Witam. Zacząłem zabawę z odbiornikiem RC5 z BlueBook'a. Po złożeniu schematu i wgraniu biblioteki szybko zorientowałem się, że niektóre przyciski na pilocie wysyłają ten sam kod do odbiornika np. przycisk "GÓRA" i przycisk "VOL UP". W pierwszym momencie pomyślałem, że pilot nie jest w standardzie RC5. Jednak wyrzuciłem całą ramkę na terminal i okazało się, że ramki powyższych przycisków różnią się. Nie wiem dlaczego w bibliotece p. Mirka jest linijka która pomija pierwszą część ramki:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Tak wygląda sytuacja dla przycisku GÓRA:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A tak dla przycisku VOL UP:
język c
Część odpowiedzialna za komendę się nie zmienia, jednak zmienia się najstarszy bit który nie jest uwzględniony.
Czy gdzieś się mylę czy po prostu ten pilot nie jest do końca w standardzie RC5. Problemowy pilot jest w kolorze szarym na zdjęciu poniżej. Co ciekawe ma on osobno przycisk głośności i przyciski nawigacyjne. Na czarnym pilocie który jest w 100% w standardzie RC5 te dwa przyciski są jako jeden.