzeba spadku napięcia przy prądzie obciążenia powiedzmy 500 mA z Ohma daje nam R=U/I // R=19 /0.5 =38om
P=U*I 19*0,5 =9W ALE TO PRZY PRĄDZIE 500mA
T1 WAŻNE napięcie kolektora ( każdy obstanie) i prąd kolektora musi być większy niż prąd obciążenia
R2 WYSTEROWANIE BAZY T1 teraz możemy odczytać prąd bazy (znamy już tranzystor ) do obliczenia R2 jw
DIODA ZENERA 3,3-5V

Ostatnio edytowano 8 maja 2016, o 09:04 przez SIND, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 maja 2016, o 00:13 
Użytkownik

Witam
Zauważyłem:
shark31 napisał(a):
Moim zadaniem jest wysterowanie tego scalaka z logiką 5V sygnałem o napięciu 24V.

To może wysteruj scalaka poprzez rezystorowy dzielnik napięcia.
np: 24V_40k_scalak_10k_GND. ?
Pozdrawiam.

PostNapisane: 8 maja 2016, o 18:01 
Użytkownik

Dzięki za tak obszerną odp. SIND i chętnie bym odpisał, ale w większości nie rozumiem co napisałeś niestety.

No własnie zastanawiam się czy nie wystarczył by dzielnik napięcia. Znalazłem jednak inne rozwiązanie mianowicie transoptor.

PostNapisane: 9 maja 2016, o 21:12 
Użytkownik

Transoptor jako separator galwaniczny? Przecież to nie rozwiązuje Twego problemu, wręcz go pomnaża. Powiedz co chcesz osiągnąć lub narysuj schemat układu wyjściowego procka - będzie nam łatwiej Ci pomóc(wesprzeć w arkadach elektroniki).

PostNapisane: 14 cze 2016, o 09:41 
Użytkownik

Przepraszam ze tak długo nie odpisywałem, ale miałem sporo innych zajęć. Czemu układ z transoptorem miałby nie działać? Poniżej schemat.
Obrazek

Chodzi mi tylko o przekształcenie sygnału PWM o amplitudzie 24V na PWM o amplitudzie 5V.

Strefa czasowa: UTC + 1