Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lut 2026, o 11:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2015, o 16:38 
Nowy

Witam wszystkich. Od niedawna czytam bluebooka. Aktualnie jestem na 202 str czyli Warsztaty. Dodam ze wcześniej nie miałem nic do czynienia z pisaniem programów i jestem całkowicie zielony (ale całkowicie pochłonięty literaturą). Musiałem coś pominąć w książce bo nie wiem za bardzo dlaczego na początku programów napisane jest:
#include <avr/io.h>
#include <avr/interrupt.h>
Itd. Itp.
-Z tego co sie orietuje to jest to dołączenie jakiś bibliotek ale nie wiem dlaczego.
- Czy jeśli będę chciał sobie napisać jakiś program np. aby wyświetlał liczby od 0do10 na wyświetlaczu to tez będę musiał cos includowac ;)
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2015, o 16:45 
Użytkownik

Tak będziesz musiał inkludować chodź jedną bibliotekę. Biblioteka io.h zawiera definicje, rejestry procesora. Np. takie definicje DDRC, DDRD, PORTC, PC3, PB1, ADMUX itp czyli bez biblioteki io.h nie mógł byś ustawić pinu jako wyjście lub wejście np. DDRC |= (1<<PC5).

PostNapisane: 4 gru 2015, o 16:46 
Moderator

mariusz_nowak2 napisał(a):
Musiałem coś pominąć w książce

To fakt, musiałeś ;)

Więc przypominam - na początku inkludujemy biblioteki systemowe języka C (tak w skrócie mówiąc) ... umieszczamy je w nawiasach ostrych, w odróżnieniu od inkludowania własnych plików projektu, które inkludujemy później i nie w nawiasach ostrych a w cudzysłowiach....

biblioteka <avr/io.h> jest ABSOLUTNIE podstawową biblioteką, którą MUSISZ użyć aby np odwoływać się w programie do portów, pinów procka

a taka biblioteka jak <avr/interrupt.h> jest inkludowana gdy zaczynasz korzystać w programie z przerwań ;)

Przypominam, że na pewno było o tym w książce ;)

PostNapisane: 4 gru 2015, o 17:53 
Nowy

Cały problem w tym ze chce przyjąć jak najwięcej wiedzy żeby zacząć samemu pisać programy bo pomysłów cala głowa i wszystko zaczyna się kotłować a na półce czeka na mnie jeszcze greenbook.

PostNapisane: 4 gru 2015, o 20:56 
Użytkownik

Kolego jeśli czegoś z BB nie rozumiesz to czytaj jeszcze raz i jeszcze raz..... ;)
Po sobie mogę powiedzieć jako jeszcze zielony(dalej jestem) w C czytałem kilkanaście razy rozdział o multipleksowaniu zanim zrozumiałem jak to działa( dopadła mnie pomroczność jasna :lol: czy jak to tam się mówi) a było to na samym początku idealnie wyjaśnione ;)

Dlatego polecam abyś czytał BB nawet kilka razy aż wszystko stanie się jasne ;)
Dodam tylko, że nawet nasz wielki "GURU" Mirek w jednym ze swoich poradników ( nie pamiętam teraz w którym) zaglądał do wnętrza biblioteki aby potwierdzić czy aby dobrą bibliotekę dołącza do projektu.

Niestety przyjęcie wiedzy nie zawszę wiąże się z jej zrozumieniem, dlatego jeszcze raz polecam czytaj BB. Jak i posty z naszego forum, gdzie zawarte jest wiele kodów, które same w sobie zachęcają do ich analizy i nauki :)

Przykładowy wątek o diodach LED: topic10921.html?hilit=night

PostNapisane: 5 gru 2015, o 21:21 
Nowy

xtreme69 napisał(a):
Kolego jeśli czegoś z BB nie rozumiesz to czytaj jeszcze raz i jeszcze raz..... ;)
Po sobie mogę powiedzieć jako jeszcze zielony(dalej jestem) w C czytałem kilkanaście razy rozdział o multipleksowaniu zanim zrozumiałem jak to działa( dopadła mnie pomroczność jasna :lol: czy jak to tam się mówi) a było to na samym początku idealnie wyjaśnione ;)

Dlatego polecam abyś czytał BB nawet kilka razy aż wszystko stanie się jasne ;)
Dodam tylko, że nawet nasz wielki "GURU" Mirek w jednym ze swoich poradników ( nie pamiętam teraz w którym) zaglądał do wnętrza biblioteki aby potwierdzić czy aby dobrą bibliotekę dołącza do projektu.

Niestety przyjęcie wiedzy nie zawszę wiąże się z jej zrozumieniem, dlatego jeszcze raz polecam czytaj BB. Jak i posty z naszego forum, gdzie zawarte jest wiele kodów, które same w sobie zachęcają do ich analizy i nauki :)

Przykładowy wątek o diodach LED: topic10921.html?hilit=night

Wiem ze muszę czytać kilka razy bo aktualnie każdy dział do jakiego dotarłem przerobiłem chyba z piec razy a i tak mam wielkie braki. Z tego co zauważyłem to najlepiej wracać na bieżąco gdy pojawia się jakiś problem bo wtedy wiele się wyjaśnia. Nawiasem mówiąc to założyłem ten wątek bo pogubiłem się trochę i dużo czasu bym zmarnował na szukanie w BB mojej odpowiedzi, a dzięki temu forum dostałem szybka odpowiedz i cenne uwagi.
Tak sobie myślę ze fajnie było by gdybym tez mógł służyć dobrą radą ale niestety dopiero raczkuje w „C” i chyba sami rozumiecie … Za to mogę zaoferować inną pomoc. Kiedyś zrobiłem sobie dosyć precyzyjna maszynkę CNC o polu roboczym 40x60 cm i chętnie pomogę w wyfrezowaniu jakiejś obudowy lub kółek z pleksy np. do magicledów lub innych projektów. Oczywiście usługę wykonam za free ale pod warunkiem ze będę dysponował wolnym czasem, jesteś zarejestrowanym użytkownikiem tego forum a obróbka dotyczy jednego egzemplarza danego projektu ( taki prototyp )
Ale się rozpisałem. Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1