Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2026, o 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sty 2016, o 14:27 
Użytkownik

Witam

W swoim projekcie wykorzystuję układziki ULN2804, i nie chcąc zajmować zbyt wiele miejsca na płytce chciałbym, wykorzystać gniazdo LPT 25 pin.
Problem w tym, że z ULN mogę pobrać 0.5A (parę małych przekaźników bez problemu powinno na tym ruszyć).

1. Z moim angielskim technicznym jest dość średnio, a z dokumentacji zrozumiałem, że mogę pociągnąć ze wszystkich wyjść łącznie 0.5A. Czy ten prąd tyczy się pojedynczego pinu.
2. Jako, że planuję zrobić drugą płytkę z zamocowanymi urządzeniami... Czy na pojedynczy pin w gnieździe LPT mogę poprowadzić 0.5 A (zależy od odpowiedzi na "1.")?

A jeżeli by miały pomóc parametry jakim chcę obsługiwać układzik; Na wyjścia uln'a leci napięcie w zależności od potrzeb 5/12V; zazwyczaj 5, ale opcję z 12 też rozważam. Wiadomym jest, że max 0.5A nie będę wykorzystywał (trwałość układu).

3. Jaką przetwornicę impulsową polecacie na napięcie 12V i 5V wydajność prądowa coś w okolicach 4-5A.

Pozdrawiam
Łukasz

Ostatnio edytowano 17 sty 2016, o 14:57 przez Luz12, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sty 2016, o 14:46 
Użytkownik

Zastosuj tranzystory po spalisz port.

PostNapisane: 17 sty 2016, o 20:04 
Użytkownik

Z treści postu wynika, że zamierzasz chyba użyć złącza DB25 lub inaczej D-SUB ( które było używane w "zabytkowym" porcie LPT w PC-tach) a nie samego portu LPT?.

Patrzyłem w dwóch DS-ach i tak
-w jednym max. obciążenie złącza typu DB było 3A/styk
-w drugim 2 lub 6 lub 7A/styk (w zależności od typu-złącza)-obciążalność styku maleje do 0A przy temperaturze ok. 120st.C ( oczywiście temperatura nie w pokoju ale temperatura styku w złączu).

Trzeba jednak zwrócić uwagę na jakość złącza, bo przy obecnej "chińszczyźnie" można niechcący stopić złącze.

PostNapisane: 17 sty 2016, o 20:44 
Użytkownik

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Wracając do wypowiedzi Radex324
Samymi tranzystorami nie zajmowałem. Zmontowałem 2-3 układy korzystając z schematów w internecie i tyle... żeby poznać na jakiej zasadzie działają. Wiem, że trzeba dobrać odpowiednie rezystory i tu mam konkretny problem.
Jak krok po kroku to zrobić i od czego zacząć?
Gdzie szukać tej wiedzy?
Jak to ogólnie ma działać... Z Atmegi wysyłany jest sygnał 5V, który załącza tranzystor sterujący kilkoma innymi załączającymi elementy wykonawcze od pojedynczej diody po elektrozawory, silniczki.

Pozdrawiam
Łukasz

Strefa czasowa: UTC + 1