Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2026, o 10:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 kwi 2016, o 19:05 
Nowy

Witam Wszystkich :)

To mój pierwszy post w szanownym gronie. Bardzo miło mi dołączyć do Waszej społeczności.

Zastanawia mnie jedna rzecz

Właśnie przesiadłem się z Atmegi8 na 328P. Utworzyłem nowy projekt, skopiowałem bibliotekę UART z innego projektu i dostosowałem ją do nowego procesora przy pomocy #ifdef (działa, Eclipse "wyszarza" mi sekcje gdzie jest ifdef dla Atmegi8). Przy próbie kompilacji wywaliło mi kilkanaście errorów, warningów dot. nazw rejestrów.
No to ustawiłem inny procek w properties, clean project, znowu ustawiłem 328p i tu fajnie mi się skompilowało, ale uart nie działa. CTRL +click na nazwę jakiegoś rejestru, przerzuca mnie do np iom329...
Chwilę kombinacji, wyłączanie Eclipsa, resety komputera, znowu wszystkie rejestry na czerwono.

Miał ktoś z was podobny problem lub wie jak go rozwiązać?

Uprzedzam pytanie- tak, zainstalowałem eclipse wg poradnika Mirka. Do tej pory wszystko śmigało, a koduję już od kilku tygodni.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2016, o 20:06 
Moderator

są dwa wyjścia naprawy takiej sytuacji:

1. Można spróbować przebudować indeksy - skorzystaj z jednej z tych opcji albo z każdej po kolei w zaznaczonym prostokącie na czerwono
Obrazek

2. Jeśli zarzekasz się, że oglądałeś poradnik Mirka o Eclipse Mars to zapewniam cię, że on tam pokazywał jak się IMPORTUJE projekt np z uszkodzonego workspace. Ta opcja jest bodaj najczęściej wałkowana na tym forum ... ale też przeze mnie w poradnikach. Co za problem - założyć np czysty workspace - to dwa-trzy kliknięcia mychą, co za problem zaimportować ten projekt z tymi podkreśleniami (jeśli nie pomoże ci to co podałem w pkt 1 wyżej), co za problem później znów ten projekt zaimportować do starego workspace po usunięciu tego uszkodzonego projektu. Warto kiedyś to przećwiczyć bo opcja IMPORT w eclipse jest SUPER i pozwala nie tylko naprawiać ale też przenosić projekty między różnymi nawet starymi i niekompatybilnymi ze sobą wersjami eclipsa.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 kwi 2016, o 20:56 
Nowy

Dzięki za pomoc :)

Przebudowanie indeksów pomogło.

2. Oglądałem poradnik, ale nie wczoraj , ani nie tydzień temu, więc część informacji uleciała.
Mam założonych kilka workspace'ów. Korzystam i pamiętam o funkcji importowania, nie jest to dla mnie jakiś wielki problem :)

Temat założyłem głównie po to, by dowiedzieć się, czy tylko ja mam taki problem z eclipsem, czy jest to normalne, że czasem potrafi mieć swoje humorki. Ostatnio też miałem podobny problem. Zastanawiam się, bo może każdy wprawiony korzysta ze starszej wersji tego programu. Mars (dajmy na to) okazało się, że jednak mógłby być lepiej dopracowany.

Sam napisałeś, że wałkowany jest na forum temat Importowania. Wynika to pewnie z dużej ilości uszkodzonych projektów.
We wcześniejszych wersjach programu też występował ten problem? A może to nie wina eclipsa?

Koduję dalej :D

PostNapisane: 26 kwi 2016, o 21:22 
Moderator

Cytuj:
Sam napisałeś, że wałkowany jest na forum temat Importowania. Wynika to pewnie z dużej ilości uszkodzonych projektów.
We wcześniejszych wersjach programu też występował ten problem? A może to nie wina eclipsa?

To już twoje i to zbyt daleko idące wnioski o tej dużej ilości uszkodzonych projektów. Lepiej byś napisał, że wynika pewnie z tego, że jak ktoś widzi taki problem to wydaje mu się, że pierwszy raz w życiu to się zdarzyło i to akurat jemu - i pewnie nikt tego nie widział ani nawet nie pisał o tym na forum. Wtedy nawet nie szuka tej informacji ... ;) a nie, że zaraz duża ilość uszkodzonych projektów ;) ot niektórzy to mają pokrętne czasem wyjaśnienia na swój użytek ;)

Skoro jest Rebuild to znaczy że może się to zdarzyć, a skoro może to po do dali to narzędzie. Czasem się zdarza i czasem się z niego korzysta - ot całe wyjaśnienie.

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 14:57 
Nowy

Cóż... jednak moja dedukcja wydaje się mniej "pokrętna" (przynajmniej dla mnie). W każdym razie opinie każdego szanuję i dzięki za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1