rskup - nie działa

A mam wszystko to samo tylko zamiast
Kod:
TWI_read_buf(208, 0, 7, (uint8_t *)&odczyt);
osobno wczytywanie po kolei
Rezystory są na płytce.
Na Arduino wszystko śmiga (gdzie ktoś mądry za mnie wszystko napisał

) - udało się zmienić czas, wyświetlają się ładnie godziny w terminalu oraz komunikaty o poprawności komunikacji.
Więc wydaje mi się, że w programie coś mieszam.
Wogóle nie ogarniam, bo dziś np. w funkcji Start po
Kod:
TWCR = (1<<TWINT) | (1<<TWSTA)| (1<<TWEN);
jest status 0xF8 ... A jeszcze wczoraj było 0x08. Hehe. Oprócz tego program nigdy nie wychodzi z while(!(TWCR&(1<<TWINT))); w funkcji Start.
Ale ogólnie pomijając to wszystko mam jeszcze kilka pytań. Proszę o zweryfikowanie poprawności tych stwierdzeń:
1) Jeśli mam taktowanie 8MHz, to zamiast funkcji i2cSetBitrate(100); mogę napisać poprostu (zgodnie ze wzorem z noty katalogowej) TWBR = 32; (preskaler jest domyślnie po resecie ustawiony na 1).
2) Chodzi podawanie adresu slave'a do zapisu/odczytu ( TWI_write(208); / TWI_write(209);). W TWI "format danych" jest 9 bitowy (z tego ostatni bit ACK/NACK). A 208 / 209 to 7-bitowy adres. Czy nie powinno się podawać zamiast tego 0b11010000 / 0b11010001 (8 bitów zamiast 7)? (Żeby nie było: na oba sposoby mi nie działa)
3) Inicjalizacja DS1307 -
rskup, we wklejonym przez Ciebie kodzie nie ma "nic na ten temat". A w nocie DS'a piszą, żeby ustawić bit CH=0 (co miało niby być w mojej funkcji DS1307_init() ). Szukam w kodach tych bibliotek Arduino, ale oni też tam tego nie robią ...
Btw. serdeczne dzięki za zainteresowanie i za pomoc