Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 gru 2024, o 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sty 2016, o 22:24 
Użytkownik

Witam

W projektowanym układzie chciałbym zastosować tranzystory typu MOSFET.
Układ składa się z mikrokontrolera (Atmega) z którego chciałbym sterować urządzenia większego prądu (0.1-6A w zależności od zapotrzebowania). Atmegę, jak i tranzystory przewiduję w obudowie SMD

1. Czy możliwe jest podłączenie tranzystora MOSFET bezpośrednio pod pin Atmegi - według mnie trochę nie bardzo. Prędzej pośrednio przez jakiś tranzystor bipolarny NPN.

2. Jeżeli była by możliwość załączenia schematu takiego podłączenia pin uC, MOSFET (z pytania 4) z żarówką w roli obciążenia (rysunek link...) byłbym wdzięczny (uprzedzając "hejty" szukam, gdzie mogę. Ogólną zasadę działania znam w teorii).

3. Przewidując ścieżki w Eagle'u co powinienem zachować (do czego się stosować), aby układzik pod względem technicznym był OK. Tu bardziej mi chodzi o odległości pomiędzy tranzystorem - nie wiem jak będzie się zachowywał pod obciążeniem (wydzielanie ciepła jak mocno w SMD), a innymi elementami, grubość ścieżek i sposób ich łączenia. Czy łączę je normalnie, wtedy prosiłbym o podanie ewentualnej grubości/szerokości ścieżek grubość miedzi standardowe 0.35.

4. Jaki typ tranzystora MOSFET dobrać? Typu P czy N (do tej pory nie doczytałem się, aby jeden z nich był "ważniejszy").

Pozdrawiam
Łukasz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 sty 2016, o 00:55 
Użytkownik

Ja bym użył np. taki N-channel:
http://www.digikey.com/product-detail/e ... -1422-1-ND
W nocie masz schemat. Można go użyć bezpośrednio z PINu procesora.
Ścieżki dałbym tak szerokie jak piny. Ważne jest, jakie dasz napięcie, to "prawdziwe", w obwodzie wykonawczym, od niego zależy, czy ten akurat się nadaje.
Generalnie na digikey'u możesz wyszukać bardzo precyzyjnie, jakie parametry ma mieć układ. Dobierasz w skrócie: czy Logic Level, Ids, Vds. Potem możesz szukać detali, jak inne napięcia, pojemności, prędkość przełączania, ale tu chyba te pierwsze trzy wystarczą.
W tym przypadku: Logic Level, Id 8A, Vds 8V, czyli maksymalne napięcie robocze.
Szerokość ścieżek możesz policzyć tu, zależą od grubości miedzi i wielkości pradu:
http://circuitcalculator.com/wordpress/ ... alculator/
Dobry tekst dla początkujących o mosfetach:
http://blog.oscarliang.net/how-to-use-m ... -tutorial/

Ostatnio edytowano 23 sty 2016, o 01:08 przez sq5rix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 sty 2016, o 01:05 
Nowy

1. Możesz sterować mosfetem z pinu procka. Dlaczego niby nie?
2. Ale jak chcesz nią sterować, ma się ściemniać-rozjaśniać to możesz użyć triaka - jak włączać i wyłączać to przekaźnika. Narysuj swój schemat i pokaż.
3. Jak masz wątpliwości to stosuj szerokie ścieżki. Zależy to tez od tego jaką będziesz miał płytkę, jaką grubość miedzi będzie miała. Najlepiej użyj na początek płytek uniwersalnych. A co do zachowania mosfeta pod obciążeniem to jedyne co mi przychodzi na myśl to efekt Millera, wygooglaj. Jeśli chodzi o sterowanie to mosfety mają pojemności pasożytnicze, gdybyś chciał go sterować z dużymi częstotliwościami to niestety będą one filtrowane - stosuje się do tego odpowiednie układy z odpowiednią wydajnością prądową. Ale do sterowania żarówką nie jest to ci potrzebne, mówię o tym, żebyś mniej więcej wiedział czego szukać w przyszłości jak coś nie będzie ci działać.
4. https://pl.wikipedia.org/wiki/MOSFET

PostNapisane: 23 sty 2016, o 01:14 
Użytkownik

Dobrze, że michalf o tym wspomniał - zakładam, że myślisz o prądzie stałym? Mosfet będzie ci prąd włączał i wyłączał, więc stany pośrednie to PWM.

PostNapisane: 23 sty 2016, o 12:29 
Użytkownik

Jak już doszliśmy że będzie używany PWM, to możliwość sterowanie bezpośrednio nóżki procesora zależy od parametrów PWMa i prądu jaki będzie przepływał przez tranzystor. Źródło przełączające tranzystor musi mieć odpowiednią wydajność prądową by odpowiednio szybko ładować/rozładowywać pojemność bramki. Gdy tego nie będziemy robić, to tranzystor będzie długo "dochodził" do pełnego otwarcia / zatkania i moc tracona na nim może być znaczna.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 23 sty 2016, o 12:44 
Użytkownik

Oj tam zaraz uszkodzi. Nie strasz :)
Przecież ma rezystor do bramki, który ogranicza prąd.
Tu jest dobra dyskusja, co i jak, ze schematem:
https://arduinodiy.wordpress.com/2012/0 ... tl-levels/
Jeszcze jedna rzecz - zauważyłem pewne przyzwyczajenie widoczne w sieci do używania starych układów. Polecam zawsze szukać układów pod swoje potrzeby. Ja używam wyszukiwarki DigiKey, po przetrenowaniu kilku innych. Nowe układy pojawiają się co chwilę, warto z nich korzystać. Są zwykle tańsze i lepsze od staroci, których wszyscy używają z przyzwyczajenia....

PostNapisane: 23 sty 2016, o 16:32 
Użytkownik

Wychodzić wychodzą, jak ktoś pracuje i firma za to płaci to jest zabawa. Ale jak ktoś chce sobie coś zrobić hobbystycznie to zastosuje irfz44 i doda mu jednego npn. I nie chodzi mi o cenę elementu, tylko wysyłki, która z DigiKey wychodzi 60 dolarów!!

PostNapisane: 23 sty 2016, o 23:21 
Użytkownik

Jak zwykle niezrozumienie.
Ja nie namawiam na kupowanie w digikey'u, tylko wyszukiwanie. Jak się już znajdzie, to kupić można gdziekolwiek. Nie zdarzyło mi się, żebym czegoś lokalnie nie mógł kupić.
Przykład - triaki HICOM - znalazłem tam, a kupiłem u Piekarza.
Poza tym, powyżej 200$ w DK wysyłka jest za darmo.
Oczywiście przy jednej sztuce dla siebie można dowolnie dobierać elementy, takie jakie są w sklepie na rogu.

PostNapisane: 25 sty 2016, o 08:50 
Użytkownik

Przepraszam za tak opóźnioną odpowiedź - brak łącza.
Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Caly uklad będzie na napiecie stale. Tranzystory madzialac jak przełączniki. PWM nie będę stosowal. Schemat do sprawdzenia podeślę jak tylko wrócę do domu (podobno internet powrócił).
Pozdrawiam
Łukasz

PostNapisane: 25 sty 2016, o 20:33 
Użytkownik

Witam
Poniżej zamieszczam schemat. Czy można przypadkiem nie powinienem dać tam trochę mniejszego rezystora np.: 1K. Atmega zasilona jest z 5V.
Obrazek

Linki się przydały.
Na digikey'u dobrałem odpowiedni tranzystor, następnie znalazłem odpowiednik u nas.
Wracając do wpisu o PWM; na to mam zarezerwowaną inną grupę portów.

Kiedyś trafiłem (chyba na elektrodzie) przypadkiem na listę sklepów elektronicznych z krótkim opisem kupować czy /nie
Osobiście z tych większych to znam TME, czy są w Polsce jakieś inne firmy konkurencyjne cenowo?

Pozdrawiam
Łukasz

PostNapisane: 25 sty 2016, o 20:38 
Użytkownik

A co się według Ciebie stanie jak z 1 podasz 0 na wejście?
Bo według mnie zaskoczysz się trochę efektem.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 25 sty 2016, o 23:02 
Użytkownik

Nie wiem czemu, ale podczas programowania mam nawyk ustalania na początku 0 na wszystkich wyjściach, a stan wysoki wł urządzenie - to tak w formie sprostowania mojego toku myślenia, w czasie wykonywania projektu. Nie pomyślałem, aby zerknąć do części praktycznej bluebook'a, a tam jak byk na rysunku pokazane jak podłączyć, diodę (str 188)-wtedy programuję zero i wszystko tak jak było.
Dioda, diodą, ale jak tranzystor (wstępnie BC817-40-DIO z TME), żeby to było poprawnie.
Na wszelki wypadek podaję nazwę tranzystora MOSFET'a (na TME) AP4800CGM-HF-3TR, który chcę wykorzystać.
Rezystor na bazie musi być. Pytanie tylko jaka musi być jego rezystancja?
Jak ma wyglądać prawidłowe połączenie elementów z podesłanego schematu?

Pozdrawiam
Łukasz

PostNapisane: 26 sty 2016, o 00:00 
Użytkownik

Kupowałem w TME, jest ok, dosyć drogo, ale szybko.
Rezystor - ma być taki, żeby prąd ustawił tranzystor w stanie nasycenia - tu według wykresu powinno być tak na moje oko koło 8mA. Czyli jak masz 5V no to R=680, czyli 10k jest za dużo. 1k powinno być ok, bo tak naprawdę potrzebujesz na bramce mosfeta napięcie, a nie prąd.
IB to jest prąd bazy, przebieg pokazuje jaki prąd będzie płynął przez kolektor przy różnych napięciach kolektor-emiter.
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1