Cześć wszystkim!
Chciałem poprosić Was o rady dotyczące sterowania oraz przesyłania informacji w pętli sprężenia zwrotnego, oraz pracy z regulatorem PID.
Na czym ma polegać projekt? Chodzi o sterowanie manipulatorem pneumatycznym trójosiowym (układ roboczy koparki). Zadanie polega na tym, iż operator zadaje współrzędne jakie ma osiągnąć końcówka manipulatora, a następnie poprzez odpowiedni algorytm sterowania manipulator wykonuje pracę. I w związku z tym mam kilka pytań.
1. Podstawowa kwestia, to sposób w jaki operator podaje mikroprocesorowi współrzędne. Myślałem o osobnym układzie, wyposażonym w przyciski oraz wyświetlacz LCD. Operator zadaje wartość poprzez naciskanie odpowiednich przycisków, wyświetlana zostaje ona na wyświetlaczu a następnie przesyłana do głównego sterownika, po naciśnięciu przycisku start. To nie jest dla mnie problem. Potrzebuję rady w sprawie: jak wysłać taką wartość do drugiego procka? Myślałem o transmisji bluetooth, z wykorzystaniem TxD oraz RxD. Nigdy nie używałem tego modułu, ale jeżeli dobrze myślę to w momencie naduszenia odpowiedniego przycisku np. "start transmisji" mogę przesłać do sterownika odpowiednie wartości?
Dlatego chcę stworzyć jakby panel operatorski, ponieważ mam już gotową płytkę sterującą, z poprzedniego projektu a muszę jakoś przesyłać dane.
W sumie na obecną chwilę to jest mój główny problem, dlatego na razie tylko prosiłbym o jakąś radę w tej kwestii. Jak już zaczną pracować to pewnie pojawią się inne smaczki, ale na obecną chwilę muszę zaplanować strategię działania, a te informację są niezbędne.
Pozdrawiam
Kuba
|