xamrex napisał(a):
Luz12 napisał(a):
2. Czy macie jakiś patent/metodę na jak rozpoznać w kwarcu SMD, jak i tym do montażu przewlekanego który pin to X1/X2 (dokumentacja techniczna Atmegi - rozkład pinów)
a w jaki sposób w rezystorach rozpoznać który pin jest który?
to bez różnicy....
W tym co ja mam do montażu przewlekanego jest (albo ja miałem jakiś felerny egzemplarz). Pytałem się, ponieważ jak parę miesięcy temu "bawiłem" się w przestawianie atmegi na zewnętrzny rezonator, to jak wsadziłem (na stykówce) rezonator w jednej pozycji to owszem działało jak najbardziej, a potem obrót rezonatora o 180 st i atmega ani drgnie z programem - tu już na zaś zaznaczę, że filtrowanie zasilania atmegi było, ale kwarcu nie brałem przez kondensatory do masy ;wtedy miałem pecha, bo o forum, blogu i wydawnictwie nie słyszałem. Dlatego projektowaniu pcb zamiast kwarcu wstawiałem podwójny "pinhead" oznaczając którą stroną czytać (coś w stylu jak są te numerki na izolacji przewodów kreska i nad nią numer). No ale nastał czas, aby pobawić się co nieco ADC i "kombinuję" z atmegą.
Widocznie ten kwarc był "odmienny"
A tak przy okazji. jakie złącze/gniazdo byście polecili (możliwe mało miejsca na płytce, możliwie dużo sygnałów), dokładnie chodzi o przesył sygnału cyfrowego z i na piny atmegi do innych urządzeń (w fazie projektu)
Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Łukasz