Cześć, czytając temat o programowaniu Arduino w czystym C zobaczyłem wypowiedź użytkownika xor, dotyczącym tego, że na najnowszej wersji Arduino IDE (1.5) można taki kod skompilować.
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wrzuciłem skopiowany program do tego nowego środowiska i wgrałem na płytke. Wgrało się poprawnie, póżniej lekko zmodyfikowałem w zapisie bitowym które piny mają mieć ustawiony jaki stan. Także wgrało dobrze, jednak diodka TX cały czas pozostawała z nieznanego mi powodu zaświecona. Następnego kodu już nie udało mi się wgrać, dlatego podłączyłem USBASP do Arduino i wgrałem przez niego Blinka, poszło jednak RX dalej się pali. Teraz przy każdej próbie wgrania przez IDE dzieje się tak:
i oczywiście dalej wyskakuje błąd, że nie znaleziono na tym porcie COM Arduino.
Czy mogę to w jakiś sposób naprawić, czy moja płytka odeszła do wieczności niedziałania?
E: Coś mi się wydaje, że nieumiejętnie edytując linijke PORTD = 0xaa trzynastoma jedynkami, zmieniłem coś w porcie D i dlatego teraz wszystko nie działa... Zastanawiam się tylko czemu wgrywając nowy, poprawny program przez USBASP te moje zmiany się nie odwróciły i np. kiedy ładuje program na Arduino diodki RX i TX gasną, a kiedy operacja się zakończy gasną.
E: Coś mi się wydaje, że nieumiejętnie edytując linijke PORTD = 0xaa trzynastoma jedynkami, zmieniłem coś w porcie D i dlatego teraz wszystko nie działa...
A mi się wydaje - że jednak warto zacząć uczyć się od podstaw programować w C np z książką:
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
@mirekk36: Przepraszam, że jestem laikiem, ale jeszcze nie zagłębiałem się w programowanie w czystym C. Jak tylko wpadnie mi trochę pieniążków to prawdopodobnie kupię sobie Pana książkę, mam nadzieję, że do tego czasu AVR'y mi się nie znudzą.
Poza tym też myślałem, że zmianą stanu nic sobie nie zepsuje, jednak dziwnym trafem wgrywanie przez USB przestało działać, a diodki od komunikacji załączały się od innego stanu
@SunRiver: Wgrałem od nowa bootloader i wszystko śmiga po staremu, dziękuję!
@SunRiver: Wgrałem od nowa bootloader i wszystko śmiga po staremu, dziękuję!
bardzo się cieszę , i się nie martw to się w arduinicznych płytkach często zdarza Więc jeśli USBaspem procka widać , to zwyczajnie uleciał bootloader, ale "twórcy" Arduino zauważyli ten problem i od 1.x.x środowisko ma opcje wgrywania programów przez programator ... ma to tą zaletę też że poniekąd mamy trochę więcej dostępnej pamięci tak wiec śmiało możesz się bawić w eclipse pod czystym C wgrywając usbaspem , jak tez z poziomu arduino Miłej zabawy.
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
W moim Leonardo jest to samo, przy każdym wgraniu programu przez USBasp świecą się diody RX i TX i wywala bootloader, ale mi to jakoś super nie przeszkadza. Poza tym jakoś wolę sobie wgrywać przez USBasp niż przez ten bootloader który dużo pamięci zajmuje.
A da rade programować w C ale bootloaderze z arduino ?;).
Wystarczy sobie napisać program do wgrywania Hexa przez bootloader arduino
Odświeżam temat ponieważ mam podobny problem, Używam płytki Arduino robot. jest ona oparta z tego co wiem na Atmega 32u4 czyli na tym samym procesorze co Leonardo.
Napisałem program, kliknąłem wgraj, zauważyłem, że nie podłączyłem kabla do płytki, niewiele myśląc szybko podłączyłem kabel.
Cóż podejrzewam, że mógł to być błąd, teraz za każdym razem jak próbuję wgrać program pojawia się napis "Wgrywanie..." pasek postępu znika a dioda RX ciągle się świeci.
Podejrzewałem, że uszkodziłem bootloader, podłączyłem programator USBAsp przez ICSP i za każdym razem wyskakuje błąd
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Próbowałem na nowo wypalić bootloader, bez skutku. Robot składa się z dwóch płyt z takim samym procesorem, na drugiej płycie działa wgrywanie programu przez USB oraz przez ICSP. Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?
Edit: Program który wgrywałem podczas tej sytuacji załadował się i działa, nie mam możliwości wgrania kolejnego programu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość