Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2026, o 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 gru 2015, o 19:53 
Nowy

Cześć, może ktoś dysponuje schematem, już do drukowania płytki PCB by można było wykonać zadania z BB. Chodzi mi o to, że nie jestem najlepszym elektronikiem i wykoncypowałem sobie, że wydrukuję wytrawię, a potem sobie polutuję, bym nie miał problemów z przepinaniem i łączeniem od nowa kabli na płytce stykowej. Będę wdzięczny, może ktoś robił coś takiego już?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:15 
Użytkownik

Tak. Mirek. I sprzedaje je w wersji polutowanej na https://sklep.atnel.pl/pl/c/Zestawy-startowe/4.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Oczywiście możesz zadania z BB porobić na innych zestawach startowych. Ale nie oczekuj na forum Atnela aby reklamować konkurencyjne rozwiązania.

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:25 
Użytkownik

rskup napisał(a):
Tak. Mirek. I sprzedaje je w wersji polutowanej

Był jeszcze ATB-Golas, ale jego zdobycie jest mniej prawdopodobne niż szóstka w lotto :lol:

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:27 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Są na forum w dziale Projekty sprzętowe przykładowe rozwiązania płytek startowych.

Tylko poszukać i uzywać.

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:27 
Użytkownik

Schemat: http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

PostNapisane: 3 gru 2015, o 20:52 
Nowy

Chodzi mi o prosty projekt, nie ma szans bym powtórzył na swojej płytce projekt Pana Mirka. Miałem jednak nadzieję, że ktoś mi pomoże. Nie znalazłem, żadnego projektu który by się nadawał do moich potrzeb, bo jeśli nawet to np. nie można wymieniać mikrokontrolera, bo jest na stałe wsadzony.

PostNapisane: 3 gru 2015, o 21:23 
Użytkownik

Można zamiast mikrokontrolera wsadzić podstawkę np. 40pin i wtedy można obsłużyć daną grupę mikrokontrolerów bo np atmegi 32 nie można zastąpić atmegą 8 gdyż wyprowadzenia pinów nie będą się zgadzały.(przykład strzeliłem z głowy także nie wiem czy można zastąpić trzeba by było porównać noty). Tak aby zrealizować wszystkie projekty z bluebook to ciężko zrobić pcb 1 stronne. (Wytrawić także)

PostNapisane: 3 gru 2015, o 21:38 
Nowy

Czyli lepiej nie zaprzątać sobie głowy i bawić się w płytkę stykową? Bo na tej o wiele prościej mi jest coś zrobić, jedyny minus to ciągłe odłączanie/podłączanie.

PostNapisane: 3 gru 2015, o 21:39 
Użytkownik

Jak chcesz coś prostego a nie klonować płytkę ATB, to już kolega Jaglarz wskazał Ci drogę. Lecz i tak nie będziesz miał wszystkich elementów jak w ATB. Dlatego musisz zdecydować, co chcesz mieć na swojej płytce a co będzie dla Ciebie opcją podłączaną na zewnątrz (np. na stykówce).
Ktoś się kiedyś na forum chwalił się zrobieniem modułowej wersji płytki - poszczególne akcesoria na osobnych płytkach z przygotowanymi goldpinami do podłączania.

Jak planujesz dłuższą przygodę z mikroprocesorami to najlepszym rozwiązaniem, lecz niestety nie tanim, jest zakup oryginału. Ale jakość kosztuje.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 gru 2015, o 21:41 
Użytkownik

Bartek123 napisał(a):
przykład strzeliłem z głowy także nie wiem czy można zastąpić trzeba by było porównać noty)

No jak koledze się uda wcisnąć DIP28 (Atmega8) do DIP40 to czemu nie , oczywiście można zbudować sobie adapter , ale po co ??

A kolece radzę zakupić gotowy zestaw .... na tym etapie budowa własnej to będzie mordęga droga przez mękę i tysiące problemów ... , a jak dla kolegi za droga jest wiedza i inwestycje w tzw kapitał ludzki są obce .... to stykówka i zestaw peruk , bo własnych włosów nie starczy :)

PostNapisane: 3 gru 2015, o 22:53 
Nowy

@rskup gdzie mi tam do klonowania płytki Pana Mirka. No wiesz, mnie bardziej zależało by był wyświetlacz LCD i 7-segmentowy, jakieś przyciski i diody led. Gdybym miał sam kopiować, to wolałbym już kupić płytkę ze sklepu tutaj.

Może ja czegoś nie wiem, ale słyszałem, że można podmieniać mege32 na 64 i nawet sam Pan Mirek w którymś z filmików mówił, że lepiej nie przylutowywać procka, a bo to zawsze można potem płytkę użyć jako tylko podstawkę pod zaprogramowanie procka.

@SunRiver co do zestawu ATB, to pewnie pieniądze by się znalazły, ale wolałbym sam coś zmajstrować, nawet jeśli oznaczałoby to trochę zniszczeń. Chciałbym coś sam od zera wykonać :) CHoć sam już nie wiem, czy to nie będzie najlepsze rozwiązanie.

PostNapisane: 4 gru 2015, o 18:37 
Użytkownik

Lukasq napisał(a):
ale słyszałem, że można podmieniać mege32 na 64 i nawet sam Pan Mirek w którymś z filmików mówił,

Źle słyszałeś . :)

Ale ATmegę 32 w DIP40 możesz zamienić na Atmega16, 644, 1284

ATmega 32 i 16 to już zabytki , szczegóły róznic znajdziesz w notach układów
a najbardziej interesująca ciebie to ilość pamięci flash ... odpowiednio 16,32, 64 i 128 KB
na tym jednak etapie co jesteś 32KB w Medze32 to bedzie i tak dużo za dużo :)

Lukasq napisał(a):
CHoć sam już nie wiem, czy to nie będzie najlepsze rozwiązanie.

zestaw do nauki powinieneś mieć pewny i sprawdzony któremu ufasz i wiesz ze wszystko działa
dlatego warto zakupić ATB , a z czasem .. nabierzesz wiedzy i wprawy , będzesz tworzył własne płytki
pod urządzenia dedykowane :)

Strefa czasowa: UTC + 1