Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 12:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2015, o 15:00 
Nowy

Witam... Kombinowałem dzisiaj z ADC w moim zestawie EVB 5.1. Chodziło o program który wyświetla pomiar na LCD 2X16. Niestety w czasie prób kiedy odczyt bujał się w okolicach 500 (na 1023) kombinowałem ze zmianą napięcia referencyjnego. Mam zatem pytanie... Czy w momencie ustawienia Vref na wewnętrzne 2.5 V, a przez przypadek podałem na pin 5V, mogłem uszkodzić ADC? Czy ktoś życzliwy mógłbym podzielić się jakimś najprostszym patentem/kodem do sprawdzenia czy ADC jest sprawne? Może być z użyciem w/w LCD. Teraz mam cały czas wskazanie 1023, bez znaczenia czy podaje napięcie przez potencjometr, czy zwieram do GND.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 kwi 2015, o 15:24 
Użytkownik

Kolego, zaczynając zabawę z ADC proponuję, żebyś zapoznał się z tym cyklem poradników: https://www.youtube.com/watch?v=tlkCOv1 ... 5hRnig_f23 Teoria i praktyka w jednym.

PostNapisane: 21 kwi 2015, o 11:53 

MKarol89 napisał(a):
Czy ktoś życzliwy mógłbym podzielić się jakimś najprostszym patentem

Najprostszy jest taki, że sprawdzasz po prostu po ustawieniu wewnętrznego źródła odniesienia, Miernikiem jakie masz napięcie na nóżce Vref, powinno, a w zasadzie musi być o takiej wartości jaka jest w dokumentacji, czyli w tym wypadku 2,56V lub w tych okolicach, bo dokładnością to one nie grzeszy.

PS. prawdopodobnie uwaliłeś wewnętrznego Vref, wyjście ustawić zewnętrzne, podpiąć właściwe i sprawdzić.

Kolega wyżej podał już linka do kursu, najpewniej obejrzeć i robić w/g niego.

Strefa czasowa: UTC + 1