Forumowicze, mam jeszcze jeden ostatni problem.....
Po podłączeniu 1-Wire oraz wyświetlacza 7-seg przez 2 rejestry 74HC595 (jeden do segemntów,drugi anody przez tranzystory) oraz połączeniu dwóch programów, temperatura wyświetla się na 3 wyświetlaczach. Tyle, że na 1 pierwszym wyświetlaczu (tam gdzie powinien zapalać się minus, lub nic) pojawiają się krzaki. Problem mam też, z kropką na 3 wyświetlaczu. O ile przy połączeniu tranzystorów sterujących anodami wyświetlacza do pinów mikrokontrolera wystarczyło umieścić w przerwaniu taką linijkę
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
(PA7 to kropka), tak przy wysyłaniu przez SPI nie wiem jak wysłać te dodatkowe bity....
Domyślam się natomiast, że problem z pierwszym wyświetlaczem może być tutaj:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a konkretnie:
język c
Przyznaje się bez bicia, że taki sposób znalazłem gdzieś na forum, ale skoro do poprzednich ćwiczeń działało bezbłędnie, więc bałem się tego zapisu ruszać....
Wrzucam jeszcze cały kod:
język c
Pomoże ktoś??