Witajcie.
Spotkałem się na internecie z bardzo fajnym wykorzystaniem kart "chipowych" (określanych także jako smart card) - mianowicie : przy pomocy prostego czytnika własnej konstrukcji był odczytywany niepowtarzalny numer identyfikacyjny karty (typowo starej telefonicznej, tp) i jeśli zgadzał się on z numerem zawartym w bazie danych, następowała jakaś czynność (typowo otwarcie drzwi).
Chciałbym zbudować podobne urządzenie, rozszerzając funkcjonalność o możliwość zapisu na karcie jakichś danych (czyli powinna ona posiadać dostępną pamięć EEPROM).
Nie krzyczcie, że obecnie odchodzi się od kart chipowych, a stosuje bezprzewodowe (RFID) - wiem, jestem świadomy. Na bezprzewodowe być może przyjdzie kolej, w późniejszym czasie

I tutaj zapytania :
Czy ktoś zajmował się konstrukcją podobnego urządzenia i jest w stanie udzielić mi wskazówek, jak projektować takie urządzonko, żeby działało poprawnie ?
Jakie karty zastosować, gdzie je zdobyć ? - karty telefoniczne, posiadające niepowtarzalny numer identyfikacyjny nie posiadają dostępnej pamięci EEPROM. Natomiast karty SLE4442 lub podobne posiadają przyjazną pamięć EEPROM, jednak nie mają niepowtarzalnego numeru identyfikacyjnego co wg mnie dyskwalifikuje je w zastosowaniach zabezpieczających. Czy znacie jakieś rozwiązanie tego problemu?
Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane.
Pozdrawiam,
Krzysiek.
Edit: chyba, że coś źle rozumiem i te karty z unikalnym kodem są tak na prawdę kartami typu SLE4442 z zapisanym i zablokowanym kodem na pierwszych 32 bitach (bo z tego co wyczytałem jest możliwe nieodwracalne wprowadzenie danych do tych komórek pamięci) i następnie to one są odczytywane i sprawdzane ?