Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2014, o 23:57 
Nowy

Witam, kupiłem ostatnio na allegro moduł HC-06 z tematu, podpiąłem go do Atmega8 pod Rx i Tx oczywiście zamieniając je z wyjściami z moduł BT.

Do Atmegi wgrałem plik testowy UART wraz z biblioteką pobraną z tej strony:
http://homepage.hispeed.ch/peterfleury/ ... .html#libs

Przed uruchomieniem programu połączyłem się z modułem za pomocą laptopa z programem putty. Ustawiłem port COM na taki że dioda na module BT świeci się jednostajnie. Gdy wysyłam cokolwiek z Atmgei na BT to w okienku jakieś dziwne rzeczy się pokazują, mianowicie:
Obrazek
Nie mogę mogę niestety nic pisać z programu do modułu, przyciski klawiatury pokazują zupełnie inne znaki podczas pisania niż powinny.

Nie mam kompletnie pojęcia jak mogę sprawdzić poprawność ustawienia modułu czy poprawności wysyłanych komunikatów. Jakieś rady?

Może ma ktoś napisany skrypt aby odpowiedzi były wyświetlane na ekranie LCD podpietym do Atmegi?

Moduł ma służyć do komunikacji uC z aplikacją na Androidzie. Na Atmedze już zrobiłem program który utrzymywać ma wysokość zawieszenia pneumatycznego w aucie. Gdy uda się komunikacja po BT planuję aby w telefonie można było zmieniać podstawowe opcje jak na przykład poziom wysokości.

Obrazki wstawiamy w/g zaleceń topic44.html Różowo-zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2014, o 08:20 
Użytkownik

Witam sprawdz czy masz ta sama predkosc ustawiona w programie i HC-06 bo w HC orginalnie jest chyba 38400

PostNapisane: 28 mar 2014, o 09:46 
Nowy

Chodzi o ustawienie prędkości UART? Bo w putty próbowałem kilka komend zmiany podglądać jak i prędkość portu zmieniać i do tych kwadracików czasem jakieś literki były, np m(kwadracik)m(kwadradcik). A w sumie zmieniać prędkości w test_uart nie próbowałem.

PostNapisane: 28 mar 2014, o 18:49 
Użytkownik

Nie wiem czy kolega to widział. ( Załącznik ). Ja mam HC 04 i mam komunikacje bez problemu. Z tym, że ja się komunikuję przez telefon. (symbian)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 1 kwi 2014, o 18:59 
Nowy

Dzięki bardzo za pomoc, jednak nie chce coś mi dalej iść, okładam na razie BT, teraz mam inny problem, jak mam zmierzyć sygnał PWM przy pomocy Atmega8? Czujnik prawdopodobnie ma częstotliwość 200 Hz. Znalazłem jakieś opisy na przykładzie auta RC ale nie mogę tego przetworzyć na moje. Czy wejście tego sygnału może być na dowolny pin? Może ktoś potrafi jasno opisać kod jaki użyć do odczytu sygnału?

Taki link znalazłem odnośnie pomiaru:
http://rcarduino.blogspot.com/2012/01/h ... -with.html

PostNapisane: 27 maja 2015, o 09:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ostatnio zacząłem zabawę z tym bluetoothem, a trochę wcześniej z RS232. Takie krzaki wynikają z niedopasowania szybkości transmisji nadajnika i odbiornika.
Dla przykładu:
Do mikrokontrolera na linie TX i RX mam podłączoną przejściówkę RS232-usb i bluetooth, USB mam ustawione 57600bps a na bluetooth 9600bps (ustawiasz to sobie w menadżerze urządzeń, chociaż możliwe, że wystarczy z poziomu programu). Mam otwarte dwie konsole np.putty do odbierania sygnału z przejściówki i bluetootha.
W mikrokontrolerze inicjuje rs232 na 57600bps i wysyłam odczyty z żyroskopów, a więc z dużą szybkością. Efektem jest to, że w konsoli USB mam poprawne dane, a bluetootha krzaczki i chińskie znaczki. Odwrotna sytuacja jest przy ustawieniu w mikrokontrolerze rs232 na 9600bps.
Dodatkowo szybkość bluetootha ustawiasz za pomocą wysłania do niego komendy "AT+BAUD4"(4-9600, 7-57600, może to być różne dla różnych producentów), możesz to zrobić podłączając usb-rs232 do bluetootha, nie wolno w tym czasie łączyć się bezprzewodowo z komputerem, używając programu Realterm albo konsoli arduino. W internecie znalazłem że komendy należy kończyć znakami powrotu karetki i entera, ale w moim przypadku trzeba było wysłać bez tych znaków, bo moduł nie reagował na nie. Robisz to tylko raz a potem moduł to pamięta nawet po wyłączeniu prądu. Ustawiając to z poziomu mikrokontrolera prawdopodobnie musisz robić odstępy czasowe pomiędzy kolejnymi znakami.
Dla modułu HC-05 trzeba zewrzeć pin KEY do 3.3V (wtedy reaguje na komendy AT), a dla modułu HC-06 nie trzeba. HC-05 ma tryb master-slave, a HC-06 tylko slave. HC-05 ma zasięg 10m a HC-06 ma zasięg 100m.
Podsumowując, poszukaj dla której prędkości transmisji działa ci przesyłanie danych, albo sam ustaw szybkość w bluetooth i konsoli na taką samą.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem za bardzo :)

------------------------ [ Dodano po: 34 minutach ]

Tak wyglądają odczyty dla usb-rs232 i bluetooth-a:
Obrazek
Czy mógłby mnie ktoś odesłać do wątku w jaki sposób przerobić liczby zmiennoprzecinkowe na HEXa przed wysłaniem?
Mam wartość float a= -0,49522 mnożę ją razy 10^5 uzyskuje a = -49522 używam itoa((int)a,tmp,16) i dostaję wartość gotową do wysłania?

Strefa czasowa: UTC + 1