Witam, proszę potraktowanie tego poradnika z przymrużeniem oka, ale z moich doświadczeń wynika, że jest to bardzo praktyczny sposób oznaczania dla siebie ważnych treści zawartych w książce, którą czytamy.
Temat poruszam, bo wiele osób narzeka na brak skorowidzu
Poradnik oprę o książkę pana Praty, żeby było swojsko to o programowaniu w C
Co będzie nam potrzebne:
- Green book , blue book lub dowolnie inny book o słusznej ilości stron
- Stickery mniejsze, większe, kolorowe, białe, w zależności od gustu, koniecznie z klejem, polecam jakieś tanie - ja kupiłem 100 szt za 1,20 czy coś w tym guście, najlepiej zapytać Pań w księgarni, bo niektóre są tylko zbite w blok a nie są przylepne
- długopis lub ołówek lub gęsie pióro, w zależności kto co lubi, aby zapisywać na stikerach informacje.
Po zgromadzeniu wszystkiego zaczynamy czytać książkę i jeśli wiemy, że to jest ważne co czytamy lub na pewno do tego będziemy wracać to :
- zapisujemy u góry kartonika jakieś hasło, hasła.
- odrywamy z bloczka i wklejamy w taki sposób, aby zapisane hasło wystawało poza książkę.
Po przeczytaniu książki mamy taki oto efekt
Może nie odkrywcze, ale bardzo praktyczne. Jeszcze nowego bluebooka się nie dorobiłem, więc poradnik na innym book-u, wprawdzie ta książka posiada skorowidz, ale wolę mieć szybki dostęp do rzeczy, które wiem, że często używam i będę używał.
Pozdrawiam i życzę miłego wklejania karteczek