Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 22:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2016, o 19:33 
Użytkownik

Witam

1. Zwracam się z prośbą o wskazanie biblioteki w Eagle'u, w której mogę znaleźć układ MCP1525, wymieniony w jednym z poradników na temat prawidłowego zasilania uC.
2. Czy macie jakiś patent/metodę na jak rozpoznać w kwarcu SMD, jak i tym do montażu przewlekanego który pin to X1/X2 (dokumentacja techniczna Atmegi - rozkład pinów)
3. Ostatnio będąc w sklepie elektronicznym, dowiedziałem się o wzmacniaczach buforowanych typu ULN2003 jako dobrej alternatywie starych układów wzmacniaczy 4707n (TTL)
Czy jest jakaś książka na temat układów z rodziny ULN? Coś w stylu jak "Układy scalone serii UCA64/UCY74 parametry i zastosowania" (stara, ale wystarczająco dobrze jak na moje potrzeby opisana).

Pozdrawiam
Łukasz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sty 2016, o 20:43 
Użytkownik

Luz12 napisał(a):
2. Czy macie jakiś patent/metodę na jak rozpoznać w kwarcu SMD, jak i tym do montażu przewlekanego który pin to X1/X2 (dokumentacja techniczna Atmegi - rozkład pinów)

a w jaki sposób w rezystorach rozpoznać który pin jest który?
to bez różnicy....

PostNapisane: 5 sty 2016, o 21:19 
Nowy

Luz12 napisał(a):
Witam

1. Zwracam się z prośbą o wskazanie biblioteki w Eagle'u, w której mogę znaleźć układ MCP1525, wymieniony w jednym z poradników na temat prawidłowego zasilania uC.

Jeśli chcesz użyć do projektu płytki mcp'ka w obudowie TO-92 to daj sobie z biblioteki pinheader miejsce na złącze 3 goldpinowe sprawdz wyprowadzenia i połącz tak jak do tego układziku.
Tylko po co używać tego układu jako źródło odniesienia 2,5v użyj naprzykład tl431 który jest w eaglu.
Ale moim zdanie dobrze jest użyć napięcia odniesienia 5v z usb lub lm7805. :D

PostNapisane: 5 sty 2016, o 23:03 
Użytkownik

Witam
Luz12 napisał(a):
Czy jest jakaś książka na temat układów z rodziny ULN?

...jaka tam znowu rodzina :) - jest ich kilka szt., a różnią się tylko ilością zespołów IN/OUT.
Obrazowo są to klucze tranzystorowe o nieco większym Imax. Gdy porównasz noty katalogowe to zobaczysz - coś na podobieństwo układów typu Otwarty Kolektor ( OC ).

Pozdr.

PostNapisane: 6 sty 2016, o 11:39 
Użytkownik

xamrex napisał(a):
Luz12 napisał(a):

a w jaki sposób w rezystorach rozpoznać który pin jest który?
to bez różnicy....

W tym co ja mam do montażu przewlekanego jest (albo ja miałem jakiś felerny egzemplarz). Pytałem się, ponieważ jak parę miesięcy temu "bawiłem" się w przestawianie atmegi na zewnętrzny rezonator, to jak wsadziłem (na stykówce) rezonator w jednej pozycji to owszem działało jak najbardziej, a potem obrót rezonatora o 180 st i atmega ani drgnie z programem - tu już na zaś zaznaczę, że filtrowanie zasilania atmegi było, ale kwarcu nie brałem przez kondensatory do masy ;wtedy miałem pecha, bo o forum, blogu i wydawnictwie nie słyszałem. Dlatego projektowaniu pcb zamiast kwarcu wstawiałem podwójny "pinhead" oznaczając którą stroną czytać (coś w stylu jak są te numerki na izolacji przewodów kreska i nad nią numer). No ale nastał czas, aby pobawić się co nieco ADC i "kombinuję" z atmegą.
Widocznie ten kwarc był "odmienny" ;)

A tak przy okazji. jakie złącze/gniazdo byście polecili (możliwe mało miejsca na płytce, możliwie dużo sygnałów), dokładnie chodzi o przesył sygnału cyfrowego z i na piny atmegi do innych urządzeń (w fazie projektu)

Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Łukasz

Strefa czasowa: UTC + 1