Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 23:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:53 
Moderator

Poradnik dla całkowicie początkujących - tym razem o miganiu ale nie jedną diodą LED ;) zapraszam

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:54 
Użytkownik

Oooo, nowy poradnik, biore się za oglądanie :)

PostNapisane: 27 maja 2014, o 15:09 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

fajny poradnik jak zwykle:)

Podoba mi się w Twoich poradnikach to że robisz operacje na "żywym organizmie" :)
Jeśli coś nie zadziała to nie wycinasz tego tylko pokazujesz widzowi.
Następnie usuwasz błąd razem z widzem.
Taka forma dialogu z oglądaczem poradnika odróżnia od innych w których jest przekazanie suchej wiedzy.

PS. Montaż filmów wygląda zawodowo. Porównując do pierwszych poradników widać jak się rozwinąłeś w tej materii i ile wkładasz w to "serca".

Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 27 maja 2014, o 15:28 
Moderator

bogdanc napisał(a):
Jeśli coś nie zadziała to nie wycinasz tego tylko pokazujesz widzowi.

eeeeh przez to się nieraz wstydzę, że robię takie "głupie" błędy na wizji ... no ale z drugiej strony - sam jak kiedyś bywałem na różnych szkoleniach to najbardziej sobie zawsze ceniłem takie pokazy, że tak powiem laborki - "na żywo" gdzie prowadzący się mylił często i to sromotnie ... za to słuchacze podpowiadali .... dzięki czemu później było dużo lepsze zrozumienie tematu ....

za to pod koniec zajęć zwykle wszyscy się zastanawialiśmy .... czy aby te błędy popełniane przez instruktora to aby nie były sfingowane ;) .... ale w końcu zawsze machnęliśmy ręką - bo czy sfingowane czy nie - we łbie sporo zostawało - i to się liczyło ....

fakt - to znacznie wydłuża taki ala kurs/poradnik .... ale coś za coś zawsze - jak to mówię

PostNapisane: 27 maja 2014, o 16:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
eeeeh przez to się nieraz wstydzę, że robię takie "głupie" błędy na wizji ... no ale z drugiej strony - sam jak kiedyś bywałem na różnych szkoleniach to najbardziej sobie zawsze ceniłem takie pokazy, że tak powiem laborki - "na żywo" gdzie prowadzący się mylił często i to sromotnie ... za to słuchacze podpowiadali .... dzięki czemu później było dużo lepsze zrozumienie tematu ....

za to pod koniec zajęć zwykle wszyscy się zastanawialiśmy .... czy aby te błędy popełniane przez instruktora to aby nie były sfingowane .... ale w końcu zawsze machnęliśmy ręką - bo czy sfingowane czy nie - we łbie sporo zostawało - i to się liczyło ....

fakt - to znacznie wydłuża taki ala kurs/poradnik .... ale coś za coś zawsze - jak to mówię

Panie Mirosławie, jak ktoś siedzi sobie w domku, przed kumputerkiem i ogląda poradnik to dla niego błędy które czasem (ale niezmiernie rzadko) Pan popełnia mogą wydawać się czasem głupie, ja na kogoś kto ma taką wiedzę jak Pan. Ale zaraz Pan wychwytuje co było nie tak, tłumaczy dlaczego tak było a nie inaczej i dzięki temu ludzie lepiej zapamiętają czemu takie coś nie ma prawa działać. Gdyby wszystko było dobrze i program zawsze działał to ludzie nie uczyli by się na błędach, co prawda na Pana błędach ale i tak to jest nauka, w dodatku według mojej opinii nauka na błędach jest jedną z najlepszych metod nabierania doświadczenia, i nie tylko w programowaniu, ale w całym życiu, chociażby głupim przykładem może być dziecko które uczy się jazdy na rowerze, jak się wywróci kilka razy to później robi wszystko żeby się więcej nie wywrócić. Tak to działa w tym naszym życiu, bynajmniej takie jest moje skromne zdanie :) W dodatku kiedy Pan nagrywa te poradniki myśli Pan o tylu rzeczach naraz (jak to będzie później zmontowane wyglądać, co robić i jak tłumaczyć żeby każdy to pojął, w dodatku mówi Pan do kamery co samo w sobie jest stresujące) że niemożliwym jest żeby Pan czasem jakiegoś drobnego błędu nie zrobił. Ja np. nie mam daru do przekazywania wiedzy i jak np kuzynce tłumaczyłem matmę to mówiła że kiepski ze mnie nauczyciel. Za to z Pana jest nauczyciel świetny. Robi Pan świetną robotę, poświęca Pan dla innych swój wolny czas, daje Pan ludziom wiedzę, popartą latami doświadczenia w programowaniu. Te poradniki które Pan nagrywa nie dość że świetnie wyglądają to niosą ogromne pokłady wiedzy. Osobiście bardzo podoba mi się Pana działalność, Pana poradniki i ksiązka (narazie BBna greenbooka dla mnie za wcześnie :lol: ) i życzę Panu powodzenia oraz wytrwałości. Niech się Pan nie przejumuje mankoltentami bo to ludzie małobystrzy którzy braki w wiedzy maskują bezsensownym biadoleniem i narzekaniem. Niech Pan czyni swoją misję szerzenia wiedzy o mikrprocesorach i programowaniu bo to co można z nimi zrobić, dla nie wtajemniczonych to czasem "magia" :)

Pozdrawiam serdecznie!! :)

PostNapisane: 27 maja 2014, o 19:07 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

mam nadzieje Mirku że mnie źle nie zrozumiałeś z tym że pisałem o tym że nic nie wycinasz z poradnika.

Dodam tylko że dzięki temu to zmusza widza to jeszcze większego "myślenia":)
Taka mała interakcja między Tobą a słuchaczem.
Wiedze lepiej się wchłania.

PostNapisane: 27 maja 2014, o 19:20 
Moderator

bogdanc napisał(a):
am nadzieje Mirku że mnie źle nie zrozumiałeś z tym że pisałem o tym że nic nie wycinasz z poradnika.

Nie nie - spokojnie, bardzo dobrze zrozumiałem ;)

dziękuję wam tak w ogóle za takie opinie oraz za to, że mówicie że daje się mnie wciąż jeszcze słuchać ...

Dlatego też opowiedziałem przykład - że najlepiej mi się uczyło na kursach gdy instruktor czasem popełniał błędy ... Widać czym skorupka za młodu nasiąknie to później podobnie stara się jakąś swoją skromną wiedzę przekazać. Skoro zadziałało to na mnie - to myślę zawsze, że może też dla innych odniesie to pozytywny skutek ... A dzięki takim głosom jak wasze wyżej - chociaż troszkę mi się to potwierdza

PostNapisane: 10 cze 2014, o 02:09 
Nowy

No i doleciałem w książce do warsztatów:) podłączyłem dwie diody do ATtiny13 i pomigałem trochę, poradnik jutro odpalam i lecę dalej:)
Przy okazji mam pytanie, na ww. uC częstotliwość wewnętrznego oscylatora aktualnie ustawiłem na 9,6MHz, w Eclipse w opcjach programatora nie mogę wybrać takiej częstotliwości, tam wybrałem 8MHz. Jakie to ma znaczenie? Czy ma to znaczenie jedynie przy ustawianiu timerów i przerwań?

PostNapisane: 10 cze 2014, o 05:21 
Moderator

lacjo napisał(a):
Przy okazji mam pytanie, na ww. uC częstotliwość wewnętrznego oscylatora aktualnie ustawiłem na 9,6MHz, w Eclipse w opcjach programatora nie mogę wybrać takiej częstotliwości,

Każdy może a kolega nie może ? .... nie może w Eclipse wpisać z ręki 9600000 ? ;) ... przecież w to pole z ręki można wpisywać dowolną częstotliwość

lacjo napisał(a):
Jakie to ma znaczenie? Czy ma to znaczenie jedynie przy ustawianiu timerów i przerwań?

No a jak myślisz ? że to nieistotne ? .... wszystkie ale to wszystkie tzw "czasówki" ci się rozjadą i to ostro ;)

PostNapisane: 10 cze 2014, o 12:22 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Każdy może a kolega nie może ? .... nie może w Eclipse wpisać z ręki 9600000 ? ;) ... przecież w to pole z ręki można wpisywać dowolną częstotliwość

jak widać "niemożność" to stan umysłu...;) zobaczyłem menu rozwijane i nie wpadłem na to, że można samemu wpisać:)

no i po przerobieniu pierwszego ledowego poradnika:) Pierwsza sprawa to, że obawiam się że metoda tablicowa jest zbyt "uzależniająca"...po drugie nasunęło mi się banalne pytanko, wprawdzie bawię się na razie tylko ATtiny13 stąd chciałem go maksymalnie "wypchać" diodami, ale udało mi się tylko pięcioma, PB5-reset - nie miga, pewno to normalne, ale czy jest jakiś sposób aby doprowadzić ten pin do użytku?

PostNapisane: 10 cze 2014, o 16:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
jak widać "niemożność" to stan umysłu... zobaczyłem menu rozwijane i nie wpadłem na to, że można samemu wpisać:)

no i po przerobieniu pierwszego ledowego poradnika:) Pierwsza sprawa to, że obawiam się że metoda tablicowa jest zbyt "uzależniająca"...po drugie nasunęło mi się banalne pytanko, wprawdzie bawię się na razie tylko ATtiny13 stąd chciałem go maksymalnie "wypchać" diodami, ale udało mi się tylko pięcioma, PB5-reset - nie miga, pewno to normalne, ale czy jest jakiś sposób aby doprowadzić ten pin do użytku?

tak, można wyłączyć na nim reset i ustawić jako normalny pin I/O ale wtedy traci się możliwość programowania układu i trzeba później innym "wysokonapięciowym" programatorem programować układ. Więc lepiej nie wyłączaj tego pinu i albo kup sobie większy procek albo rejestry przesuwne ogarnij (banalna sprawa). W dziale "Projekty sprzętowe" jest mój projekt w którym z ATtiny13 steruje 32 diodami przez rejestry przesuwne, tu masz link:

KLIK!

Zoptymalizowany kod jest na drugiej stronie gdyż koledzy z forum radzili mi co mam zrobić żeby uzyskać zamierzony efekt.

Strefa czasowa: UTC + 1