Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2026, o 16:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wybór zestawu.
PostNapisane: 25 cze 2015, o 20:39 
Nowy

Witam forumowiczów.
Na wstępie dodam iż jestem nowym użytkownikiem, a w sprawach elektroniki nie jestem zbyt daleko, ale powoli się uczę. Po pewnym czasie oglądania poradników pana Mirka oraz rozmyślaniach zdecydowałem, że samemu rozpocznę przygodę z AVR'ami. Zabrałem się od tego, że rozpocząłem proces sprawdzania kosztów i zbierania informacji o rzeczach, które potrzebuję. Po przeczytaniu jednego z postów na blogu pana Mirka zdecydowałem się zakupić zestaw ATB. Tu naszło mnie pierwsze pytanie, a mianowicie zastanawiam się, czy kupić zestaw scorpio czy zestaw taurus. Więc pytam was, z którym lepiej zacząć? Czy lepiej wydać te 90 złoty więcej, czy się je opłaca wydać? Czy może na początek scorpio wystarczy? Czy do ćwiczeń z książki jest konieczny taurus, czy wykonam wszystkie ćwiczenia zestawem scorpio?
Drugie moje pytanie może wydawać się trywialne, chciałem zapytać czy dzięki ATB będę mógł zaprogramować inny mikrokontroler? Tzn. nie ten, który jest wmontowany w płytkę? :?:
Dziękuje z góry za pomoc :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 21:25 
Użytkownik

Za pomocą każdego zestawu ATB można zaprogramować także inny zewnętrzny mikrokontroler.Jaką wersję zestawu ATB wybierzesz i zawarte w nim dodatki zależy od Ciebie,ale jeśli naprawdę zamierzasz bezproblemowo i wygodnie zacząć przygodę z programowaniem najlepsze i niezbędne są takie składniki jak:
Dużo chęci,zestaw ATB,przede wszystkim niebieska książka,zielona książka,dodatkowo zewnętrzny programator ATB-USBASP 4.0.Na dodatki czas sam przyjdzie.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 21:28 
Użytkownik

Hej :),
miło mi Cie powitać na forum i gratuluje dobrej decyzji, powiem Ci tak ja osobiście zaczynałem od SCORPIO i na sam początek jest to wg. mnie wystarczające, jednakże jak nie posiadasz żadnego zewnętrznego zasilacza i pilota który będzie Ci przydatny żeby wykonać w pełni ćwiczenia to warto rozważyć zakup TAURUS, oczywiście najkorzystniej wychodzi defakto ten Taurus D MAX z oby dwiema książkami bo wierz mi że z tymi maluchami AVR to apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciał nie chciał prędzej czy później jak się wciągniesz to zakupisz drugą książkę zieloną :)

I oczywiście że zestawem ATB zaprogramujesz inne procesory, firma Atnel przygotowała nawet wygodne dedykowane konwertery spójrz:

https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Konwerter-ATmega/10
https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Konwerter-ATtiny/9

Ale jak się już nauczysz programować wstępnie na zestawie to pewnie zapragniesz programować procesory na docelowych płytkach elektronicznych zrobionych przez siebie można to robić jak najbardziej wtedy też za pomocą ATB, aczkolwiek dla mnie jest to nie wygodny sposób i dlatego do własnych konstrukcji mam też programator dodatkowy https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Programator-AVR-ATB-USBASP-4.0-MkAvrCalculator/39 który Tobie również polecam.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 21:38 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Jeśli masz dostęp do pilota RC5 to ten w zestawie będzie nadmiarowy. Zasilacz 12 V jest przydatny gdy chcesz zasilić zestaw z 3,3 V (wtedy dopiero korzysta się z przetwornicy) lub masz silnik albo przekaźnik na 12 V. Ja zwykle korzystam z USB i jak wybierzesz tańszy zestaw to musisz mieć kabel USB jak do drukarki - USB AB. Warto zaopatrzyć się dodatkowo w kabel programatora, którym łatwo połączysz wbudowany programator na FT232R z mikrokontrolerem i rzecz jasna można z zestawu programować mikrokontrolery na innych płytkach. Kup też więcej przewodów połączeniowych. Zwróć też uwagę, że programy są pisane pod mikrokontroler atmega32 i bez problemów odpalisz to na tym tańszym. Jeśli wybierzesz droższy to czasem będziesz przerabiał kody, a możesz też zażyczyć sobie w zamówieniu aby tam była atmega32 zamiast atmegi644p.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 21:58 
Nowy

Dziękuje za tak szybkie i sympatyczne przywitanie :D
Jak długo zajmuje przerobienie jednej książki? Muszę zapytać bo zastanawiam się nad zainwestowaniem jednak w tego Taurusa D max, ale w tym celu będę musiał jeszcze poczekać odrobinę by zebrać większą ilość funduszy. Ale czy rzeczywiście jest on aż tak niezbędny?
Ile kabli połączeniowych masz na myśli?

PostNapisane: 25 cze 2015, o 22:04 
Nowy

Hej ja jestem akurat nowy tu na forum ale na studiach uzywalem zestawu zl2avr i zl3avr. Dostepne sa wersje gotowe jak i z mozliwoscia lutowania jesli potrafisz i grot ci nie obcy :) jeżeli dopiero zaczynasz programować to powtórzę innych: niebieska książka

edit: widzę że wrzuciłem konkurencyjne zestawy :) mam nadzieję że mnie nie ukrzyżują za to ;D w każdym bądź razie które z tych wszystkich nie wybierzesz to napewno źle na tym nie wyjdziesz:) co do czasu to zależy od Ciebie - różne osoby mają różne preferencje do nauki programowania. Co do przewodów to prosty przykład, jeżeli chcesz użyć 4 wyświetlace 7 segmentowe to używasz 8 połączeń na segmenty, 4 na multipleksowanie więc już masz 11. Jeżeli chcesz używać do tego przycisków to niech będą dodatkowe 4 i tu już zależy jaki masz zestaw - ja muszę użyć dodatkowe 2 na podłączenie przycisków do masy więc już się robi 6 na przyciski - łącznie 17 a to prosty programik:) jak widzisz przewody łączeniowe idą szybko

Ostatnio edytowano 25 cze 2015, o 22:14 przez konopskyyy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 cze 2015, o 22:14 
Użytkownik

Widzisz, to tak nie do końca można to przeliczyć każdy ma swoje tempo pracy i możliwości pochłaniania wiedzy, ale jeszcze jest kilka aspektów bo wraz z książka jest cała masa wielogodzinnych poradników filmowych i artykuły na blogu oraz to forum z postami - to wszystko się jakby razem wzajemnie uzupełnia więc biorąc to pod uwagę to trochę zleci nawet jak jesteś mega zdolny. I jeszcze jest jedno, z taką książką techniczna to się w sumie cały czas pracuje, czyta bym powiedział z kilka razy, wraca znów, czasem postoi i znów trzeba sobie coś przypomniec wszystko w zależności od projektu oczywiście że z czasem będziesz do niej coraz mniej zaglądał ale prawda jest taka że będzie Ci ona cały czas potrzebna jak długo się będziesz zajmował AVR-ami co do zielonej umnie osobiście decyzja o jej zakupie trwała ja wiem może z tydzień bo jak no cóż w expresie przerobiłem podstawy z tej niebieskiej to zapragnąłem zrobić sobie komunikacje radiową między dwoma mikroelektronikami :) ale osobiście jak miałbym już gotówkę jakąś i chęci zaczynania to bym brał co jest a potem sobie zbierał na dalsze rzeczy by czasu nie tracić, nawet jak miałbym na początku trochę przepłacić nie decydując się na cały komplet odrazu :)

PostNapisane: 25 cze 2015, o 22:18 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Kabelków powinieneś mieć minimum 30. Przyjdzie czas, że podłączysz LCD, LEDy, przyciski, RTC i kartę SD w tym samym czasie.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 22:25 
Użytkownik

konopskyyy napisał(a):
Hej ja jestem akurat nowy tu na forum ale na studiach uzywalem zestawu zl2avr i zl3avr. Dostepne sa wersje gotowe jak i z mozliwoscia lutowania jesli potrafisz i grot ci nie obcy :) jeżeli dopiero zaczynasz programować to powtórzę innych: niebieska książka
o

Powiem tak nie neguje innych zestawów, na pewno nie firmy Kamami bo to również uważam dobra firma i sam osobiście niedługo kupuje od nich zestaw dla STM32 ZL27ARM na który patrząc na jego cenę i możliwości, brak programatora i porównując do zestawów typu nucleo czy discovery to można śmiało rzec że nie porozumienie jakieś, ale zato jest jedno małe ale bym rzekł duże ALE, i to jest takie samo ALE jak do książki Mirka i zestawu ATB otóż do wspomnianego prze zemnie zestawu ARM firma Kamami jako wydawnictwo BTC sprzedaje dwie książki, które są jakby instrukcjami do tego zestawu wprowadzającego w świat i tak samo jest w przypadku Mirka i jego książek i przykładów opartych o zestaw ATB, porostu jest to łatwiej zacząć mało tego już nie wspomnę że sam Mirek Ci pomoże ale też wielu ludzi na forum bo nie będą szukać przyczyn w sprzęcie w ustawieniach jego czy połączeniach bo mają taki sam zastaw, taką sama bibliotekę więc też łatwiej Ci jest pomóc jak ugrzęźniesz w czymś :) Dlatego ja jestem zdania że może nawet jak inny zestaw jest tańszy, inny może się nawet lepiej podobać bo ma coś więcej to przy nauce jak sie jest nowym lepiej zakupić taki dedykowany do danej książki a o wsparciu jakim masz przy produkcie Atnelańskim to już nie wspomnę.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 22:50 
Nowy

W sumie fakt;) nie pomyslalem ze ktos moze miec problemy techniczne, laczeniowe i rozny poziom umiejetnosci czytania schematow ;) a kogos moze to zniechecic na starcie ;p

Wysłane z mojego LG-D290 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Wybór zestawu.
PostNapisane: 25 cze 2015, o 23:05 
Użytkownik

Hej!
Przede wszystkim kup sobie worek (może być używany) pełen wolnego czasu :)
Jak zostanie trochę kasy, to zdecydowanie zestaw, obie książki, kabelki, tani, ale dobry miernik, no i chyba jednak płytka stykową, taka nie za duża. Na długi czas wystarczy. Ja kupiłem Librę, ale to był błąd. Lepiej Dmax, bo dostajesz wszystko od razu.
Byłem na tym etapie około rok temu, najważniejsza sprawa to przejść całego blue booka i stopniowo przesłuchać poradniki. One są po prostu bezcenne. W trakcie oglądania przyjdzie Ci do głowy kilka różnych pomysłów na urządzonka, ktore będziesz chciał zrobić. Wtedy posłuchasz kursu Eagle i będziesz utopiony :)
Nic tak nie cieszy, jak samodzielnie zaprojektowane coś, co świeci, piszczy lub kopie prądem.
No i oczywiście będą kolejne zakupy, ale to stopniowo, jak będziesz wiedział bliżej, co Cię zainteresuje. Teraz mam dwa mierniki, zasilacz laboratoryjny, 3 programatory, przejściówkę usb-Rs232, wyświetlacze, czujniki...... No i oczywiście lutownica i worek części.
Ale najważniejsza jest wiedza, czyli czas spędzony nad książką, zestawem, na forum i z Mirkiem, czy poradniki. Jak to podliczyłem, to mi wyszło ze dwieście godzin, bardzo konserwatywnie. Mowię o samej nauce, bo nad projektami, które wynikły z nauki to nawet w przybliżeniu nie jestem w stanie tego czasu określić.
Powodzenia!!

PostNapisane: 25 cze 2015, o 23:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ceny konkurencyjnych zestawów do innych rodzin proców to ogólnie nieporozumienie. Dlaczego? Ja mam kilka zestawów Microchipa do piców i mam ATB do AVR a oprócz tego plytke do do kinetis z kamami i discovery od stm. W zestawieniu cena/jakość wygrywa ATB. Przyklad, plytka na której jest silniczek DC, płytka stykowa, poprowadzone zasilanie, i 3 procki za kilka złotych kosztuje w zestawie z programatorem prawie 500. To już gruba przesada. Idąc tym rokiem rozumowania ATB powinien 1000 kosztować. Dlatego nie oglądaj się, tylko kupuj ATB. Super dopracowane techniczne sprzęcicho. Sam planuje kupno kolejnego. I nie jestem fanboyem Atnela ale po prostu doceniam jakość.

Strefa czasowa: UTC + 1