Witam,
Mam taki problem początkującego elektronika

Zastanawiam się, jak najlepiej zorganizować sobie zasilanie w projekcie? Mój projekt zawiera uC, LCD, jest realizowany zapis na kartę SD. Przy zasilaniu z programatora z USB wszystko śmiga (oczywiście jest odpowiednia filtracja itd.). Początkowo był plan, żeby docelowy projekt zasilić z akumulatorka 9V+7805 (żeby było jak najprościej bez kombinowania - w sumie to mój pierwszy taki "większy" projekt). Ale niestety w tej konfiguracji wyświetlacz nie wyświetla wszystkiego i ogólnie nic nie działa tak ładnie jak z usb. Czy jedyną opcją jest zasilanie z jakiegoś zasilacza z sieci (stara ładowarka do telefonu)? Bo w sumie wolałabym z jakiś akumulatorków, ale nie wiem czy da radę

Dodatkowe pytanie jest takie: używam w tym projekcie wzmacniacza operacyjnego, który potrzebował by symetrycznego zasilania (np. +5/-5V). Do testów było to robione z dwóch bateryjek, a masa połączona z masą reszty układu. I tutaj takie pytanie - czy w docelowym projekcie też tak zrobić, że cały układ z zasilacza, a dla WO bateryjki? Albo dodatnie napięcie z zasilacza, a tylko ujemne z baterii? Czy to ma sens?
Proszę o poradę lub jakieś przydatne linki, bo wszędzie jest tylko teoria (np. o tym WO), a nigdzie nie ma jakoś fajnie napisane o tym jak praktycznie zasilać układy...