Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 23:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 paź 2016, o 20:58 
Moderator

Zapraszam na pilotażowy odcinek:

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 paź 2016, o 23:07 
Użytkownik

Super :) Mirku gdzie kupujesz czas ?

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 1 paź 2016, o 23:15 
Użytkownik

Nie musi kupować(ale myślę że zrobiłby niezły biznes jakby zaczął sprzedawać), łyknie pigułę i już, a zamiast wypoczynku kręci poradniki :)

PostNapisane: 1 paź 2016, o 23:31 
Moderator

majster napisał(a):
Mirku gdzie kupujesz czas ?

Odpowiem jak na blogu :lol:

w sklepie "tuż za rogiem" czasem dowożą beczkowozem i nieraz się załapię na kilka litrów dodatkowego "czasu" :D

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Harry napisał(a):
łyknie pigułę i już,

Niestety ostatnio coraz ich mnie w naszych forumowych Lochach, ktoś grasuje i podjada :lol:

PostNapisane: 1 paź 2016, o 23:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
majster napisał(a):
Mirku gdzie kupujesz czas ?

Odpowiem jak na blogu :lol:

w sklepie "tuż za rogiem" czasem dowożą beczkowozem i nieraz się załapię na kilka litrów dodatkowego "czasu" :D

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Harry napisał(a):
łyknie pigułę i już,

Niestety ostatnio coraz ich mnie w naszych forumowych Lochach, ktoś grasuje i podjada :lol:

Grudziądz to wioska i u nas nie dowożą :/ dlatego też go często brakuje :) Fajnie że masz takie możliwości i dostęp do niego :)

PostNapisane: 2 paź 2016, o 08:05 
Użytkownik

Mirku z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy i chęci dzielenia się nią z nami, jednak jednak o mnie chodzi to ja jestem na nie...
Będzie to chyba jedyna seria poradników, które sobie od razu odpuszczę.
Wideo poradników dotyczących Photoshopa jest na YouTubie od grzmota i ciut ciut (oczywiście na różnym poziomie), ale wśród poradników odnośnie avr'ków jesteś jedyny w Polsce.

PostNapisane: 2 paź 2016, o 08:20 
Moderator

karolen napisał(a):
Mirku z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy i chęci dzielenia się nią z nami, jednak jednak o mnie chodzi to ja jestem na nie...
Będzie to chyba jedyna seria poradników, które sobie od razu odpuszczę.
Wideo poradników dotyczących Photoshopa jest na YouTubie od grzmota i ciut ciut (oczywiście na różnym poziomie), ale wśród poradników odnośnie avr'ków jesteś jedyny w Polsce.

Rozumiem twoją niechęć - i uważam, że to normalne że niektórzy nie zajrzą do nich bo albo znają już dobrze fotoszopa, albo z niego czy tam z grafiki w ogóle nie korzystają to po co zaglądać. Albo jak mówisz chociażby dlatego, że są miliony kursów do fotoszopa w necie. I ok ja sam nawet o tym mówiłem.

Dlatego czekam na informację ilu chętnych się zgłosi ... bo jeśli będzie odpowiednia liczba to zrobię taki mały cykl i już - dla tych którzy chcą. A ci którzy nie chcą po prostu tak jak mówisz - nie zajrzą. Zauważ, że mówisz tu patrząc troszeczkę jak to się mówi "przez tzw czubek własnego nosa" i nie chcę żeby to wyszło na jakiś przytyk .... czy coś broń Boże. Tylko, że jeśli ty czegoś nie potrzebujesz albo ileś tam osób nie potrzebuje to co ? To jeśli są tacy którzy potrzebują to ? ... to mają nie mieć okazji tego zobaczyć ?

Gdyby tak podchodzić to nie powinienem w ogóle robić żadnych poradników ;) Bo pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy ile osób nie chce żebym robił poradniki o programowaniu ;) ... I co miałbym ich posłuchać ? ... z tego punktu widzenia znajdujesz się przecież (jeśli korzystasz z tych moich poradników) w tej "drugiej" grupie i co ? ;)

Pomyślałeś kiedyś nad tym od tej strony ? ? coś mi się wydaje, że nie za bardzo.

A jak zapowiadałem w jakiejś tam przyszłości zajmę się też fotografią w jakimś zakresie ... czy co ? Też mam się nie zajmować ? ;)

Mówię ci warto czasem szerzej spojrzeć na świat. Tak mi się wydaje.

PostNapisane: 2 paź 2016, o 09:10 
Użytkownik

Rozumiem Twoje spojrzenie na sprawę.
Patrzę jednak z takiego punktu widzenia - czy poradniki o photoshopie i fotografii zapewnią nowych klientów w Twoim sklepie.
W prawdzie nie znam Twoich planów na rozwój sklepu, ale z tego co pamiętam jednym z celów poradników była promocja sklepu.

Ja nie mam na celu Cię zniechęcać, tylko i wyłącznie wyraziłem swój pogląd na ten temat.

PostNapisane: 2 paź 2016, o 10:19 
Użytkownik

Cytuj:
A jak zapowiadałem w jakiejś tam przyszłości zajmę się też fotografią w jakimś zakresie ... czy co ? Też mam się nie zajmować ?

Mówię ci warto czasem szerzej spojrzeć na świat. Tak mi się wydaje.

To ta sytuacja ... co do mojej osoby ...

piszę w róznych językach na rózne platfory wiec jestem gorszy i się chwale ..... choć tak na prawdę mam tylko
szerokie horyzonty i się rozwijam w wielu kierunkach a nie stoję w miejscu w tym co poznałem

karolen napisał(a):
Ja nie mam na celu Cię zniechęcać, tylko i wyłącznie wyraziłem swój pogląd na ten temat.

oczywiście poglądy własne dobra rzecz , ale sposób ich wyrażania jest równie ważny ...
u kolegi poza niechęcią , znudzeniem wyczuwam też rozdrażnienie ....

a przecież można napisać . Szkoda że nie trafia ta seria w moje gusta i przekonania , dlatego też nie zaglądnę , ale
na pewno wielu skorzysta i z tej nauki ....

Ale to tylko moje zdanie ...

PostNapisane: 2 paź 2016, o 10:34 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
a przecież można napisać . Szkoda że nie trafia ta seria w moje gusta i przekonania , dlatego też nie zaglądnę , ale
na pewno wielu skorzysta i z tej nauki ....

Dzięki za zwrócenie uwagi, postaram się dostosować do sugestii.
Niestety forma pisemna nie była moja nigdy moja mocną stroną.

PostNapisane: 2 paź 2016, o 10:51 
Użytkownik

Mirku, bardzo ciekawie i z humorem opowiedziane. Pomimo tego, że znam temat, chętnie obejrzałem i obejrzę wszystkie.
A co to znaczy, że znam temat? Obrabiałem zdjęcia i grafikę. Znam podstawy. Znam parę technik. Czy to znaczy, że wiem wszystko o obróbce obrazów? Guzik wiem, to temat jak Amazonka. Zawsze można się czegoś nowego nauczyć.
Super, że robisz swoje poradniki!!

PostNapisane: 2 paź 2016, o 11:08 
Moderator

karolen napisał(a):
Dzięki za zwrócenie uwagi, postaram się dostosować do sugestii.

No właśnie ja również chciałem też jakoś delikatnie dać znać mniej więcej o tym o czym - może nawet w jeszcze lepszy sposób opowiedział SunRiver ... nie miałem na celu, zarzucać tobie złych intencji bo już na tle ile dałeś się poznać z forum ;) to odbieram ciebie bardzo pozytywnie ... A czasem każdemu zdarzy się coś dziwnie powiedzieć - przecież nawet ja nieraz coś powiem nie tak ... i później staram się jeśli to możliwe jakoś z tego wybrnąć ... ale ok dajmy temu spokój, też dostrzegłem że nie miałeś nic złego na myśli jakoś tak wyszło.

sq5rix napisał(a):
Czy to znaczy, że wiem wszystko o obróbce obrazów?

No właśnie ja też WSZYSTKIEGO nie wiem, ba ja może wiem tylko 5% .... ale jeśli ludzie dzielą się ze sobą informacjami, to niech 10 osób podzieli się swoją 5% wiedzą i tak się złoży że chociaż 5 osób usłyszało dla siebie nowe rzeczy - to już poziom wszystkich wzrośnie do 25% ;) ... może to za duże uproszczenie - no ale coś w tym jest - tak mi się wydaje ...

PostNapisane: 2 paź 2016, o 14:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No właśnie ja też WSZYSTKIEGO nie wiem, ba ja może wiem tylko 5% .... ale jeśli ludzie dzielą się ze sobą informacjami, to niech 10 osób podzieli się swoją 5% wiedzą i tak się złoży że chociaż 5 osób usłyszało dla siebie nowe rzeczy - to już poziom wszystkich wzrośnie do 25% ;) ... może to za duże uproszczenie - no ale coś w tym jest - tak mi się wydaje ...

Tutaj masz Mirku 100% racji dlatego też ja jestem na TAK też znam PS tak jak i Corel itd ale chętnie oglądnę twoje poradniki by wzbogacić wiedzę.
Człowiek uczy się całe życie.

PostNapisane: 2 paź 2016, o 21:46 
Użytkownik

majster napisał(a):
Człowiek uczy się całe życie.

Popieram :D

Czekam na kolejne części, wiedza ta na pewno się przyda

PostNapisane: 2 paź 2016, o 21:53 
Użytkownik

Czekam na więcej.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 07:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja tylko zapytam, czy poradniki te mają dotyczyć ogólnie zagadnienia obróbki grafiki, czy mają silnie bazować na wykorzystaniu programu Photoshop. Bo z tego, co się orientuję, to program nie należy do najtańszych.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 07:55 
Użytkownik

Ja osobiście nie używam Ps'a, ale informacje z wstępniaka oświeciły mnie czemu przy łączeniu grafik skalowanie idzie w siną dal :P tak, że myślę że te poradniki będą zawierały sporo smakołyków które przydadzą się nie tylko do Photoshop,a. DAJĘ ŁAPKĘ W GÓRĘ :D :D :D

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:01 
Użytkownik

Myślę, że podstawy są wspólne dla różnych programów graficznych (np. darmowego Gimpa), więc niekoniecznie trzeba kupować od razu Photoshopa.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:15 
Moderator

micky napisał(a):
Myślę, że podstawy są wspólne dla różnych programów graficznych (np. darmowego Gimpa), więc niekoniecznie trzeba kupować od razu Photoshopa

To jedno, a drugie - to gdyby poradniki miałyby być robione ze względu na to, że coś jest "za drogie" to w zasadzie nie powinno powstać ponad połowę przeróżnych poradników na świecie ;)

PostNapisane: 3 paź 2016, o 10:21 
Użytkownik

micky napisał(a):
Myślę, że podstawy są wspólne dla różnych programów graficznych (np. darmowego Gimpa), więc niekoniecznie trzeba kupować od razu Photoshopa.

O ,to... to! :)

Cenię sobie Mirku Twoje poradniki bo są jak dla mnie bardzo solidnie przemyślane i przygotowane ;) na jaki temat by nie były.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 10:45 
Użytkownik

Trochę analogiczna sytuacja jak przy wyborze czy robić poradnik do Eagle czy Altiuma. Gimp do większości celów jest wystarczający (nawet dla zawodowców).
Tylko jeśli Mirek go na co dzień nie używa to nie będzie nagrywał na ten temat poradnika.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 16:50 
Użytkownik

Tylko, że w przypadku Eagle/Altium to różnice są już spore.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 12 paź 2016, o 18:23 
Użytkownik

Hej,

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że jestem na nie.

Jakoś mi nie pasuje połączenie tych dwóch dziedzin.

One są od siebie tak daleko , że jakoś dziwnie bym się czuł oglądając Ciebie opowiadającego o PS.

Bardziej widziałby Ciebie w poradnikach o STM32, raspberry Pi, robotyce, ....

To by mi się składało jakoś ładnie.

Nie wiem, czy wizerunkowo uda Ci się to połączyć.

Przepraszam, że nieuczesane te myśli trochę...

PostNapisane: 12 paź 2016, o 19:15 
Użytkownik

Niezłe posunięcie.
A będzie może GIMP?

PostNapisane: 12 paź 2016, o 19:59 
Moderator

marcin.kasinski napisał(a):
One są od siebie tak daleko , że jakoś dziwnie bym się czuł oglądając Ciebie opowiadającego o PS.

Ale ja już komuś odpowiadałem na to ;) ... i to bez żadnej złości czy ironii - powtórzę.

Ależ nie oglądaj - wtedy nie będziesz dziwnie się czuł ;) mam nadzieję, że to bardzo dobra podpowiedź hmmm ? ;) Na prawdę zero złośliwości - ja to robię TYLKO dla tych , którzy tego oczekują ... Jakbym miał tak słuchać tych, którzy mi mówią czego to mam NIE ROBIĆ ;) no to sorki ..... pewnie wtedy okazałoby się, że powinienem siedzieć w piwnicy i obierać ziemniaki :lol: Pamiętam tak mi kiedyś na elektrodzie mówili jak zaczynałem swoje poradniki o programowaniu i elektronice :lol:

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

LA72 napisał(a):
A będzie może GIMP?

Na 100% nie będzie GIMPa bo ja nie opowiadam o opcjach i środowisku Photoshopa ;) tak samo jak niektórzy pytają kiedy będę robił poradniki o ARM'ach ... Nigdy, bo ja nie robię poradników o AVRach tylko o programowaniu. Tak samo nie robię poradników o Photoshopie tak na prawdę a o posługiwaniu się pewnymi podstawowymi narzędziami graficznymi.

To co pokażę w Fotoszopie - praktycznie w 100% da się zrobić w GIMP'ie to pytam się - jaki jest sens robić w GIMP'ie ?

PostNapisane: 12 paź 2016, o 21:12 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ale ja już komuś odpowiadałem na to ;) ... i to bez żadnej złości czy ironii - powtórzę.

Ależ nie oglądaj - wtedy nie będziesz dziwnie się czuł ;) mam nadzieję, że to bardzo dobra podpowiedź hmmm ? ;) Na prawdę zero złośliwości - ja to robię TYLKO dla tych , którzy tego oczekują ... Jakbym miał tak słuchać tych, którzy mi mówią czego to mam NIE ROBIĆ ;) no to sorki ..... pewnie wtedy okazałoby się, że powinienem siedzieć w piwnicy i obierać ziemniaki :lol: Pamiętam tak mi kiedyś na elektrodzie mówili jak zaczynałem swoje poradniki o programowaniu i elektronice :lol:

Mirek, chyba nie do końca mnie zrozumiałeś.
Ja nie powiedziałem, "nie rób tego Mirek, bo się nie znasz".
Ja nie powiedziałem, "nie rób tego Mirek, bo to mnie nie interesuje".

Było pytanie co o tym myślę, więc się wypowiedziałem.

Ja powiedziałem tylko, że nomen omen obraz będzie niespójny.

To był tylko i wyłącznie mój głos w "ankiecie" jaką stworzyłeś.

Nie bierz tego do siebie, bardzo cenie to co robisz.
Moim zdaniem robisz kawał dobrej roboty, a ja szanuje osoby mające pasję , a w szczególności posiadające duża wiedzę w danym temacie.

Niestety odnoszę wrażenie po Twojej reakcji na wydaje się konstruktywne uwagi ale z głosem na nie, że w zasadzie nie oczekiwałeś uwag i argumentacji, tylko chyba już podjąłeś decyzję i chciałeś usłyszeć tylko "Tak Mirek, to super pomysł" i te dwa komentarze na nie wprowadziły u Ciebie delikatną agresję.

Sam podejmiesz decyzje.
Ja nie twierdzę, że mam rację.
Chciałem pomóc.

Pozdrawiam i powodzenia.

PostNapisane: 12 paź 2016, o 22:02 
Moderator

Mirek, chyba nie do końca mnie zrozumiałeś.
Ja nie powiedziałem, "nie rób tego Mirek, bo się nie znasz".
Ja nie powiedziałem, "nie rób tego Mirek, bo to mnie nie interesuje".

Było pytanie co o tym myślę, więc się wypowiedziałem.

Ja powiedziałem tylko, że nomen omen obraz będzie niespójny.

To był tylko i wyłącznie mój głos w "ankiecie" jaką stworzyłeś.

Nie bierz tego do siebie, bardzo cenie to co robisz.
Moim zdaniem robisz kawał dobrej roboty, a ja szanuje osoby mające pasję , a w szczególności posiadające duża wiedzę w danym temacie.

Niestety odnoszę wrażenie po Twojej reakcji na wydaje się konstruktywne uwagi ale z głosem na nie, że w zasadzie nie oczekiwałeś uwag i argumentacji, tylko chyba już podjąłeś decyzję i chciałeś usłyszeć tylko "Tak Mirek, to super pomysł" i te dwa komentarze na nie wprowadziły u Ciebie delikatną agresję.

Sam podejmiesz decyzje.
Ja nie twierdzę, że mam rację.
Chciałem pomóc.

Pozdrawiam i powodzenia.

Przysięgam ci, że nie odebrałem w najmniejszym stopniu twojej wypowiedzi jako zaczepnej czy malkontenckiej ... ani też nie było moim zamiarem dogryźć tobie w jakiś sposób, a jeśli tak to odebrałeś to przepraszam.

Ja tylko odpowiedziałem swoimi argumentami i proszę też to zrozum ... Nie żartowałem gdy pisałem co kiedyś pisali mi śpece z elektrody, natomiast moje pytanie na YT dotyczy bardziej tego czy poradniki są zrozumiałe i w tym sensie czy się podobają czy nie ....

Czy są odbiorcy tych poradników i jak widzisz (poczytaj komentarze na YT) są - więc chociażby przez szacunek do nich z mojego punktu widzenia warto to robić i TYLKO DLATEGO zacząłem to robić - nie dla widzi mi się ... Wiele osób prosiło mnie abym pokazał jak sobie radzę - więc pokazuję - to aż tyle i tylko tyle

Jeśli zaś ktoś pisze mi swoje zdanie, że że jest na NIE - to przepraszam - to ja nie mogę odpowiedzieć ? tylko mam siedzieć cicho ? nie nie - tak nie będzie - potrafię bronić swoich racji - oczywiście nie za wszelką cenę bo umiem też przyznawać się do błędów co niejednokrotnie widać na forum ....

No ale wybacz - nie poddaję ocenie tego czy mam robić poradniki na temat XXX w zależności tego - że kilka osób napisze mi, że są na NIE ....

I nie piszę tego z żadną złością

"Tak Mirek, to super pomysł"

Jeśli NIKT by się nie odezwał i nie napisał TAK - to pewnie bym nie podejmował dalszych prób - a może i bym podejmował - no to już moja indywidualna decyzja

Zrozum ja mam taką prostą zasadę życiową i polecam ją każdemu - również tobie.

Gdy coś czytam w internecie, gdy coś oglądam - czyjąś pracę - to NIGDY nie oceniam negatywnie nawet jeśli mi się nie podoba, wolę nic nie powiedzieć i to z dwóch powodów, i teraz uważaj jakich:

1. dlatego, żeby komuś nie robić przykrości
2. dlatego, że gdy widzę, że innym się to podoba i wyrażają swoją aprobatę to żeby nie robić również tym ludziom przykrości
3. z uwagi na punkt drugi - jeśli wielu osobom się to podoba - to uznaję, że może ze mną jest coś nie tak, że może źle to oceniam i nieobiektywnie i tym bardziej uważam wtedy że nie mam prawa negatywnie oceniać

i tak postępuję

To przysparza mi przyjaciół i dobrze żyję z ludźmi , jestem optymistą, i jestem zdrowszy bo się mniej denerwuję ... wolę dostrzegać same pozytywne rzeczy a nie ich złą stronę. Wolę żyć wśród ludzi pozytywnie zakręconych i proszę nie odbieraj tego, że ja uważam że ty np nie jesteś pozytywnie zakręcony - broń Boże tak nie twierdzę - wypowiadam się tu BARDZO ogólnie ...

Wtedy wszystkim żyje się lepiej ... a ja sam się wciąż w życiu nowych rzeczy uczę pomimo, że mam już 50 wiosenek na karku i nie wstydzę się tego, że jestem początkujący w wielu dziedzinach ;) ....

PostNapisane: 13 paź 2016, o 11:42 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Gdy coś czytam w internecie, gdy coś oglądam - czyjąś pracę - to NIGDY nie oceniam negatywnie nawet jeśli mi się nie podoba, wolę nic nie powiedzieć i to z dwóch powodów, i teraz uważaj jakich:

1. dlatego, żeby komuś nie robić przykrości
2. dlatego, że gdy widzę, że innym się to podoba i wyrażają swoją aprobatę to żeby nie robić również tym ludziom przykrości
3. z uwagi na punkt drugi - jeśli wielu osobom się to podoba - to uznaję, że może ze mną jest coś nie tak, że może źle to oceniam i nieobiektywnie i tym bardziej uważam wtedy że nie mam prawa negatywnie oceniać

Cieszę się, że sobie to jakoś wyjaśniliśmy.

Jeszcze tylko jedna moja uwaga do powyższego.

Jeszcze raz:

To co napisałem nie było absolutnie oceną twoich szkoleń z PS.
W szczególności nie mogło takim być ponieważ ani jednego Twojego filmu na temat PS nie widziałem.
Znając Twoje filmy na temat AVR zakładam, że filmy PS będą ciekawe i łatwe do przyswojenia.

Nie podlega też dyskusji, że wielu takie szkolenia PS bardzo zainteresują.

Ja przedstawiłem tylko uwagę, że AVR i PS są daleko od siebie.
Dodatkowa uwag do przemyślenia:

Czy dasz to wszystko połączyć i starczy Ci na wszystko czasu .

Czy robiąc warsztaty PS nie zaniedbasz ludzi zainteresowanych tylko i wyłącznie AVR ?
Czy oni na tym nie ucierpią ?

Chodzi mi tylko o to aby Ci podpowiedzieć jakie mogą pojawić się problemu i absolutnie nie jest uwagą typu "Mirek ,absolutnie tego nie rób, bo ja wiem najlepiej, że wyjdzie z tego słabe dzieło"

Mając takie komentarze, albo uznasz, że brałeś takie rzeczy pod uwagę i generalnie nic to nie wniesie , albo może jeszcze chwilę to przemyślisz.

Jakie będą efekty takich przemyśleń, tego już nie wiadomo.

Moim zdaniem tego typu uwagi są cenne.
Mogą mówić o czymś czego nie brałeś pod uwagę.

Ja oczywiście nie twierdzę, że moje uwagi takie są.

Tak, czy inaczej życzę Ci powodzenia, niezależnie, czy będzie to związane z tematyką AVR, czy PS.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 14:50 
Użytkownik

A ja się bardzo cieszę z tych poradników PS. Przydadzą się pod kątem podstawowej obróbki zdjęć, tworzeniu ikonek itd. Co więcej, myślę że mogą trafić do większej ilości osób niż jest to w przypadku poradników o AVRach, bo obrobka zdjęć jest bardziej popularna niż programowanie mikroklockow.
A Mirkowi reklama jest potrzebna.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 13 paź 2016, o 16:27 
Moderator

Czy robiąc warsztaty PS nie zaniedbasz ludzi zainteresowanych tylko i wyłącznie AVR ?
Czy oni na tym nie ucierpią ?

A dlaczego miałbym zaniedbać ? ... Widzisz ty myślisz o tym, że w czasie X można zrobić Y poradników. Jeśli więc czas X przeznaczyć bym miał na zrobienie poradników typu A i B to wiadomo, że zakładając że na typy A i B poświęciłbym go tyle samo - to w czasie X zrobiłbym o połowę mniej poradników każdego typu A lub B , niż gdybym w tym samym czasie X zrobił tylko jeden typ poradników np A.

Tyle że .... Bo widzę że ten problem jest u pewnej części widzów ;) ... tyle że tu nikt nie wyznacza czasu X ;) ... Co najwyżej niektórzy widzowie go jakby sami próbują wyznaczać - że np jeśli będę w ciągu roku robił poradniki zarówno o programowaniu w C jak i o PS no to dla nich akurat będzie i wg nich za mało tego o programowaniu ... ale

ale to jest patrzenie tylko przez pryzmat własnych indywidualnych potrzeb bez zwracania uwagi na to, że inni oczekują poradników PS i bez zwracania uwagi na to, że czasu nikt nie ogranicza albo dla innych to czy poradniki A czy B powstaną w ciągu roku czy może w ciągu pięciu lat to i tak nie ma znaczenia.

Poza tym wszystkim, zmiana w typie poradników to dla mnie GIGANTYCZNE wytchnienie. Ciężko albo tylko pisać książkę, albo tylko robić poradniki typu A albo tylko typu B ... Gdy jest urozmaicenie to człowiek "oddycha" swobodnie i robi wszystko z wielką przyjemnością - a wtedy czas ... się nie liczy ;)

Tak na to spójrz ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Tym bardziej, że to jest również bardzo cenna uwaga ....

micky napisał(a):
A Mirkowi reklama jest potrzebna.

a zatem trzeba umieć patrzeć nieco szerzej a nie tylko przez pryzmat ew np własnych potrzeb itp .... Tak mi się wydaje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1