Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2026, o 13:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sty 2016, o 20:52 
Nowy

Cześć. Ostatnio bawię się trochę uC. Posiadam płytkę stykową, rezystory, kondensatory i ATmega8.
Odkąd się tym bawię lubię rozkręcać zepsute rzeczy i oglądać dokładnie płytki drukowane, sprawdzać z czego dana rzecz się składa a jak widzę coś co można podłączyć do moich projektów to to biorę. Takim sposobem mam z 4-5 buzzerów. Ostatnio rozkręciłem taki zegarek z termometrem z fajnym dużym wyświetlaczem. I tu pytanie. Czy da się taki wyświetlacz podłączyć pod mikroprocesor (póki co nie mam zakupionego wyświetlacza, wiem tylko tyle że jak się zakupi np. popularny wyświetlacz od NOKI 5110 to trzeba dołączać jakieś biblioteki, ale nie mam pojęcia jak ma się sprawa z totalnie randomowym wyświelaczem)? Skoro ten zegarek miał funkcję termometru to czy dałoby też się wyciągnąć jakoś ten czujnik temperatury i zastosować go przy moich projektach?
I tu pytanie, czy da się podłączyć taki wyświetlacz do uC? Posiadam lutownice i miernik.

Tak wygląda ta płytka z podłączonym wyświetlaczem :
Obrazek
A tak sam wyświetlacz :
Obrazek

Ostatnio edytowano 11 sty 2016, o 21:27 przez alabastrowy, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2016, o 21:04 
Użytkownik

To wygląda na typowy ciekłokrystaliczny wyświetlacz. Nie ma on wbudowanego sterownika, więc ty musisz nim sterować i odświeżać go by widać było cyfry / znaki.
Problem jest to, że musisz mieć podłączone wszystkie piny a jest ich trochę.

Co do sposobu podłączenia, to raczej tego nie polutujesz :(

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 11 sty 2016, o 21:41 
Nowy

Hmm, a dałoby radę podłączyć tylko część pinów aby powiedzmy wyświetlacz dał jakikolwiek znak że się komunikuje i powiedzmy zapalił losowy piksel czy coś? Już nie mówię o cyfrach i znakach.
Mam tu jeszcze zdjęcie tego wyświetlacza jak konkretnie pracuje bo mam drugi taki zegarek tylko sprawny :
Obrazek

Wiem że można po prostu kupić wyświetlacz do ATmegi, ale mimo wszystko fajnie by było tak czysto hobbystycznie spróbować uruchomić wyświetlacz z jakichś gratów których mam całkiem dużo.

PostNapisane: 11 sty 2016, o 22:33 
Użytkownik

Element wyświetlacza zapala się w wyniku polaryzacji. Ale działa to pojemnościowo, więc musisz generować zmienny sygnał, np. prostokątny (jak sugerował squeez wyżej). Częstotliwość nie musi być duża.
Najprościej to weź jakiś generator (może to być nawet wyjście z procesora) i połączaj do pinów i sprawdzaj - do jednego pinu wyjście sygnału a do innego masa. Tylko puść sygnał przez rezystor byś nie spalił wyjścia jak coś się zewrze. I ta przeleć wszystkie kombinacje :)

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Teoretycznie gdy weźmiesz do testów nawet stałe napięcie, to powinien się na chwilę "zapalić" segment.
Tylko musisz trafić na odpowiednie pary pinów. Ale to możesz robić metodą "dynamiczną" - podpinasz pod jeden pin masę a wyprowadzeniem z napięciem (sygnałem prostokątnym) przejeżdżasz przez pozostałe patrząc się czy coś zapala. Jak nie to zmieniasz masę na kolejny i znowu przejeżdżasz pozostałe.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Jeszcze w temacie podłączania mechanicznego. To jest dostępna (także na portalach aukcyjnych) taśma przewodząca tylko w osi Z, służąca do przyklejania złącz taśmowych do padów na płytce PCB. Tylko koszt takiej taśmy może być nie współmierny do wartości tego wyświetlacza.

PostNapisane: 12 sty 2016, o 10:56 
Użytkownik

Najlepiej na początku należało by poszukać masy ma płytce np. na wyprowadzeniach baterii, żeby odnaleźć masę na wyświetlaczu.
Ustawiasz miernik na badanie ciągłości obwodu ("piszczek") dotykasz najpierw jednym przewodem do pierwszego styku baterii i po kolei idziesz po pinach wyświetlacza, tam gdzie piszczyk będzie sygnalizował ciągłość obwodu, tam masz masę wyświetlacza.
Gdy wiesz gdzie jest już masa próbujesz wysterować poszczególne segmenty tak jak opisał to wcześniej rskup

Strefa czasowa: UTC + 1