Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 mar 2026, o 01:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2015, o 12:04 
Nowy

Witam jestem bardzo początkującym w elektronice więc proszę o wyrozumiałość ;)

Mam napisany w C prosty program na atmega na zasadzie ze jak zewrzemy plus zasilania z jednym z wyznaczonych pinów atmegi to uruchamia nam się pewien program który steruje ledami.
Chciałem jednak tez wykorzystać gotowy radiowy nadajnik i odbiornik jako alternatywę dla przycisku. I tu pojawia mi się problem bo gdy normalnie zwieram plus z nóżka kontrolera to program startuje a gdy podłączam jedną z nóżek odbiornika radiowego (w stanie spoczynku dają minus) i wciskam przycisk na pilocie (dają plus) to atmega nie potrafi tego plusa "wykryć". Sprawdzałem na diodzie czy odbiornik w ogóle działa no i dioda się zapala bez problemu.
Mierzyłem też miernikiem jaki jest opór pomiędzy wychodzącym plusem odbiornika i minusem zasilania i wygląda na to że jest wysoki opór. Może to jest przyczyną że atmega nie wykrywa prądu?

Moje pytanie brzmi czy jest jakaś możliwość żeby to ominąć? Myślałem nad jakimś przekaźnikiem albo czymś co wzmacnia prąd i zredukuje ten opór. Czytałem też coś o tranzystorach ale z jeszcze nie miałem z nimi do czynienia.
Może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Obrazek
Mnięj więcej tak to wygląda. Trochę mało profesjonalny ale... ;)

Mój nadajnika/odbiornika wyglada podobnie jak ten z linku
http://chipskey.en.alibaba.com/product/838343212-218419143/2262_2272_four_way_wireless_remote_control_kit_M4_non_lock_receiver_plate_four_button_wireless_remote_control.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2015, o 12:33 
Nowy

zasilanie jest wspolne

PostNapisane: 16 sty 2015, o 12:34 
Użytkownik

Kolego schemat jest bardzo czytelny widac nanim co jakim jest pinem. Widze tez duzo kondensatorow filtrujacych zasilanie no i widze tez teraz ze zarowke sterujesz tranzystorem.

Oj chyba nie w tym temacie napisalem.

Tobie kolego polecam kurs eagle kol. Mirek36 oraz zrobic schemat poprawnie z tym co wymienilem wyzej a tego nie masz.

Brak tranzystora moze oznaczac spalony pin atmegi.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 12:54 
Nowy

Nie miałem czasu rysować dokładny schemat bo wydaje mi się że jeśli ktoś wie o co chodzi będzie w stanie nakierować.
Atmega steruje diodami podpiętymi pod wszystkie porty PD i PB. Porty PC przeznaczyłem pod przyciski. Przycisk do którego jest podpięty odbiornik to PC5. Atmega ma minimalnie filtrowanie takie jak sugeruje Pan Mirek w filmikach (kondensator elektrolityczny i ceramiczne).Nie miałem czasu na rysowanie tego wszystkiego.

Sam program działa dla mnie tak jak powinien. Normalnie przycisk spełnia swoje zadania ale tu chodzi o to że gdy uzyje plus wychodzący z odbiornika to nie jest wykrywany przez nóżkę kontrolera i z moich obserwacji wnioskuje że jest za duży opór pomiędzy odbiornikiem a atmegą.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 13:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ras napisał(a):
Nie miałem czasu rysować dokładny schemat bo wydaje mi się że jeśli ktoś wie o co chodzi będzie w stanie nakierować.

To jest forum dla elektroników a nie dla absolwentów i studentów ASP. Elektronicy porozumiewają się schematami a nie jakimiś rycinami. Więc jak oczekujesz podpowiedzi rzeczowej to wrzuć rzeczowy schemat. Chyba 10 minut znajdziesz? Jeżeli nie to ktoś może nie znaleźć swoich 10 minut żeby Ci pomóc. Więc czekamy na normalny schemat Panie Kolego.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 14:03 
Użytkownik

Zobacz kolego rysujesz laurkę dla babci ... twierdzisz że to schemat i tak masz wszystko połączone.

Okazuje się jednak inaczej bo:
Ras napisał(a):
Atmega steruje diodami podpiętymi pod wszystkie porty PD i PB. Porty PC przeznaczyłem pod przyciski. Przycisk do którego jest podpięty odbiornik to PC5. Atmega ma minimalnie filtrowanie takie jak sugeruje Pan Mirek w filmikach (kondensator elektrolityczny i ceramiczne).Nie miałem czasu na rysowanie tego wszystkiego.

Sam program działa dla mnie tak jak powinien. Normalnie przycisk spełnia swoje zadania ale tu chodzi o to że gdy uzyje plus wychodzący z odbiornika to nie jest wykrywany przez nóżkę kontrolera i z moich obserwacji wnioskuje że jest za duży opór pomiędzy odbiornikiem a atmegą.

Piszesz o diodach podłączonych do wszystkich portów B i D na laurce dla babci rysujesz żarówkę.
Piszesz porty PC przeznaczyłem pod przyciski ja na laurce dla babci widzę chyba 1 przycisk.
Piszesz że odbiornik jest podpięty pod pin PC5 ja tam widzę laurkę dla babci wraz z kreską i chyba przyciskiem ale gdzie podłączone nie mam pojęcia.
Piszesz że atmega ma minimalne filtrowanie na laurce dla babci nie widzę żadnego kondensatora dlatego pisałem że ich nie ma.

No wydaje mi się że Mirkowi też może zabraknąć czasu na nagrywanie poradników skoro tobie brak 5 minut na dokładny schemat a przecież chyba go masz skoro coś podłączasz.

Ja zawsze zaczynam od schematu zastanawiam się jak to będzie działało nanoszę poprawki jak jestem pewny to składam układ.
No chyba że ty idziesz metodą prób i błędów.

Żądasz odpowiedzi rzeczowej ... tak jak my forumowicze żądamy rzeczowego pytania ze schematem i kodem inaczej nie wiem jak ci pomóc.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 14:14 
Nowy

Jak wroce do domu to zrobie schemat i podesle kod narazie caly czas jestem w trasie i mam ograniczone mozliwosci no i wiecej szczegółow nie jestem w stanie napisac. Tylko bedzie problem z schematem odbiornika. Jesli tez bedzie potrzebny to musial bym poszukac w internecie o ile istnieje.

PostNapisane: 16 sty 2015, o 18:37 
Nowy

squeez napisał(a):
Problem może być to że na twojej laurce przycisk zwierasz z masą czyli masz pewnie złączony PULL-UP w procesorze.
Odbiornik podaje stan wysoki na jeden ze swoich pinów w momencie wciśnięcia przycisku, czyli w stanie spoczynku musisz wymusić stan niski (PULL-DOWN) i wykrywać stan wysoki na pinie procesora.
Teraz może tam być stan nieustalony, a działanie "losowe".

To na tyle co zobaczyłem w kryształowej kuli i twoich "rycinach" :D
Chcesz dokładniej to pokaż kod i schemat.

A teraz abstrahując od tematu głównego to twoja postawa jest jest mało kulturalna. Oczekujesz pomocy przy czym sam stawiasz progi, piszesz, że nie masz czasu zrobić schematu, pokazać kodu itp. Dajesz tym do zrumienia, że użytkowników forum masz w ... więc nie dziw się, nikt nie garnie ci się pomóc.

Masz problem to go opisz dokładnie, podaj informacje jakie są potrzebne o które cię ktoś zapyta, a jak nie masz na to czasu ... to wróć na forum jak go znajdziesz.

Właśnie wróciłem do komputera i przeanalizowałem jeszcze raz kod i faktycznie był błąd z stanem pinów na samym początku :)

Zamiast
Kod:
int main(void)
{
   DDRC &= ~ BUTTON_1|BUTTON_2|BUTTON_3|BUTTON_4|BUTTON_5;
   PORTC |= BUTTON_1|BUTTON_2|BUTTON_3|BUTTON_4|BUTTON_5;

miałem
Kod:
int main(void)
{
   DDRC |= BUTTON_1|BUTTON_2|BUTTON_3|BUTTON_4|BUTTON_5;
   PORTC &= ~BUTTON_1|BUTTON_2|BUTTON_3|BUTTON_4|BUTTON_5;

głupi błąd;) ale dzięki za naprowadzenie! :)

Druga sprawa nie miałem nikogo zamiaru obrażać moim pytaniem ale zwyczajnie nie miałem możliwości ani wrzucić schemat ani kod programu.
Dlatego wrzuciłem odręcznie na szybko narysowane cokolwiek z dopiskiem "mało profesjonalny" żeby chodź trochę powiedzieć o co mi chodzi;)

Tak czy inaczej już działa jak chciałem i myślę że można zamknąć temat.
Dzięki za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1