Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 maja 2026, o 15:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 paź 2015, o 11:34 
Nowy

Witam,
Podłączyłem układ według filmiku o eclipsie (3-częsciowy filmik) na płytce stykowej. Wszystko robiłem tak jak w poradniku i odpaliłem program. Przy ustawieniach fabrycznych 1MHz i spowolnieniu SCK ustawionym w eclipsie na -B 8 dioda migała ale bardzo wolno. Pozmianie na 8MHz dioda zaczela migac co pół sekundy (tak jak było zaprogramowane), a według filmiku powinna migac bardzo szybko. W końcu próbowałem to przestawiać i zaczeła migać bardzo szybko wtedy kiedy teoretycznie powinna migac normalnie. W końcu w ogóle dioda przestała migać. Odpuściłem temat wczoraj. Zacząłem sprawdzać wszystko dzisiaj i nie mogę sobie z tym poradzić. przesyłam program a dioda nie reaguje (dioda sygnalizująca zasilanie pali się ciągle).
Proszę o jakieś wskazówki bo problem pewnie jest banalny, jakieś niedopatrzenie lub błąd, a ja siedzę nad tym i nic nie moge wymyślić.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2015, o 11:46 
Użytkownik

Witam
Pomyśl - jak mógłbyś pomóc koledze gdybyś od niego usłyszał to co Ty piszesz i nic więcej.
Przecież wgrywasz jakiś kod.
8kamil8 napisał(a):
Wszystko robiłem tak jak w poradniku i odpaliłem program. ... dioda zaczela migac co pół sekundy (tak jak było zaprogramowane), a według filmiku powinna migac bardzo szybko

Chyba jednak nie wszystko ;) .

Pozdr.

PostNapisane: 10 paź 2015, o 12:28 
Użytkownik

Który to poradnik? Jak wygląda kod napisany przez Ciebie? Postaramy się pomóc, ale to Ty najpierw musisz nam... pomóc, żebyśmy wiedzieli z czym masz problem ;)

PostNapisane: 10 paź 2015, o 12:42 
Nowy

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Taki kod wgrywam. Ale to nie w tym na pewno problem bo nawet go nie modyfikowałem tylko przepisałem bez zmian. Problem jest taki, że dioda która wcześniej migała (choć nie do końca tak jak powinna) teraz w ogóle nie świeci. Podłączenie programatora sprawdzałem i jest ok.
https://www.youtube.com/watch?v=_jmj4TPdMVE to ten poradnik. Wiem, że tak trochę słabo to opisałem ale robiłem dokładnie to samo co na filmiku i nie wiem czemu tak dziwnie mikrokontroler sie zachowuje.

PostNapisane: 10 paź 2015, o 12:54 
Użytkownik

Może dioda się spaliła odłącz ją od mikrokontrolera i podłącz do zasilania sprawdź czy się świeci, jeśli nie, a możesz wgrać program to podeślij zdjęcie jak masz to wszystko połączone ok?

PostNapisane: 10 paź 2015, o 13:11 
Nowy

Obrazek

Diodę sprawdzałem już wcześniej, nie spaliła się.

PostNapisane: 10 paź 2015, o 14:10 
Użytkownik

Jedyne co widzę to musisz dać rezystor 10kohm pomiędzy pinem reset a vcc i sprawdź na pinach procka czy dochodzi około 5 volt bo te przewody nawet ładnie porobione ze skrętki dobrze nie łączą.

PostNapisane: 10 paź 2015, o 15:39 
Użytkownik

A jakiej atmegi kolega używa? Może nie odznaczyłeś wewnętrznego podziału częstotliwości taktowania (CKDIV8) w fuse bitach.

PostNapisane: 10 paź 2015, o 16:30 
Nowy

ATMEGA8A-PU
Nic nie odznaczałem, a chodzi o Eclipsa czy mkavrcalculator?
Rezystor 10KOhm dołączyłęm ale bez zmian.
Kabelki ze skrętki też łączą. Może być tak, że nie działa bo mikrokontroler się zepsuł? np. jakieś zwarcie było, można to jakoś sprawdzić?

PostNapisane: 10 paź 2015, o 16:37 
Nowy

Spróbuj może pod inny pin podłączyć tę diodę

PostNapisane: 10 paź 2015, o 16:42 
Moderator

panie, panie .... sam byś nawet sobie szybciej rozwiązał ten problem gdybyś przede wszystkim zaczął od schematu - a ty nawet w pierwszym poście kodu nie pokazałeś ani płytki - nic i oczekujesz pomocy

Ok teraz już przynajmniej jest kod więc wiadomo że dobry

zamiast teraz doszukiwać się błędów w procesorze - i zamiast opowiadać że diodę LED masz sprawdzoną - to lepiej rozrysuj sobie schemat i pokaż jak ją podłączyłeś do tego procka - czy katodą czy anodą ... skoro ci w ogóle już nie świeci .... Ja obstawiam że ją po prostu źle podłączasz

PostNapisane: 10 paź 2015, o 20:28 
Nowy

Na 100% dioda była dobrze, bo katodą do nóżki i anodą przez rezystor do VCC. Ale mniejsza z tym, wszystko wypiąłem i złożyłem ponownie, projekt w Eclipsie usunąłem i stworzyłem od nowa. I ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu dioda znów działa.
Tylko problem nadal pozostaje - nie działa tak jak powinna.
Mianowicie w MkAVRCalculator przywróciłem ustawienia fabryczne czyli 1MHz i żeby można było program wgrać to ustawiłem w Eclipsie w zakładce Others -B 8. Program został przesłany do mikrokontrolera i dioda zamiast świecić co pół sekundy to świeci co 4 sekundy. Co zrobiłem nie tak?

PostNapisane: 10 paź 2015, o 21:44 
Nowy

Nareszcie udało się. Właściwie to nie wiem o co chodzi ale ustawienia zostały takie same. W _delay_ms wpisałem (1) i dioda po skompilowaniu zaczeła świecić ciągle. Po powrocie do czasu (500) działało wszystko tak jak powinno (tj. dioda migała co 0,5 s). Dziwne, ale po tym działa normalnie. Być może jest inna przyczyna tego "cudu" ale w każdym razie problem rozwiązany.

Dziękuję wszystkim za próby pomocy.

PostNapisane: 10 paź 2015, o 22:01 
Moderator

problem, nie jest rozwiązany - masz po prostu źle fusebity ustawione w stosunku do ustawionej częstotliwości taktowania w Eclipse

PostNapisane: 11 paź 2015, o 17:38 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
masz po prostu źle fusebity ustawione w stosunku do ustawionej częstotliwości taktowania w Eclipse

Według mnie mam dobrze ustawione. Chodzi po prostu o to, że jeśli w mkavrcalculator ustawie 8MHz to w Eclipsie też musze ustawić 8MHz tak? Byż może coś źle zapisywałem tą zmianę w MkAvrcalculator.

PostNapisane: 11 paź 2015, o 18:09 
Moderator

8kamil8 napisał(a):
Byż może coś źle zapisywałem tą zmianę w MkAvrcalculator.

No więc właśnie - a tak łatwo sprawdzić. Jak już ustawisz to kliknij jeszcze raz żółty klawisz i sprawdź czy wczytają się takie same fusebity, ot wszystko.

PostNapisane: 11 paź 2015, o 18:14 
Użytkownik

Witam
8kamil8 napisał(a):
W _delay_ms wpisałem (1) i dioda po skompilowaniu zaczeła świecić ciągle

...nie świeciła ciągle, tylko mrugała co 1ms a Twoje (i nie tylko Twoje) oko nie reaguje na taką częstotliwość i zamiast mrugania widzi świecenie ;)
8kamil8 napisał(a):
...jeśli w mkavrcalculator ustawie 8MHz to w Eclipsie też musze ustawić 8MHz tak?

Oczywiście; w mkavr ustawiasz wew. taktowanie, a w Eclips'ie "mówisz" kompilatorowi jakie taktowanie ustawiłeś - obydwie wartości mają być takie same.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1