Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lut 2026, o 18:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2015, o 21:38 
Nowy

Witam. Zrobiłem programator USBASP z buforem 74LVC125 (tu bez znaczenia). O ile AT8 8MHz programuje się w kilka sekund to po zmianie ustawień na 1MHz już 46s, a AT88 przy 1MHz aż prawie 4 minuty!. Takie same czasy uzyskuję na gotowym kupionym USBASP i to przy wsadach najnowszych (usbasp.atmega8.2011-05-28.hex) jak i starszych (usbasp.atmega8.2009-02-28.hex) więc problem leży we wsadzie.
Inny gotowy kupiony też USBASP programuje to samo w czasach 2-7s, ale są tam ustawione lock bity i nic nie można odczytać.
Program MkAvrCalculator.
Czy jest dostępny wsad, przy którym mój USBASP programowałby szybciej? (Może być trochę płatny.)
Mogę oczywiście stosować inny programator, ale mój jest na płytce razem z dołączonym na SPI debugerem, który obsługuje 4 linijkowy LCD, 8 led i piezo.

Pozdrowienia

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2015, o 23:45 
Moderator

stoton napisał(a):
Czy jest dostępny wsad, przy którym mój USBASP programowałby szybciej? (Może być trochę płatny.)

Niejednokrotnie na tym forum i nie tylko, mówiłem że można do mnie napisać maila na biuro@atnel.pl z prośbą o wsad od naszego atnelowskiego programatora, który przy okazji programuje też takie maluchy jak ATtiny4/5/9/10 ;) i to kompletnie BEZPŁATNIE! ;)

PostNapisane: 3 lis 2015, o 22:53 
Nowy

Bardzo dziękuję za wsad, niestety po załadowaniu go do dwu USBASP (mojego z buforem i zakupionego) czasy programowania nimi nie zmieniły się. ATMEGA88 1MHZ - nadal 3min 40s. A USBASP od innego sprzedawcy robi to samo tylko 7s.
Czy taki czas jest normalny przy tych wsadach, czy próbować przeinstalowywać sterowniki oraz AVRdude?

PostNapisane: 3 lis 2015, o 23:08 
Moderator

stoton napisał(a):
Czy taki czas jest normalny przy tych wsadach, czy próbować przeinstalowywać sterowniki oraz AVRdude?

Jak by mi tyle programowało to bym się chyba pociął żyletkami na żywca ;) i pewnie wszyscy klienci atnela też ;)

nie wiem coś ty tam sobie porobił ;) a sterowniki to masz pan w samym MkAvrCalculatorze - zobacz sobie:
https://www.youtube.com/watch?v=eIH5hGvZFoc

po co gdzieś szukać - to działa bezbłędnie

PostNapisane: 5 lis 2015, o 00:57 
Nowy

Sterowniki USBASP odinstalowałem i zainstalowałem z MKAvrCalculatora.
AVRdude wykasowany wraz z folderem C:\AVRDUDE, folder utworzony ponownie i dude zainstalowany z Calculatora.
Czasy programowania bez zmian. W obydwu programatorach USBASP, z wsadem od Fishla tak jak i z nowo otrzymanym, ATMEGA88PA 1MHz programuje się 3min40s, po zmianie programatora na inny, też USBASP czas to ok 7s.
Linie poleceń AVRDUDE są zawsze identyczne.
Może coś sfotografować, może dać wygląd ekranu, może zrezygnować ?

PostNapisane: 5 lis 2015, o 08:38 
Moderator

Ja tym wsadem, który ci przesłałem, ale też co tu kombinować wsadem nawet ze strony www.fischl.de/usbasp .... programuję na co dzień praktycznie dziesiątki ATmeg i też ustawionych na 1 MHz ... więc z programowym spowolnieniem taktowania SCK ... i mógłbym określić że czas programowania to jest po prostu "bzyknięcie" ;) a nie tam jakieś czasy w minutach - nawet jedna minuta! to już byłaby masakra

coś musisz źle robić i nie wiem dlaczego np się uparłeś na tego swojego jednego procka ? A być może masz w nim ustawione fusebity na 1MHz (tak mi coś dziwnie pachnie) a do tego masz włączony CKDIV8) .... i wtedy procek wcale nie działa na 1 MHz

PostNapisane: 5 lis 2015, o 22:35 
Nowy

Cytuj:
coś musisz źle robić i nie wiem dlaczego np się uparłeś na tego swojego jednego procka ? A być może masz w nim ustawione fusebity na 1MHz (tak mi coś dziwnie pachnie) a do tego masz włączony CKDIV8) .... i wtedy procek wcale nie działa na 1 MHz

Nie upierałem się, pytałem czy zrezygnować.
Fusebity są dobrze.
Chyba jednak to Ty musiałeś coś źle zrobić.
Najnowsza wersja Calculatora uruchomiona ze stacjonarnego programuje AT8 - 1 MHz też 40s.
Na szczęście uruchomiłem starego laptopa z Calculatorem jeszcze build 69 i programowanie z weryfikacją (AT8-1MHz) trwało 3s, skopiowałem tę starą wersję do pendriva i z niego na nowym laptopie programuje też 3s. Bez dotykania sprzętu, tylko zmiana Calculatora na najnowszy - znów 40s.
W tej ostatniej wersji, gdy tylko przełączę fusebity na 1MHz, zmienia SCK na 4kHz i tak już pozostaje - nie zmienia na 187,5kHz podczas programowania. Zapewne to samo będzie dotyczyło At88.
A USBASP z alledrogo, z innym wsadem działa dobrze w obydwu wersjach Calculatora.
Pozdrowienia.

PostNapisane: 5 lis 2015, o 23:26 
Moderator

stoton napisał(a):
Chyba jednak to Ty musiałeś coś źle zrobić.

tak tak ;) masz rację - i tylko u ciebie to źle działa a u czterdziestu tysięcy ludzi dobrze ....

W takim razie cóż ja mam powiedzieć ? ;) ... nic ... tyle mogę ci powiedzieć.

PostNapisane: 8 lis 2015, o 00:04 
Nowy

Bardzo dziękuję za pomoc. To mi wystarczy. Skorzystam po prostu z możliwości używania obydwu wersji Calculatora.
Trochę jednak mam wrażenie, że poczułeś się urażony. Czy zrobiłem/napisałem coś niestosownego?

PostNapisane: 8 lis 2015, o 00:10 
Użytkownik

widzisz czasem np wystarczy odhaczyć ptaszora przy sck ...
albo inaczej coś pomyśleć ... ale zapewne masz rację Mirek zwalił sprawę
a inni użytkownicy są ślepi bo im działa :)

PostNapisane: 8 lis 2015, o 00:23 
Moderator

stoton napisał(a):
Trochę jednak mam wrażenie, że poczułeś się urażony. Czy zrobiłem/napisałem coś niestosownego?

Urażony ? czym ? ... ;) lubisz obchodzić problemy a nie rozwiązywać - twoja sprawa .... Ja nie mam zamiaru się kłócić czy wpierać tobie coś innego .... Ty uważasz, że ja coś źle zrobiłem a ja mam inne zdanie ... i to wszystko. Czy to ma być powód do kłótni ? ... chyba sam przyznasz, że nie. Trzeba umieć dyskutować.

Strefa czasowa: UTC + 1