Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 mar 2025, o 01:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2015, o 09:17 
Użytkownik

Witam szanowne forum.W ramach nauki postanowiłem wykonać taką nazwijmy to,elektroniczną wizytówkę.Wyglądać ma to tak,że na ekranie LCD chcę umieszczać napisy,które potem mógłbym zmieniać.Nauczyłem się już to robić (mam blubuka i zestaw uruchomieniowy Mirka) w programie,ale każdą zmianę wykonuję poprzez wgranie nowego wsadu.Jak się do tego zabrać,a żeby to robić bez komputera.Wiem,że muszę dorobić przyciski i je odpowiednio zastosować.Znalazłem różne menu,ale nie wiem,jak to ugryźć.Nie wiem,czy muszę stworzyć jakąś tablicę z literkami i cyframi,czy jeśli są one zaadoptowane w wyświetlaczu,to nie jest to konieczne ?.Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi,sugestie i nakierowanie mnie na właściwą drogę.Dopiero się uczę podstaw i jest mi ciężko.Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cierpliwość.Robert.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2015, o 09:36 
Użytkownik

Cześć . Moja propozycja abyś wykorzystał moduł z sterownikiem (jakiś ATMEGA plus TEN LCD plus mikro SD) lecz dane tekstowe miał
na mikro SD i tu wgrywał pomysły na WIZYTÓWKĘ . Wybór tekstu przez klawiaturkę .

PostNapisane: 9 lip 2015, o 13:05 
Użytkownik

Witam kolegów i dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.Wykorzystanie BT bardzo ciekawe,ale ja dopiero zaczynam z książką Mirka i z zestawem Atnela i takie pomysły są dla mnie trochę za wcześnie chyba.Mam zestaw z atmegą 32,wyświetlacz 2x16 i parę przycisków.W głowie widzę to tak:Wciskam przycisk i pojawia mi się jakieś menu z literkami.Mogę kursoram wybrać interesującą mnie literkę i zapisać w dowolnym miejscu w np.wierszu pierwszym wyświetlacza.Albo inaczej,wybieram dowolny segment i wciskając wielokrotnie na tej pozycji przewijają się po kolei literki alfabetu.Kiedy znajdę właściwą,to przechodzę do kolejnego segmentu i wyszukuję kolejnej literki itd.Po wyłączeniu zasilania nie kasują się wcześniej wybrane napisy.Teraz nie wiem,czy muszę utworzyć tablicę z alfabetem i zastosować słicze itp…Może zastosowanie jakiegoś meni od np.zegarka po przerobieniu do moich potrzeb.Dziękuję.

PostNapisane: 9 lip 2015, o 15:05 
Użytkownik

Dziękuję dambo za pomoc.Postaram się to przetrawić i zrozumieć.To znaczy,że ten 16 znakowy string,to przykładowo fragment alfabetu,z którego mogę wybrać interesującą mnie literę,czy jakoś tak?.Nie będę mieszał.Jak coś uda się zrobić,to się odezwę,a jak nie,to też dam znać.Pozdrawiam.Robert.

PostNapisane: 9 lip 2015, o 22:49 
Użytkownik

Bardzo dziękuję dambo za pomoc i zaangażowanie.Na prędce przejżałem i dużo konkretów mi podesłałeś.W wolnej chwili przeanalizuję materiały i zobaczę na ile sobie poradzę.Dzisiejszy wieczór spędziłem na zaadoptowaniu wyświetlacza 4x20 w miejsce 2x16 na płytce startowej atnela.Udało się i wszystko wyświetla mi się poprawnie.Wysyłam stringi na dowolną z 4 linii i wszystko jest ok.Jak widzisz,dopiero raczkuję,więc proszę o wyrozumiałość.Cztery linie,to nie dwie i zawsze można coś więcej wyświetlić :).Poza tym nie sądziłem,że tak szybko uzyskam pomoc na tym forum.Dopiero co się zarejestrowałem.Jeszcze nie kombinowałem z przyciskami.Dopiero zacznę.Opieram sie przede wszystkim na książce Mirka i poradnikach.Problemem jest niezrozumiałość całej tej terminologii,słownictwa i to,że nigdy nie miałem z tym styczności.Jedno jest pewne.Bardzo to wszystko wciąga i jest niezmiernie interesujące.Jeszcze raz dziękuję.Odezwę się.Robert.

PostNapisane: 10 lip 2015, o 21:22 
Użytkownik

Witam kolegę dambo.Dzisiaj w wolnej chwili zastosowałem pliki napisane przez Ciebie.Co prawda pierwszy raz robiłem taki manewr w eclipse,ale wszystko przebiegło pomyślnie,tzn kompilacja wszystkich plików przebiegła bez problemu.Pozostaje mi tylko połączyć przyciski na płytce atb z procesorem (brak kabelków) i wgrać soft.Ale będzie zabawa :).Z plików wywnioskowałem,że muszę się podpiąć pod port PB0 do PB4 atmegi (jeśli coś pokręciłem,to proszę mnie poprawić).Jak uda mi się odpalić,to się odezwę.Rzecz jasna,że to tylko hobby i nie zawsze mam czas,a pracy innej jest dużo niestety.Pozdrawiam.Robert.

PostNapisane: 11 lip 2015, o 23:50 
Użytkownik

Witam kolegę dambo i formułowiczów.Na początku jeszcze raz dziękuję za pomoc dotychczas otrzymaną.Z uśmiechem czytam stwierdzenie Twojego postu”Udało mi się na szybko napisać coś takiego: …...”.Chciał bym tak spontanicznie i na szybko pisać takie programy,jak Ty.Odwiedziłem również Twoją stronę z projektami i stwierdziłem,że dzieli nas baaardzo dużo.Na tą chwilę mało rozumiem z tego,co mi podesłałeś,ale staram się czytać BB i studiować różne kody.Wierzę,że dla moich skromnych potrzeb osiągnę to minimum.Programistą nigdy nie będę,ale proste układy postaram się nauczyć.Ale dosyć tych wywodów.Uruchomiłem dzisiaj zestaw z Twoim kodem.Wszystko działa tak,jak to pokazałeś na filmiku.Nie miałem podświetlania ekranu,więc dopisałem dwie linijki kodu i pod PC7 podłączyłem led wyświetlacza.Jest ok.Ponadto,jak chyba wcześniej pisałem,uruchomiłem wyświetlacz 4x20.W związku z tym zmieniłem wpisy w Twoim kodzie i teraz jest więcej literek o 4 pozycje i znacznik również przesuwa się o 4 miejsca dalej.Jak widzisz,nie próżnuję i też staram się coś sam wymodzić.Wiem,że to śmieszne i nie ma się czym chwalić,ale na moim poziomie jestem naprawdę zadowolony chociaż by s tego hi.Twój kod,jak i wiele innych będę traktował,jak materiały do nauki.Życzę sobie,a żebym kiedyś mógł spojrzeć na taki zapis i rozumieć każdą linijkę i o co tu chodzi.Na tą chwilę nasuwa się pytanie:

dlaczego po wyłączeniu i załączeniu zasilania lcd nie pamięta wprowadzonych danaych,
jak zrobić,a żeby kursor przesuwał się nie tylko lewo-prawo,ale i góra dół.
Jak zrobić,żeby można było wykorzystać wszystkie linijki wyświetlacza.
W obecnej wersji można wprowadzić tekst tylko w górnej linii,a mamy ich dwie.
Czytam o tablicach,wskaźnikach i tp.,ale ciężko bez wykładowcy zrozumieć pewne zagadnienia.
Dlatego mam pytanie.Zapis char linia1[17] mówi nam o konkretnej liczbie elementów.
Ale kiedy najadę znacznikiem na jakiś segment i przewijam,to pojawia się o wiele więcej znaków.Nie rozumiem tego.Generalnie super programik i to jest to,o co mi chodzi......
I jeszcze jedno.Jak napiszę tekst na wizytówce,to normalnie znacznik powinien zniknąć i być nie widoczny.Tak chyba byłoby bardziej estetycznie.

Jeśli znajdziesz chwilę czasu i chęci,to coś podpowiedz.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.Robert.

PostNapisane: 12 lip 2015, o 09:58 
Użytkownik

Bardzo dziękuję dambo za poświęcony mi czas.Oczywiście,że dalej muszę sam się trochę pomęczyć i wykazać inicjatywę.Myślę,że jakoś sobie poradzę.Pozdrawiam.Robert.

PostNapisane: 24 lip 2015, o 13:54 
Użytkownik

Witam szanowne forum.Po czasie wruciłem do tematu wizytówki i prawdę mówiąc nie mogę zbytnio ruszyć dalej.Postanowiłem rozwiązać problem znikających tekstów po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania.Zająłem się tematem pamięci eeprom.Obejrzałem 3 razy poradnik P.Mirka o strukturach i eeprom.Przeczytałem tematy z BB.Poczytałem trochę na forach.Jak się tego słucha,czyta....,to wydaje się to stosunkowo zrozumiałe,ale jak przychodzi do napisania programu,to się jakoś on nie chce słuchać :).Rozumiem,że powinienem zapisać dane z pamięci ram do pamięci eeprom.Następnie przy uruchamianiu urządzenia program powinien wczytać dane z eeprom do ram.Powinienem utworzyć dodatkowy przycisk i po wpisaniu nowego tekstu po prostu go przycisnąć,co skutkować będzie zainicjowaniem komendy zapisu z ram do eeprom.Kożystam z:

void copy_ram_eem(void);

{

eeprom_write_block(i dalej nie wiem,jak zapisać tablicę char z napisem np.Robert);

}

Chcę zapisać np. tablicę z moim imieniem Robert

char linia1[17] = "Robert";

bo akurat taki napis utworzyłem przyciskami na zestawie uruchomieniowym.Proszę o nakierowanie mnie,jak powinienem to zrobić.Ponadto jak krok po kroku prawidłowo wstawić listing z kodem.Wybrać C,czy c#,czy klikać na kratkę z zielonym kolorem....Wybaczcie,ale to moje raczkowanie i nie chcę uwag od administratora.Pozdrwaiam.Robert.

Strefa czasowa: UTC + 1