Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 mar 2025, o 02:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lip 2015, o 21:11 
Użytkownik

Witajcie.

Spotkałem się na internecie z bardzo fajnym wykorzystaniem kart "chipowych" (określanych także jako smart card) - mianowicie : przy pomocy prostego czytnika własnej konstrukcji był odczytywany niepowtarzalny numer identyfikacyjny karty (typowo starej telefonicznej, tp) i jeśli zgadzał się on z numerem zawartym w bazie danych, następowała jakaś czynność (typowo otwarcie drzwi).

Chciałbym zbudować podobne urządzenie, rozszerzając funkcjonalność o możliwość zapisu na karcie jakichś danych (czyli powinna ona posiadać dostępną pamięć EEPROM).
Nie krzyczcie, że obecnie odchodzi się od kart chipowych, a stosuje bezprzewodowe (RFID) - wiem, jestem świadomy. Na bezprzewodowe być może przyjdzie kolej, w późniejszym czasie :)

I tutaj zapytania :
Czy ktoś zajmował się konstrukcją podobnego urządzenia i jest w stanie udzielić mi wskazówek, jak projektować takie urządzonko, żeby działało poprawnie ?
Jakie karty zastosować, gdzie je zdobyć ? - karty telefoniczne, posiadające niepowtarzalny numer identyfikacyjny nie posiadają dostępnej pamięci EEPROM. Natomiast karty SLE4442 lub podobne posiadają przyjazną pamięć EEPROM, jednak nie mają niepowtarzalnego numeru identyfikacyjnego co wg mnie dyskwalifikuje je w zastosowaniach zabezpieczających. Czy znacie jakieś rozwiązanie tego problemu?

Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane.

Pozdrawiam,
Krzysiek.

Edit: chyba, że coś źle rozumiem i te karty z unikalnym kodem są tak na prawdę kartami typu SLE4442 z zapisanym i zablokowanym kodem na pierwszych 32 bitach (bo z tego co wyczytałem jest możliwe nieodwracalne wprowadzenie danych do tych komórek pamięci) i następnie to one są odczytywane i sprawdzane ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2015, o 21:48 
Moderator

Ja kiedyś w zamierzchłych czasach ;) na takich kartach zrobiłem system rozliczania czasu w kafejce internetowej. Gdzie program komputerowy u admina kafejki miał bazę danych - widział wszystkich którzy pracują ze swoją wykupioną kartą a w zasadzie z wykupionym i zapisanym na karcie czasem ;) który był automatycznie odliczany co 5 minut z karty gdy była włożona do czytnika - dzięki temu komputer działał ;) .... Admin też mógł zdalnie ludziom bez kart dopalać na zadany/wykupiony czas kompa - no ale ci mieli tę niedogodność, że musieli kupować minimum godzinę, a ci co posiadali karty mieli czas rozliczany co 5 minut. Więc dzięki temu było sporo chętnych na kupowanie kart z czasem ;) ... co wpłynęło także fajnie na zarobki kafejki ale też i prestiż bo to była mała ale na owe czasy pierwsza kafeja w Polsce z takim systemem ;) ....

Tylko uwaga to był rok hmmm o ile dobrze pamiętam - tak gdzieś 2005 ;) ... więc jakbyś mnie zapytał teraz o szczegóły to nie dam rady. Pamiętam tylko, że kafejka zakupiła wtedy partię chyba około 200-300 takich czystych kart i były one właśnie KAŻDA z unikalnym numerem i własną pamięcią

Jako ciekawostkę powiem, że na 2-3 lata działania tego systemu zdarzyło się ze dwóch hackerów którzy próbowali zhakować naszego matrixa - ale nie wiedzieli że program admina od razu krzyczał że coś się dzieje nie tak - więc nigdy nie zdążyli dokończyć dzieła zniszczenia .... eeeeeh to były czasy

Aha czytniki były podłączane przez RS232 do kompa więc ich obsługa odbywała się takim właśnie interfejsem - sam nie budowałem wtedy tych czytników - chociaż też to rozważałem, no ale to była mała seria i mniej się opłacało. Lepiej i taniej było zamówić wtedy takie gotowce.

PostNapisane: 20 lip 2015, o 22:08 
Użytkownik

Poczytaj: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5054.pdf i http://serwis.avt.pl/manuals/AVT578.pdf

PostNapisane: 21 lip 2015, o 11:28 
Użytkownik

Dzięki za linki, troszkę się z nich dowiedziałem.

Ale (bo przecież zawsze musi być jakieś "ale" :) ):

Z pierwszego artykułu: "Dla procesora jest ona zwykłą pamięcią EEPROM o rozmiarze 256 bajtów. Karta nie ma żadnego kodu,
który by ją identyfikował." - czyli tutaj nie ma unikatowego kodu identyfikacyjnego, trzeba by go samemu generować na początku EEPROM.

Z drugiego artykułu: "Odczyt samych danych ATR ma pewne ograniczenie, gdyż nie jest on unikatowy dla każdej karty i może się zdarzyć, że takie same karty, pochodzące z tej samej serii i od tego samego producenta, będą miały taką samą strukturę danych ATR. " - tutaj jest kod identyfikujący (wprawdzie jest wspomnianie, że kod może się powtarzać - ale dla moich przydomowych zastosowań pewnie by to nie miało znaczenia), natomiast nie ma dostępnej pamięci EEPROM.

Czyli w dalszym ciągu nie znalazłem kart łączących obie te cechy - pogrzebię jeszcze po internecie, może na coś natrafię. Jeśli nie, to pozostaną opcje wymienione powyżej :)

PostNapisane: 21 lip 2015, o 15:46 
Użytkownik

Może w:
Cytuj:
Powyższy opis został stworzony na podstawie danych z książki: „Karta elektroniczna, bezpieczny nośnik informacji”, autorzy: Marian Molski, Monika Glinkowska

będzie więcej informacji?

Strefa czasowa: UTC + 1