Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 gru 2025, o 17:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pt100 pomiar
PostNapisane: 22 paź 2015, o 11:29 
Użytkownik

Witajcie.
Przybywam z kolejnym zapytaniem :)

Sytuacja przedstawia się tak:
chciałbym mierzyć temperaturę przy użyciu PT100 (powiedzmy do 300-400 stopni) oraz jakiegoś przetwornika ADC. Po rozmyślaniach, obliczeniach, przemyśleniach - wyszła mi taka koncepcja:
Mostek pomiarowy (Wheatstone'a, rezystory metalizowane 1%) i przetwornik HX711, który jest przewidziany właśnie do pomiarów mostkowych. Aplikacja układu przedstawiona w datasheet wygląda następująco:
Obrazek
Widać, że dzięki zastosowaniu tego układu nie muszę stosować dodatkowego przetwornika różnicowego (ma wbudowany PGA - programmable gain amplifier) - co bardzo mnie cieszy, ponieważ nie mogłem sobie poradzić z konstrukcją takiego wzmacniacza :D

Natomiast mam niepewność podczas analizy górnej części schematu - czy dobrze rozumiem, że blok "Analog Supply Regulator" służy tutaj jako regulowane napięcie odniesienia i napięcie to zależy od wartości rezystorów R1/R2 ? Czy tranzystorem może być dowolny PNP czy musi posiadać jakieś szczególne cechy (na schemacie podali konkretnie S8550) ?
Jeśli chciałbym użyć zewnętrznego napięcia odniesienia - należy podłączyć je pod AVDD i wejście mostka, natomiast blok Analog Supply Regulator pozostawić niepodłączony do mostka?

Ewentualnie, czy macie inne propozycje rozwiązania pomiaru PT100. Może źródełko prądowe i pomiar spadku napięcia bez wykorzystania mostka?
Albo w jaki sposób zbudować odpowiedniej jakości wzmacniacz różnicowy, żeby wyjście z niego mierzyć na zwykłym przetworniku AD, nie specjalnie "mostkowym" ?

Pozdrawiam,
Krzysiek.

Edit:
zdaje się, że doczytałem odpowiedzi na większość pytań:
Cytuj:
When using internal analog supply regulator, the dropout voltage of the regulator depends on
the external transistor used. The output voltage is equal to VAVDD=VBG*(R1+R2)/ R1 (Fig. 1). This
voltage should be designed with a minimum of 100mV below VSUP voltage. If the on-chip analog supply regulator is not
used, the VSUP pin should be connected to either AVDD or DVDD, depending on which voltage is
higher. Pin VFB should be connected to Ground and pin BASE becomes NC. The external 0.1uF
bypass capacitor shown on Fig. 1 at the VBG
output pin is then not needed.

Czyli napięcie odniesienia silnie zależy od użytego tranzystora, dlatego coraz bardziej przekonuję się do użycia zewnętrznego napięcia odniesienia jeśli znajdę jakieś o odpowiednich parametrach.

Natomiast w dalszym ciągu bardzo chętnie wysłucham wszelakich odpowiedzi na pozotałe pytanie i uwag odnośnie pomiaru PT100 / konstrukcji mostka.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2015, o 11:46 
Użytkownik

A słuchaj koniecznie sie upierasz przy PT100? :)

Bo jeśli chodzi o mierzenie temperatury 300-400 i więcej mam sprawdzone proste rozwiązanie

MAXIM-DALLAS MAX31855KASA+
http://www.tme.eu/pl/details/max31855kasa+/przetworniki-temperatury/maxim-dallas/

https://www.adafruit.com/datasheets/MAX31855.pdf

Podłaczasz tylko termoparę, defakto jaką chcesz i czytasz po SPI myli się o jakieś 1-2 stopnie i po temacie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 paź 2015, o 12:09 
Użytkownik

Ooo, ale fajny scalak :)

Ale może przy następnej okazji - tym razem mam już PT100 w domu i chciałbym go wykorzystać, poza tym nauczę się pomiarów mostkowych, a one zdaje się są dość przydatne również w innych zastosowaniach.

PostNapisane: 22 paź 2015, o 14:20 
Nowy

Jezeli nie potrzebujesz dokladnosci. polecam tania opcje lm358 i termopare do tego lm35 do kompensacji jezeli potrzebne mam tak juz dwa lata do mierzenia spalin w kotle C.O.

Tapniete z LG G2

PostNapisane: 22 paź 2015, o 22:23 
Użytkownik

Jeżeli nie potrzeba dokładności to nie potrzeba żadnych wzmacniaczy. Dajesz jakiegokolwiek Attiny z adc, włączasz mu pomiar różnicowy x20 lub x32 (niektóre modele), Vref na 1.1V i podłączasz gołą termoparę co najwyżej przez prosty filtr RC. W programie robisz uśrednianie z kilkuset/kilku tysięcy próbek i masz piękny wynik. Kompensację zimnego końca zapewnia ci wbudowany czujnik temperatury. Dokładność z jakimś miejscem po przecinku nie uzyskamy ale za to obsługa prostsza niż ds18b20 :D A możemy do kilkuset stopni mierzyć.

PostNapisane: 23 paź 2015, o 06:37 
Nowy

Widzisz panie jak to dobrze ogarnietych ludzi posluchac;)

Tapniete z LG G2

PostNapisane: 23 paź 2015, o 10:29 
Użytkownik

Oooo, następna fajna uwaga - nie miałem pojęcia, że AVR'y oferują pomiar różnicowy :)

PostNapisane: 23 paź 2015, o 10:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

krzysssztof napisał(a):
AVR'y oferują pomiar różnicowy

Poczytałbyś bluebboka to byś wiedział...

PostNapisane: 23 paź 2015, o 15:29 
Użytkownik

Witam.
Są dedykowane przetworniki adc do pt100 pt 1000 np. MAX31865 czy ADS1247.
Tu jest wątek gdzie ten temat był poruszany:
topic9934.html
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 23 paź 2015, o 15:50 
Użytkownik

Dzięki Jarku, czytałem ten temat :)

Na gotowy przetwornik się nie zdecydowałem - chcę opanować zagadnienie bardziej ogólnie, żebym na przyszłość umiał też budować takie układy dla tensometrów czy innych czujniczków.

PostNapisane: 24 paź 2015, o 15:19 
Użytkownik

Wyrysowałem schemat:
Obrazek

Wydaje mi się, że wszystko jest poprawne - jednak zawsze to lepiej, gdy ktoś jeszcze rzuci okiem :)
Gdybyście oglądali, to zwróćcie szczególnie uwagę na obszary "MOSTEK PT100 + PRZETWORNIK" oraz "STEROWANIE GRZALKA 12V" - bo jeśli zrobiłem jakiegoś babola, to najprędzej tam.
Rezystory użyte przy mostku będą precyzyjne - 0,5%.
Pozdrawiam

Edit : obrazek nie działa, a zawsze działały - nie wiem, o co chodzi. Dobrodusznego moderatora proszę o wsparcie :)
Edit2: Rysuneczek działa.

Strefa czasowa: UTC + 1