Witajcie.
Przybywam z kolejnym zapytaniem

Sytuacja przedstawia się tak:
chciałbym mierzyć temperaturę przy użyciu PT100 (powiedzmy do 300-400 stopni) oraz jakiegoś przetwornika ADC. Po rozmyślaniach, obliczeniach, przemyśleniach - wyszła mi taka koncepcja:
Mostek pomiarowy (Wheatstone'a, rezystory metalizowane 1%) i przetwornik HX711, który jest przewidziany właśnie do pomiarów mostkowych. Aplikacja układu przedstawiona w datasheet wygląda następująco:

Widać, że dzięki zastosowaniu tego układu nie muszę stosować dodatkowego przetwornika różnicowego (ma wbudowany PGA - programmable gain amplifier) - co bardzo mnie cieszy, ponieważ nie mogłem sobie poradzić z konstrukcją takiego wzmacniacza

Natomiast mam niepewność podczas analizy górnej części schematu - czy dobrze rozumiem, że blok "Analog Supply Regulator" służy tutaj jako regulowane napięcie odniesienia i napięcie to zależy od wartości rezystorów R1/R2 ? Czy tranzystorem może być dowolny PNP czy musi posiadać jakieś szczególne cechy (na schemacie podali konkretnie S8550) ?
Jeśli chciałbym użyć zewnętrznego napięcia odniesienia - należy podłączyć je pod AVDD i wejście mostka, natomiast blok Analog Supply Regulator pozostawić niepodłączony do mostka?
Ewentualnie, czy macie inne propozycje rozwiązania pomiaru PT100. Może źródełko prądowe i pomiar spadku napięcia bez wykorzystania mostka?
Albo w jaki sposób zbudować odpowiedniej jakości wzmacniacz różnicowy, żeby wyjście z niego mierzyć na zwykłym przetworniku AD, nie specjalnie "mostkowym" ?
Pozdrawiam,
Krzysiek.
Edit:
zdaje się, że doczytałem odpowiedzi na większość pytań:
Cytuj:
When using internal analog supply regulator, the dropout voltage of the regulator depends on
the external transistor used. The output voltage is equal to VAVDD=VBG*(R1+R2)/ R1 (Fig. 1). This
voltage should be designed with a minimum of 100mV below VSUP voltage. If the on-chip analog supply regulator is not
used, the VSUP pin should be connected to either AVDD or DVDD, depending on which voltage is
higher. Pin VFB should be connected to Ground and pin BASE becomes NC. The external 0.1uF
bypass capacitor shown on Fig. 1 at the VBG
output pin is then not needed.
Czyli napięcie odniesienia silnie zależy od użytego tranzystora, dlatego coraz bardziej przekonuję się do użycia zewnętrznego napięcia odniesienia jeśli znajdę jakieś o odpowiednich parametrach.
Natomiast w dalszym ciągu bardzo chętnie wysłucham wszelakich odpowiedzi na pozotałe pytanie i uwag odnośnie pomiaru PT100 / konstrukcji mostka.