to tylko opis dla tranzystorka npn i pnp , ale nie dla układu stabilizatora to tylko na Pw- na konkret mogę wyjaśnić nawet z zasilaniem bezpośrednim z 230V ( 230 v to za śliska dla laików sprawa )--------
a nie che za życie odpowiadać
w tej sprawie // no cóż // trzeba mnie przekonać bym udzielił odpowiedzi ( o fachowości ) w tezie nap bezpiecznych czyli do 24V ~ ,60V- / można podjąć dyskusje

// **** ---- zdrowie i życie przede wszystkim ---- ****
spoko dziś może czasu mi zabraknie ale po kurtce zechce w punktach wytłumaczyć ( w tle zagadka ) - dla utrwalenia
podstawa (schemat ) -opis // podaj co zmienić
//*****************************************************************
npn kolektor +, emiter - , baza sterowanie z procka // przykład 1
pnp kolektor -, emiter +, baza sterowanie z procka // przykład 2
//*****************************************************************
jakie błędy znajdziesz ? opisz

// specjalnie nastawiam pułapki
podstawa // tak podejrzewam // ale może masz inną koncepcje

1) . z procka strujesz na wejściu VC podciągnięte do vcc ? (więc już nie pasuje ci w twoich standardach tranzystor npn)_ potem wyjaśnie . (odetkany - jak kibel )

2).pnp nada się ze względu na
a) sterowanie (odwrócone + w stronę -) więc bez przeróbki
3) schemat : dla laików wielka przeróbka dla praktyków

prawie żadna ( bardzo mała ) emiter na + kolektor masa i teraz pytanie ?
czy chcesz sterować w zależności od vcc zasilania układu (pisałeś że 24v) czy vcc procka (przyjmuje 5v)
od tego zależy czy wspólny emiter czy kolektor, jeśli emiter to przeanalizuj prądy przypływające w oczkach masz już odpowiedz

(podpow . bez zasilaniana emiter( uiwzględnij podiągnięty rezystor w procku -czyli + na wyjściu ) // czyli + bez kierunku minus /* max zas */ - brak przepływu prądu EC ale na emiter -max zas=vcc ,a na colektor ? = 0
, teraz jeśli zmniejszysz zasilanie na pinie procka o (0,6 v około ) to co się stanie tranzystor się otworzy a w związku z tym ?

zacznie przewodzić to spadnie napięcie na emiterze ,a wzrośnie na kolektorze i ( pomyśl 3x nad efektem 3x )
poczekam na odpowiedz

pomyśl co ci narysowałem w głowie ( chodzi mi o schemat ) // praktyków proszę tylko o konkrety w moim myśleniu a nie podpowiedzi ( zastawiłem z zamiarem specjalnie pułapki , ale dałem podpowiedzi )
ad wszystko // npn uwielbiam go, ale w tej technice microchipów bardzo rzadko się go stosuje ,
lepiej i mniej problematyczne są pnp
różnica tylko w podłączeniu zasilania((taki inwert )) , ( łatwizna

) zamiast kolektor na + , to emiter jak będę miał czas to powiem więcej // musi zostać troszkę na przemyślenie
// podstawę przekazałem

a co ty na to? _ pomyśl co pominąłem // oczywiście specjalnie
załapałeś?
śmiało odpowiadaj

może innym się przyda -Świat elektroniki analogowej ginie

( ale czy na pewno?)
według mnie jest i będzie - (bo nawet cyfrowa rozbija się o analog i bez niej nie może żyć ) a analog to wielkie pojęcie // kondensator , rezystor tranzystor transoptor , warystor i wiele innych // a cyfrówka

to tylko przesył 0/1 samo czyste
kodowanie i nic więcej

// DLATEGO SĄ PROGRAMIŚCI (MNIEJSI I WIĘKSI )_ na końcu ja

Szakala_kala ale się rozrzewniłem

nie jestem małpą ( chodź z tego rodu ,pochodzę ale nie lubię i nie chce banana )

Mała Sentencja odnośnie banana

Miało to miejsce na sympozjum naukowym gdzie Darwin przedstawił swoja teorie o pochodzeniu ludzkości od małpy
, gdzie jeden z członków zapytał go czy Darwin naprawdę pochodzi od małpy.
-Darwin odpowiedział spokojnie pytającemu

ależ tak oczywiście
MÓJ RÓD TAM SIĘ ZACZYNA GDZIE PANA SIĘ KOŃCZY

Wrzucę poglądowy rysunek

R1 - ZABEZPIECZA UKŁAD OGRANICZA PRĄD I DAJE SPADEK NAPIĘCIA - przyjmijmy założenia 24v -5v =19v - tyle nam
potrzeba spadku napięcia przy prądzie obciążenia powiedzmy 500 mA z Ohma daje nam R=U/I // R=19 /0.5 =38om
P=U*I 19*0,5 =9W ALE TO PRZY PRĄDZIE 500mA
T1 WAŻNE napięcie kolektora ( każdy obstanie) i prąd kolektora musi być większy niż prąd obciążenia
R2 WYSTEROWANIE BAZY T1 teraz możemy odczytać prąd bazy (znamy już tranzystor ) do obliczenia R2 jw
DIODA ZENERA 3,3-5V