Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 mar 2025, o 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sie 2015, o 19:02 
Użytkownik

Witam!
Być może jest to dość proste pytanie, ale ja tego nie rozumiem, a najważniejsze to umieć pytać, a więc chciałem zapytać ja działają i do czego się je wykorzystuje. Ogólnie wszystko o tych pinach w mikrokontrolerach. Wiem, że od tego jest Wikipedia, ale na wikipedii jest to opisan językiem trudnym, a ja prosiłbym o to, żeby mi to ktoś wytłumaczył "na chłopski rozum".
Z góry dziękuję! ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sie 2015, o 19:15 
Nowy

Cała seria filmików o ADC masz tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=tlkCOv1 ... 5hRnig_f23
Chyba, że wolisz wiedzę pisaną to chociażby w BB masz rozdział o ADC. Nie jest nawet jakoś strasznie długi. Jak poczytasz to coś już zrozumiesz. Wtedy pytaj konkretnie o to, co jeszcze jest dla Ciebie niejasne.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 sie 2015, o 19:18 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Funkcja analogowa do dodatkowa funkcjonalność wejścia-wyjścia. Wejście cyfrowe odczytuje/interpretuje poziom napięcia jako 1 lub 0 mimo to napięcie może być dowolne (z przedziału zasilania - zwykle od 0 do 5V). Zwiększając powoli napięcie w pewnym momencie stan na wejściu zmieni się z 0 na 1. Jeśli wejście ma dodatkowo funkcję pomiaru napięcia na pinie to korzystając z wbudowanego przetwornika analogowo-cyfrowego można się dowiedzieć jakie panuje na nim napięcie.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 19:39 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi!
Czyli z tego co się dowiedziałem to wejście analogowe to takie wejście na którym można zmierzyć napięcie. Tak?
A wejście cyfrowe to taki, na którym ustawia się stan niski (0) lub wysoki (1). Czyli jest napięcie lub go nie ma. A nazwa przetwornik analogowo-cyfrowy stąd, że np. w ATmega8 PORT C można używać jako wejścia cyfrowe (ustawiać na pinach portu 0 lub 1), ale też używać ich jako wejść analogowych (do pomiaru napięcia). Tylko moje pytanie się z tym wiąże takie, że na czym mam odczytać to napięcie. Domyślam się, że można jakoś z tym zintegrować wyświetlacz LED lub LCD. Proszę o odpowiedź czy dobrze myślę. ;-)

PostNapisane: 17 sie 2015, o 19:44 
Użytkownik

Koniecznie obejrzyj te filmiki.

Tak, możesz odczytać analogową wartość napięcia. Potem w programie możesz robić z nią rożne rzeczy, wyświetlić, w zależności od wartości sterować innymi pinami. Co tylko chcesz.

Jeśli używasz pin tylko jako wejście analogowe, to możesz w nim wyłączyć wyłączyć bufor cyfrowy dla oszczędności prądu.

Ostatnio edytowano 17 sie 2015, o 19:47 przez sq5rix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 sie 2015, o 19:45 
Użytkownik

Dla przykładu Arduino ma opisane piny jako digital (cyfrowe) i analog (analogowe). Te analogowe to te do których podłączony jest ADC (przetwornik analogowo-cyfrowy). Ale teraz uwaga te opisane jako analogowe też można wykorzystać jako cyfrowe, ale nie na odwrót.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Obrazek

Zobacz na tym zdjęciu, gdzie znajdują się piny analogowe, a gdzie cyfrowe.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 20:20 
Moderator

Gimbul napisał(a):
Czyli z tego co się dowiedziałem to wejście analogowe to takie wejście na którym można zmierzyć napięcie. Tak?

Kolega jak na razie za dużo nassał się Arduino i dlatego teraz nie może pojąć ... wszystko się kojarzy albo z wejściami analogowymi albo cyfrowymi ... i w ten sposób niestety początkującym robi się niemała wyrwa w głowie :(

zobacz - zaglądasz do noty PDF procka i patrzysz co na danym pinie można robić - podaję ci przykład na rysunku:
Obrazek

Od ciebie zależy jak ty wykorzystasz KAŻDY pin procka - rozumiesz ? A nie że wyobrażasz sobie po arduiono - że jak się bierze procka to mamy w nim ileś tam pinów analogowych a ileś pinów cyfrowych - bo tu zrobiłeś sobie dziurę

Z rysunku w nocie PDF widzisz, że na tych pinach procka gdzie w nawiasie masz opisaną funkcjonalność ADC) to znaczy że możesz każdy z osobna wykorzystać albo jako wejście do pomiaru napięcia albo jako wejście cyfrowe albo jako wyjście cyfrowe albo inne możliwości - widzisz na innych opisach ile może być funkcjonalności na jednym pinie ? ;)

PostNapisane: 18 sie 2015, o 08:13 
Użytkownik

Dziękuję za rady!
Faktycznie, że w internecie dużo oglądałem Arduino i teraz mi się w głowie pomieszało. ;) Myślałem, że w mikrokontrolerach jest tak samo jak w Arduino, ale jak widać myliłem się. Dziękuję za życzliwe wytłumaczenie sprawy.

PostNapisane: 18 sie 2015, o 11:51 
Użytkownik

Nie ma nic złego w Arduino. Ta platforma przyciąga ludzi do elektroniki.
Możesz zrobić sto projektów i nie potrzebować niczego poza bibliotekami i sketchami Arduino. Kłopoty są, kiedy np. masz użyć dwóch bibliotek, a one używają tego samego timera! Nagle spada na ciebie worek z problemami, panika, co robić?
Podobnie jest z platformą mbed - tyle, że na ARM jest o wiele więcej zasobów i pózniej niż w arduino przychodzą problemy. Tak w uproszczeniu to rozumiem, bo jestem też początkujący.
Dlatego Mirek uczy od podstaw, żeby rozumieć jak dokładnie działa mikrokontroler. Można wtedy o wiele lepiej dobierać właściwy procek do właściwego zadania, radzić sobie z ograniczonymi zasobami w 8-bitowcu.
Ja rok temu nie pamiętałem zupełnie niczego, tabula rasa, teraz projektuję sobie płytki i uruchamiam układy - dzięki książkom i wykładom Mirka. Z tym, że poświęciłem na to dużo czasu. Niestety na szybko się to nie udaje.

PostNapisane: 19 sie 2015, o 17:20 
Użytkownik

Fakt!
Żeby coś robić dobrze trzeba poświęcić temu trochę czasu i zdrowia. ;-) Ale za to jakie potem są efekty! ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1