Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 kwi 2026, o 00:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2014, o 21:40 
Użytkownik

Witam.

Mam za zadanie zrobić wyświetlacz LED`owy o wymiarach 96x8 diod. Działać będzie on na ATmega328p (taktowany częstotliwością 18.4320 lub 16 MHz), 12x rejestrów 74hc595 na kolumny, wiersze będą multipleksowane prosto z procka lub tak samo za pomocą rejestru.

I mam kilka pytań odnośnie wykonania tegoż projektu:
1. Jak maksymalnie może być długa magistrala SPI, u mnie wyniesie zapewne ok. 20 cm lub więcej.
2. Czy przy programowym SPI układ się wyrobi z wsuwaniem danych do rejestrów tak aby nie powstawało "miganie ekranu".
3. Odnośnie samych 595 i podłączania ich do diod. W wielu schematach widzę, że projektanci podłączają diody tylko poprzez rezystor do rejestrów ale czy rejestr przypadkiem im się nie spali gdy zapalą wszystkie diody? Z noty wynika, że może on podać na każde wyjście max. ok. 35mA, lecz prąd wejściowy (Icc) nie może przekroczyć 70mA. Tak więc jak zapalę 8 diod, każda pobiera 20mA, razem będzie ok. 160mA co dużo przekracza zakres rejestru. W tym przypadku jestem chyba(ale czy na pewno?) zmuszony do wykorzystania ULN2803 co znacznie zwiększy wielkość płytek. I tu moje pytanie jak oni to robią, że im się nie spali rejestr? Dają większy niż minimalny rezystor ograniczający?
Tutaj link z którego chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z tym wypełnieniem prądu diody czy coś takiego, lecz nie rozumiem za bardzo o co w tym chodzi.
4. Czy muszę zrobić zworki na liniach Vcc i GND między procesorem a całym modułem wyświetlającym? Bo jak raczej podłączę całą tablice pod USB to jeszcze sobie USB spalę - 96 x 20mA + rejestry itd. = >1,92A :? lub w ogóle nie będę mógł zaprogramować procka.

Na razie przychodzi mi tyle pytań do głowy ale z czasem zapewne przybędzie ich więcej.

Ostatnio edytowano 11 maja 2014, o 08:49 przez Japa;~), łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 maja 2014, o 23:22 
Użytkownik

Ad4. Masy musisz mieć połączone
Chyba nie chcesz zasilać całej tablicy z USB ?
tylko z zewnętrznego zasilania,
a do komunikacji z PC przejściówka USB->RS232(TTL)

PostNapisane: 10 maja 2014, o 09:16 
Użytkownik

Nie myślałeś o wykorzystaniu jakiegoś sterownika do LED, zamiast rejestrów i ULN-ów?
Tak się składa że kolega z pracy bawił się swego czasu matrycami LED 8x8 gdzie do ich sterowania używał właśnie rejestrów i układów ULN. Całkiem niezłe efekty osiągał no ale nie do końca był zadowolony ze sterowania, no i podłączenie takiej jednej matrycy na stykówce to naprawdę wyczyn ;) :) Ostatnio zakupił moduł 16x16 z MAX7219. Z tego co mi pokrótce opowiadał to "niebo a ziemia" jeśli chodzi o sterowanie w porównaniu do wcześniejszego nie mówiąc już o podłączeniu matryc do układu.
Jedyną wadą tego sterownika może okazać się cena, trochę ponad 7 zł na Allegro, z drugiej jednak strony nie potrzeba rejestrów, ULN-a, rezystorów więc może w ogólnym rozrachunku wyjdzie nawet taniej. Tym bardziej że z tego układu można wysterować 64 diody, o ile dobrze wyczytałem w dokumentacji.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 maja 2014, o 11:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Rzeczywiście zacny scalaczek a i ceny gotowej matrycy z nim ciekawe.....

PostNapisane: 10 maja 2014, o 16:35 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
Nie myślałeś o wykorzystaniu jakiegoś sterownika do LED, zamiast rejestrów i ULN-ów?
Tak się składa że kolega z pracy bawił się swego czasu matrycami LED 8x8 gdzie do ich sterowania używał właśnie rejestrów i układów ULN. Całkiem niezłe efekty osiągał no ale nie do końca był zadowolony ze sterowania, no i podłączenie takiej jednej matrycy na stykówce to naprawdę wyczyn ;) :) Ostatnio zakupił moduł 16x16 z MAX7219. Z tego co mi pokrótce opowiadał to "niebo a ziemia" jeśli chodzi o sterowanie w porównaniu do wcześniejszego nie mówiąc już o podłączeniu matryc do układu.
Jedyną wadą tego sterownika może okazać się cena, trochę ponad 7 zł na Allegro, z drugiej jednak strony nie potrzeba rejestrów, ULN-a, rezystorów więc może w ogólnym rozrachunku wyjdzie nawet taniej. Tym bardziej że z tego układu można wysterować 64 diody, o ile dobrze wyczytałem w dokumentacji.

Pomysł z MAX doprawdy ciekawy, lecz koszta tu trochę wyższe niż za wszystkie ULN`y i 595.
Znalazłem maxa w sklepie AVT za 16 zł... 12 max`ów x 16 zł = 192 zł - :shock: oo zgrozo.
Na allergo za 7,25 zł (tak jak pisałeś) 12 max`ów x 7,25 zł = 87 zł - noo, nawet nawet choć i tak za dużo w porównaniu z 595.
13 x 74HC595 + ok. 100 rezystorów + 13 ULN = ok. 50 zł tutaj cena nie duża.
Ale właśnie... sterowanie pogrzebałem troszkę po necie, przy okazji znalazłem fajny artykuł odnośnie MAX`a i wydaje mi się, że chyba lepiej byłoby wziąć tego max`a, ponieważ: sterowanie jasnością diod LED programowe jak i sprzętowe, z tego co zrozumiałem jest w nim 8 rejestrów w których zapisywane są dane do wyświetlania (więc nie trzeba non stop odświeżać ekranu), szybki test diod czy wszystkie są sprawne, programowe wyłączenie wyświetlacza (taki tryb power-down), multipleksowanie niezależne od uC no i można pociągnąć z niego naprawdę dużo prądu.
Lecz wady też są: taktowanie nie większe niż 10MHz (będę musiał korzystać z sprzętowego SPI albo przy programowym stosować opóźnienia, trzeba wysłać aż 16 bitów do każdego scalaczka (8 bitów danych, 4 bity adresu i 4 nie potrzebne) co trochę komplikuje program.

PostNapisane: 11 maja 2014, o 09:28 
Użytkownik

W kwestii kosztów to są faktycznie większe, ale o ile prostsza płytka :)
MAXa podałem jako przykład bo jak zauważyłem temat to od razu przypomniało mi się to o czym rozmawiałem z kolegą w kwestii sterowania matrycami LED, a on właśnie ma taki układ w swoim module. Pewnie można znaleźć też inne, może nawet tańsze ;)
Co do programu to się nie wypowiem. Podrzucę link koledze, może coś napisze jak wygląda od strony programowej obsługa tego akurat układu.

PostNapisane: 11 maja 2014, o 10:17 
Użytkownik

Powiem Ci z doświadczenia, że nawet bez multiplesowania, 595 wytrzymuje spokojnie.
Ostatnio się pomyliłem i dałem 100 ohm na segment (miało iść 470). Rejestr zrobił się ciepły, nawet bym tak zostawił tylko 7805 zasilajacy układ strasznie się grzał. Przelutowałem na 470.

Przy multipleksowaniu jest dużo lepiej. Mam słabo świecące wyświetlacze 14 seg. I one mają rezystory 100 ohm bo inaczej słabo widać.

Te MAXy są bardzo fajne. Sam muszę spróbować jak one "smakują" Szczególnie interesują mnie takie wersje do VFD bo takie też są.
Przy czym są też takie z dekoderami kodów ascii. Tylko ta cena...
595 kupowałem ostatnio, w obudowie SO-16, po 50 groszy...

------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]

Japa;~) napisał(a):
1. Jak maksymalnie może być długa magistrala SPI, u mnie wyniesie zapewne ok. 20 cm lub więcej.

Ja podłaczyłem 40cm przy sygnale zegarowym do SCK ponad 10MHz.

Cytuj:
Lecz wady też są: taktowanie nie większe niż 10MHz (będę musiał korzystać z sprzętowego SPI albo przy programowym stosować opóźnienia, trzeba wysłać aż 16 bitów do każdego scalaczka (8 bitów danych, 4 bity adresu i 4 nie potrzebne) co trochę komplikuje program.

Chyba wygodniej używać sprzętowego SPI. A przy programowym też nie powinno być problemu. Więcej jak 10MHz przy programowym raczej nie wyciągniesz. Przecież "togo'wanie" pinu nie wykonuje się w jednym cyklu zegara.
Wysłanie większej ilości bitów to też nie problem. Nawet ostatni poradnik Mirka o tym jest.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 12:53 
Użytkownik

Wyświetlacz doprawdy miodzio :D
Napisałem dość spory program do jego obsługi i osobiście sądzę, że ma spore możliwości.

Jednak w innym celu piszę ten post. Otóż mam problem ze sprzętowym wysyłaniem przez SPI danych do wyświetlaczy. Gdy wyślę jeden bajt procek się zawiesza i tyle. Przy programowym nie ma żadnego problemu - wszystko ładnie działa. Przedstawię kod i miejsce w którym się zawiesza program:

Na początku oczywiście inicjalizacja:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przechodzimy do Init_ldd();
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Następnie do ldd_send_command();
język c

Później do ldd_send_spi();
język c

I teraz do SendSpi();
język c

Do tego miejsca gdzie pisze "PORTB |= D1;" już program nie dochodzi. Po SendSpi( command ); jeszcze dioda się zaświeca, a po SendSpi( data ); już nie :( . Naprawdę nie rozumiem o co chodzi, testowałem taki program na dwóch atmegach8 i teraz na atmedze328p z tym samym skutkiem. Choć co ciekawe, że jak jeszcze prowadziłem testy na atm8 to jak dotykałem palcem linie CLK to coś się czasami wysyłało/moduł się jakby odwieszał :?

Jeśli będą jakieś pytania chętnie odpowiem.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 13:09 
Użytkownik

Przez co to idzie max czy 595?

PostNapisane: 10 lip 2014, o 13:46 
Użytkownik

Max7219

PostNapisane: 10 lip 2014, o 14:44 
Użytkownik

Japa;~) napisał(a):
#else
        SendSpi( command );
        SendSpi( data );PORTB |= D1;
#endif

a po co to?

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

gdzie masz funkcję wysyłająca coś na matryce?

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

Piszesz że masz problem ze sprzętowym SPI;
Japa;~) napisał(a):
Otóż mam problem ze sprzętowym wysyłaniem przez SPI danych do wyświetlaczy.

a w kodzie masz programowe;
Japa;~) napisał(a):
#ifdef USE_SOFT_SPI
        SendSoftSpi( command );
        SendSoftSpi( data );

------------------------ [ Dodano po: 55 minutach ]

Ile masz matryc?

PostNapisane: 10 lip 2014, o 18:40 
Użytkownik

BIGjack napisał(a):
a po co to?

Chodzi Panu o dyrektywy? To po to abym mógł zamienić ze sprzętowego na programowe SPI "jednym ruchem".

BIGjack napisał(a):
gdzie masz funkcję wysyłająca coś na matryce?

No to właśnie ta SendSpi(); - w wersji sprzętowej,
a SendSoftSpi(); dla wersji programowej

BIGjack napisał(a):
a w kodzie masz programowe;

Aa i tu się Pan myli, ponieważ w pliku nagłówkowym mam za komentowaną definicję USE_SOFT_SPI tak więc używam sprzętowego spi

BIGjack napisał(a):
Ile masz matryc?

3 ale w projekcie docelowym będą 12

Pokażę jeszcze inicjalizację samego sprzętowego spi dla dopełnienia
język c

PostNapisane: 10 lip 2014, o 18:48 
Użytkownik

Gdzie w tej linii masz ustawioną prędkość
Japa;~) napisał(a):
  /* aktywacja  SPI, tryb pracy Master, prędkość zegara Fosc/4 */
        SPCR |= (1<<SPE)|(1<<MSTR);

PostNapisane: 10 lip 2014, o 18:54 
Użytkownik

Nie mam :) , ponieważ po restarcie procka bity SPI2X SPR1 SPR0 przyjmują wartość 0, tak więc taktowanie będzie równe fosc/4.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 18:55 
Użytkownik

Co to jest? Pokaż resztę a przynajmniej miejsce gdzie wywołujesz funkcje która przekazuje treść do wyświetlenia itp.
Japa;~) napisał(a):
int main(void)
{

Init_ldd();

PostNapisane: 10 lip 2014, o 19:14 
Użytkownik

oto reszta :D
Plik main.c
język c

A oto i cały program do wyświetlania :D

Ostatnio edytowano 18 lip 2014, o 20:49 przez Japa;~), łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lip 2014, o 19:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co się dzieje jak dasz jakieś niewielkie opóźnienie pomiędzy

język c

albo

język c

wyciągniesz przed

język c

PostNapisane: 10 lip 2014, o 19:54 
Użytkownik

xor napisał(a):
Co się dzieje jak dasz jakieś niewielkie opóźnienie pomiędzy

język c

Nic nowego dalej zawiesza się. Ale to opóźnienie nie ma zbytniego sensu bo co ona ma niby dać jak program zawiesza się już po pierwszym bajcie, a przy trzech wyświetlaczach musi ich wysłać 9 (najpierw rozkaz, potem wartość rozkazu x 3 wyświetlacze) i dopiero po tym leci sygnał na CS

xor napisał(a):
albo

język c

wyciągniesz przed

język c

Też to nic nie dało :(
A tak w ogóle to sygnał CS jest wypuszczany z pinu PB1 (atmega328) tak więc nie ma za dużo wspólnego ze spi sprzętowym

PostNapisane: 10 lip 2014, o 20:48 
Użytkownik

Zmień ilość stringów na 3 w pliku ster.h
Japa;~) napisał(a):
#define NR_STRING 2// Liczba napisów z których będziemy korzystać

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

SS jest chyba na PB2
Japa;~) napisał(a):
#define CS PB1          //       <---- LATCH CLOCK (LC)

PostNapisane: 10 lip 2014, o 20:57 
Użytkownik

Spróbuj zmienić pin CS z PB1 na PB2 i zobacz czy działa. A dlaczego tak? Przeczytaj to topic7275.html#p83074

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lip 2014, o 21:36 
Użytkownik

Działa :shock: ... :D
Nie no po prostu nie mogę :lol:
petter0 napisał(a):
Wywnioskowałem, że aby tryb Master w komunikacji SPI działał prawidłowo to pin SS musi być ustawiony jako WYjście. ...
Doprawdy zaskakujące :mrgreen:

Mam rozumieć, że w atmedze32 już tak niema? Bo w bibliotece z płyty Pana Mirka nie ma ustawiania pinu ss jako wyjście.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 21:48 
Użytkownik

Jak to nie ma?
A to
język c

PostNapisane: 10 lip 2014, o 21:51 
Użytkownik

Japa;~) napisał(a):
Doprawdy zaskakujące

Mam rozumieć, że w atmedze32 już tak niema?

Gdzieś czytałem że ważne jest to by najpierw ustawić SS jako wyjście a potem inicjalizować SPI/master w przeciwnym razie SPI może przełączyc się na slave.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Cytuj:
Jak to nie ma?
A to

Gapa - Japa;~) :D ;) :lol:

PostNapisane: 22 sty 2015, o 19:45 
Użytkownik

Odświeżam temat ponieważ jakieś dziwne rzeczy dzieją się z tym MAX`em :?
Dołączam schematy:
Obrazek
Obrazek
Na razie wszystko jest na płytce stykowej tylko z trzema MAX`ami (na takich modułach). Zasilaczem jest mały ATX (SFX-2015 150W). Uc i resztę zasilam z standby, a MAXy z linii +5V.

Pytanie 1: Dlaczego gdy nóżka Vcc w module "wisi w powietrzu" moduł działa? (przecież nie ma zasilania) Zasilacz się włącza.
Pytanie 2: Dlaczego gdy do Vcc w module podłączam linię +5V (z zasilacza), zasilacz się nie uruchamia ale moduły działają?

Dodam że zasilacz i moduły uruchamiam z pilota.
Z ciekawości i z wściekłości :roll: podłączyłem wentylator komputerowy pod linię +5 i następnie +12V (bez podłączonych modułów) wszystko działało jak należy, a z tymi modułami ma jakiś problem czy co?

PostNapisane: 22 sty 2015, o 19:56 
Użytkownik

Wstaw fotkę stykówki.

PostNapisane: 22 sty 2015, o 20:17 
Użytkownik

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 22 sty 2015, o 21:01 
Użytkownik

Nie to żebym się czepiał ;-) łapiesz się w tym jeszcze? ;-) Na Twoim miejscu bym wywalił wszystko i zmontował to jeszcze raz bardzo starannie od nowa.

Zobacz to jest mój nadajnik i odbiornik RFM12S czasem nawet przy takim podłączeniu występują przerwy i weź je wyszukaj :-(

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 22 sty 2015, o 21:14 
Użytkownik

Zauważyłem ciekawą choć dziwną rzecz:
Gdy linia +5V (zasilacza) jest podłączona do Vcc modułów i gdy (prawdopodobnie) Uc rozpoczyna nadawanie informacji do modułów na linii +5V pojawia się napięcie ~2,73V. Może to przez to napięcie nie chce wystartować zasilacz?

Do BIGjack:
O przerwie raczej nie ma mowy, gdy zasilam cały układ przez programator wszystko jest dobrze.

PostNapisane: 22 sty 2015, o 21:17 
Użytkownik

Japa;~) napisał(a):
na linii +5V pojawia się napięcie ~2,73V

Na jakiej linii? Zasilasz cały układ przez programator to co zasilasz zasilaczem?
Rozumiem że wyciągasz zworkę Vcc przy modułach i w to miejsce wpinasz zasilacz.
Czy masz połączone masy układu zasilanego z programatora i zasilacza?

PostNapisane: 22 sty 2015, o 21:28 
Użytkownik

Japa;~) napisał(a):
Uc i resztę zasilam z standby, a MAXy z linii +5V.

Przez programator zasilam gdy ładuje program do Uc i wtedy wszystko gra.
A tam gdzie pojawia się napięcie ~2,73V to właśnie linia +5V z ATX`a którą zasilam MAXy, napięcie mierzyłem w zasilaczu na złączach.

Tak wypinam zworkę tą pomarańczową co leży na kartce i tam wpinam +5V z ATX. A programator całkiem odpinam od kandy.

Napięcie bierze się z linii MOSI procka, lecz jest wyższe 3,68. Dopiero na wejściu drugiego modułu DIN jest napięcie 2,73.

Ostatnio edytowano 22 sty 2015, o 22:02 przez Japa;~), łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1