Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2014, o 23:48 
Moderator

zapraszam:

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2014, o 23:50 
Użytkownik

Mirek jak nowo narodzony :)... fajny poradnik :P

PostNapisane: 21 sty 2014, o 00:40 
Użytkownik

Eeekheemm ......... ja tu z małą reklamacją przyszedłem ......... jak tak można robić zwykłym śmiertelnikom i publikować tak zacne materiały o tak późnej porze , nie dość że znowu przed drugą będę musiał iść spać (no bo jak tu nie obejrzeć) , to jeszcze pewnie nie uda mi się to bo bateria w lapku na wyczerpaniu :roll: , a znając moje szczęście to pewnie 10 minut przed końcem całkiem się rozładuje :( Więc MIRKU !!! Miej litość !!! ;)

Fajnie że wróciłeś ;)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 00:55 
Użytkownik

CIESZE SIE ZE WRÓCIŁEŚ :)
Ale ogladanie musze zostawic na jutro :(

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 21 sty 2014, o 01:00 
Użytkownik

Nie zapomnijcie o lapkach... ale tylko w gore :P

PostNapisane: 21 sty 2014, o 03:55 
Użytkownik

Panie Mirku wyprzedza Pan moje pytanie (na youtube) dotyczące arduino :)
wiem teraz ze ten kod w eclipse nie moge użyć w arduino poprostu nie zadziała
nie mam niestety zestawu uruchomieniowego a narobił mi Pan ochoty tym kodem :)
moje pytanie czy moge procek z arduino wrzucić na płytkę stykową z kwarcem 16Mhz podłączyć pod usbasp
i używać wtedy eclipse? tzn wgrac kod do arduino procka poprzez usbasp używając eclipse?

Dla mnie narazie to wszystko czarna magia bo w arduino podaje sie tylko numerek pinu a tutaj widze wyjscia/wejsca DIR itp.
ale dzieki Panu z checią bym popróbował z czystym C

Może zadam jeszcze jedno pytanie które chodzi mi teraz po głowie
mam mape pinów arduino

Obrazek

widze tutaj piny PD0 PD1… PB0 itd

czy w kodzie w eclipse zamiast odwoływać sie do pinów jak Pan to robił PA0 powinienem w tym miejscu odwołać sie do np pinu PD0?

nie wiem czy dobrze idąc tym tokiem mojego myślenia powinienem jako port podać WS_PORT PORTD? a WS_DIR DDRD?

szkoda że nie mam teraz pod ręką płytki stykowej i procka bo już bym coś grzebał :)

Chce Panu powiedzieć ze Pana poradniki są BARDZO motywujące i wiele osób aż by sie pewnie popłakało gdyby już nie było następnych poradników :) jesteśmy z Panem łapki w góre na youtube i z niecierpliwością czekamy na dalsze "drogi przez mękę" :)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 05:45 
Moderator

sieja napisał(a):
Eeekheemm ......... ja tu z małą reklamacją przyszedłem ......... jak tak można robić zwykłym śmiertelnikom i publikować tak zacne materiały o tak późnej porze

A ja na którymś z portali zobaczyłem takie nowe przysłowie, pozwolę sobie zacytować :

"Kto wieczorem wstaje, ten poradniki od mirka dostaje" :lol: .....

A na poważnie - to tak to już u mnie bywa - nie znasz dnia ani godziny jak skończę obróbkę to wrzucam ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

sieja napisał(a):
moje pytanie czy moge procek z arduino wrzucić na płytkę stykową z kwarcem 16Mhz podłączyć pod usbasp
i używać wtedy eclipse? tzn wgrac kod do arduino procka poprzez usbasp używając eclipse?

Pewnie że możesz - ale możesz też zdaje się używać go w tym zestawie Arduino i normalnie programować w C, tylko nie patrzeć na te opisy wyprowadzeń typu digital czy analog pin - a zajrzeć do noty PDF jak piszę o tym w Bluebooku i normalnie jechać na żywo w C ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

sieja napisał(a):
czy w kodzie w eclipse zamiast odwoływać sie do pinów jak Pan to robił PA0 powinienem w tym miejscu odwołać sie do np pinu PD0?

Pewnie że w tym akurat wypadku to pin jest dowolny więc można PD0, PA3, PD4 - jaki ci się żywnie spodoba

PostNapisane: 21 sty 2014, o 06:29 
Użytkownik

Czyli dobrze rozpracowalem nazwy tych pinow? :)
Wrócę do domu to spróbuje tak jak Pan mówi spróbować w arduino bezpośrednio pisać bibliotekę :)

Na arduino.cc piszą o pluginie do arduino żeby programowac go poprzez eclipse
Ale jeśli sie da tak na żywca potraktować go czystym C to tym lepiej :)

Ja rano zazwyczaj śpię :D wiec tu u mnie ten bonusik ze kiedy wieczorem wstaje to poradnik dostaje :D

Co do kodu to ciekawi mnie jakby w pętle while dać procedurę send zero lub send jeden jak sie zachowa dioda teoretycznie send zero w pętli powinien zgasić ledy?
Skoro dostaje same zerowe bajty czyli G bajt będzie 0 R bajt 0 B bajt 0
Natomiast przy send one powinna zaświecić na biało?

Takie moje przemyślenie nie wiem czy trafne

PostNapisane: 21 sty 2014, o 06:33 
Moderator

sieja napisał(a):
Takie moje przemyślenie nie wiem czy trafne

trafne trafne ;) .... tak do testów jak najbardziej można próbować ;)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 09:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

sieja napisał(a):
Na arduino.cc piszą o pluginie do arduino żeby programowac go poprzez eclipse. Ale jeśli sie da tak na żywca potraktować go czystym C to tym lepiej

Jak najbardziej można. Tylko mała uwaga: programując programatorem prawdopodobnie zamażesz bootloader. Nie jest to wielki problem, bo można go odtworzyć, ale po co? Można wgrywać program przez USB, tak jak w arduinowatym IDE.

Ale wracając do Mirkowych diodek, mi w pierwszej chwili krążył po głowie pomysł wykorzystania sprzętowego PWM do generowania przebiegu. Niby same zalety (no za wyjątkiem tego żę trzeba by wykorzystać 16 bit timer) - stabilna częstotliwość, uproszczenie programu, . Niestety do dyspozycji jest trochę za mało czasu - przy 16MHz kwarcu jeden bit trwa 20 cykli, samo wywołanie procedury przerwania (jeżeli dobrze policzyłem) zabiera 7 cykli, pozostaje 13 cykli na wczytanie bajtu, przesunięcie bitowe, testowanie bitu, zapis bajtu, zapis do OCR i co 8 wywołanie inkrementacja indeksu tablicy. Do tego jeśli wmiesza sie inne przerwanie to wszystko bierze w łeb. Więc raczej nie ma to sensu.

Potem przyszło mi do głowy, że można by zrezygnować z procedury obslugi przerwania a wykorzystać flagę TOV do synchronizacji programu z wygnerowanym przebiegiem PWM. Zapis do OCR jest buforowany więc nie trzeba by bardzo ściśle przestrzegać czasu jego aktualizacji, byle z calością obliczeń zmieścić się w tych 20 taktach. Nadal nie jestem przekonany do tego rozwiązania...

Ostatnio edytowano 21 sty 2014, o 10:38 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:26 
Użytkownik

Mnie się narazie udało zaświecić na biało wszystkie diody :)
Niby nie wiele ale cieszy :)

Obrazek

Arduino faktycznie nie protestuje przy czystym C :) jedynie deklaracja pinu z PB1 musiałem zmienić na PINB1
bo wywalało błąd googlowałem i znalazłem przykład jakiegoś kodu i tam właśnie ktoś deklarował PIN*

próbuje zaświecić diody na jeden kolor(no poza białym) np zielony ale niestety narazie szleją na różne kolory
próbujemy dalej :)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:29 
Moderator

no ale warto szukać takich przeróżnych rozwiązań .... bo zwykle najłatwiej mówić - że się nie da ... ale czasem jak się ktoś praktycznie zabierze to i wymyśli coś ciekawego ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

sieja napisał(a):
Niby nie wiele ale cieszy

No dokładnie - od czegoś trzeba zacząć a jak sukces to i banan na twarzy u człowieka ;)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 10:59 
Użytkownik

Obejrzałem kolejny poradnik i super że Mirek znów nadaje.
Obejrzałem chyba wszystkie poradniki które do tej pory powstały i jestem za aby powstawały nadal.
Niestety ani na YouTube ani g+ nie mogę kliknąć na tak bo nie mam konta, ale może założę konto chociażby tylko po to aby Ciebie
Mirku wspierać w tych działaniach.

Jeszcze taki jeden mały pomysł odnośnie tego co mówiłeś w poradniku aby każdy zaczął tworzyć swoją wersje kodu czekając na kolejną część poradnika.
A może kiedyś zrobić taki projekt nazwijmy to zbiorowy, żeby powstał projekt tak jak w warunkach rzeczywistych tzn.
ktoś zaproponuje urządzenie, ktoś obejmie funkcję kierownika projektu i zleca napisanie kolejnych modułów "firmom zewnętrznym" (czytaj forumowiczom), każdy z forumowiczów będzie mógł tworzyć własne procedury
które będą działać w większym projekcie i nie będziesz się musiał klonować Mirku jak w jednym z poradników.

pozdrawiam
Wojtek

Ostatnio edytowano 21 sty 2014, o 11:10 przez wojtek1000, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 sty 2014, o 11:01 
Nowy

Jak to ktoś już wcześniej powiedział "Yes Yes Yes" :D
Nie mogąc się doczekać tłukłem film w drodze do pracy na telefonie. A tam... :o

Mirek incognito :)

(czy ktoś z Was też ma taki problem - tego kwadracika na YT w telefonie? Żadnym sposobem nie mogę się tego pozbyć, wyłączyć :( )

Obrazek

Obrazek

Dobrze, że co jakiś czas wyglądałeś, przynajmniej wiedziałem, że Ty to Ty :D

Obrazek

PostNapisane: 21 sty 2014, o 11:23 
Moderator

hahahaa o kurka ale numer ... tzn to yt wstawia automatycznie - ale tylko przez chyba jedną minutę w trakcie filmu .... a u ciebie było przez CAŁY film takie coś ? to byłoby dziwne ...rzeczywiście ... I tak dobrze że to nie czarny pasek na oczach :lol:

PostNapisane: 21 sty 2014, o 12:20 
Użytkownik

Panie Mirku tak siedze i dłubie zamiast iść spać... :)
no nie daje mi to spokoju :/

Najpierw myślałem ze 8 funkcji send_one czyli bitu da nam jeden bajt czyli 3 x 8 send_one da nam kolor GRB
nie wychodziło :)

no to dobra wysyłam bit po bicie
Kod:
send_one();

zapala sie jedna dioda na zielono

dodaje kolejne
Kod:
send_one();

aż do zapalenia kolejnej diody żeby zobaczyć czy wysyłam bity czy bajty
po 3 funkcjach send_one dioda świeci na biało
po 4 funkcji zapalają się 2 diody jedna biała druga zielona

myślę sobie wysyłam dane GRB fajnie :) czyli 3 bajty na kolor jednej diody
dobra wysyłam pakiet kolorów

Kod:
send_one();
send_zero();
send_zero();

send_one();
send_zero();
send_zero();

zapala się dioda żółta i zielona

Kod:
send_one();
send_zero();
send_zero();

send_one();
send_zero();
send_zero();

send_one();
send_zero();
send_zero();

zapala białą niebieską(jasny niebieski) i słabiutki zielony

4 pakiety
Kod:
send_one();
send_zero();
send_zero();

zapalaja zieloną niebieską i czerwona diode (3 zamiast 4)

nie potrafie tego rozgryżć :/

Moja wina to juz chyba brak snu działa :/

napisałem procedure send_byte_zero() gdzie jest 8 bitów send_zero
i send_byte_one() gdzie jest 8 bitów send_one i właśnie tą procedure wysyłałem zamiast send_zero to send_byte_zero

czyli w tym moim kodzie wysyłam 8 bitow jeden 8 bitow zero 8 bitow zero czyli teoretycznie GRB
zapalające jedną diode na zielono a tak jak opisywałem przy wiekszej ilości bajtów GRB wychodzi ze jedna dioda potrzebuje wiecej bajtów

kurcze nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem :/

powienienem wysłać dla jednej diody zielonej takie bajty tak?
[1][1][1][1] [1][1][1][1]
[0][0]0][0] [0][0][0][0]
[0][0]0][0] [0][0][0][0]

i kolejne diody powinny sie zapalać tą samą metoda?

Ostatnio edytowano 21 sty 2014, o 12:36 przez sieja, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 21 sty 2014, o 12:22 
Użytkownik

Mirek nie zapędzaj się w górny prawy róg to przynajmniej będziemy mogli na Ciebie popatrzeć! Na telefonie niestety zawsze jest wyświetlane to okienko przez cały film... Poradnik świetny, chłonę wiedzę szybko (przynajmniej tak mi się wydaje) tylko z praktyką jeszcze muszę odrobinkę poczekać, ale niedługo zasilę Twoje konto sklepowe i wygarnę co nieco z półek :D także Mirku regeneruj powoli zapasy sklepowe :)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 12:50 
Moderator

sieja napisał(a):
kurcze nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem :/

dobrze dobrze wytłumaczyłeś swój problem ... to nie dziwne ... ale BRAWO za testy ... myślę że dzięki nim 100x szybciej zaskoczysz o co chodzi w dalszych częściach poradnika a szczególnie w ostatnich odcinkach gdzie zejdziemy do "PIEKŁA" czyli do częstotliwości transmisji 800kHz :lol:

teraz twój problem to niestety "czasówka" .... tak tak ... to tu jest pies pogrzebany i zobaczysz szczegóły już w kolejnym odcinku - zrozumiesz co było powodem - ja tylko podpowiadam - że powodem jest zakłócenie protokołu NRZ .... wypadasz z czasu ... i Quniec

z jakiego czasu - z czasu między poszczególnymi bajtami oraz paczkami bajtów czyli pomiędzy wagonikami ;) ....

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

pbmaster napisał(a):
także Mirku regeneruj powoli zapasy sklepowe

staramy się staramy w miarę naszych niestety skromnych środków finansowych - bo też niestety akurat produkcja elektroniki to NAJDROŻSZA zabawa ... Ale jest szansa że będzie coraz lepiej ...

PostNapisane: 21 sty 2014, o 13:21 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
a u ciebie było przez CAŁY film takie coś ?

Tak, cały czas. Nawet zrestartowałem telefon w nadziei, że ta miniaturka zniknie... niestety nie.
Problem jest tylko przy streamie z YT. Wcześniej zapisywałem sobie filmy w max rozdziałce bezpośrednio w telefonie, bo po drodze z zasięgiem różnie, szczególnie w metrze :D W odtwarzanym w ten sposób filmie kwadracika już nie było.

Pierdołka, ale wkurza niemiłosiernie :)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 13:28 
Moderator

majjki napisał(a):
Pierdołka, ale wkurza niemiłosiernie

O żesz kurka - widzisz - nawet nie wiedziałem o tym i pewnie nawet youtube sobie z tego nie zdaje sprawy że mają babola w sofcie do wyświetlania ....

w takim razie będę myślał coś aby się albo ważnych rzeczy nie umieszczać w prawym górnym rogu - ... chociaż hmmm nieraz tak mi jest najłatwiej - ale dobra zobaczymy

PostNapisane: 21 sty 2014, o 13:31 
Użytkownik

Już się nie mogę doczekać aby obejżeć :)
Niestety w pracy mam blokniętego YT-ba :cry:

A tak przy okazji Mirku wspominałeś kiedyś że będzie można zakupić u Ciebie w sklepie te taśmy.
Kiedy można się ich spodziewać?

PostNapisane: 21 sty 2014, o 13:56 
Moderator

kurczę - nie wiem jak to powiedzieć - ale w sumie i tak wszystko wam opowiadam to i to powiem ....

po prostu zmasakrowałem się z zakupem tych taśm i diod magic led :( .... kupiłem je po bardzo wysokiej jak teraz widzę cenie ... a niestety wcześniej spojrzałem na cenę konkurencji i nią się zasugerowałem szukając dostawcy ... znalazłem, kupiłem troszkę taniej i wystawiłem do sprzedaży w cenie podobnej jak konkurecja - wcale nie przebijając ich ceny ...

a tu nagle konkurencja opuściła swoje ceny aż o 5x w dół .... więc jestem ugotowany - szybko ostatnio musiałem zmniejszyć ceny w sklepie samych diod i scalaków bo wyglądało to jakbym chciał niecnie wykorzystać klientów - no nieprzyzwoicie duża różnica cen była ...

Więc diody i taśmy już na dniach wystawię - cena będzie lekko wyższa jak u konkurencji ale i tak z dość ogromną stratą dla mnie - stwierdziłem jednak że wyprzedam to co mam na magazynie i dalej już nie będę chyba konkurował bo nie mam możliwości widzę zamawiania takich ilości jak konkurencja żeby cenę aż tak niską dać ...

widzę niestety że sprzedaż takich detali elektronicznych to nie dla mnie jak na razie przynajmniej - nie mam jeszcze do tego głowy - żeby to prowadzić i spokojnie zarabiać na jakichś rozsądnych marżach - więc raczej jeśli chodzi o nasz sklep to pozostaniemy przy książkach , zestawach naszych autorskich modułach ... a całą inną drobnicę będzie trzeba niestety szukać gdzieś indziej i proszę tu o wyrozumiałość ... no chyba że coś po drodze jeszcze się zmieni w firmie na lepsze - może się rozrośniemy i będą większe zasoby ludzkie to wtedy pewnie uda się znowu pomyśleć o zwiększeniu asortymentu

a ja? tak jak wspominałem w tych ostatnich filmikach - po prostu nie mam głowy do marketingu

PostNapisane: 21 sty 2014, o 16:34 
Użytkownik

Widziałem wczoraj, ale już musiałem iść spać i zdążyłem jedynie udostępnić na facebooku ;) Zabieram się za seans (tylko popcornu brak :( )

PostNapisane: 21 sty 2014, o 16:36 
Moderator

lamik napisał(a):
tylko popcornu brak

aż mi smaka narobiłeś :lol:

PostNapisane: 21 sty 2014, o 18:03 
Użytkownik

Dobra Mirek, super, tylko jak to teraz mam zaszczepić do Bascoma ? :)
Poszła łapa w górę.

PostNapisane: 21 sty 2014, o 18:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
teraz twój problem to niestety "czasówka" .... tak tak ... to tu jest pies pogrzebany i zobaczysz szczegóły już w kolejnym odcinku - zrozumiesz co było powodem - ja tylko podpowiadam - że powodem jest zakłócenie protokołu NRZ .... wypadasz z czasu ... i Quniec

z jakiego czasu - z czasu między poszczególnymi bajtami oraz paczkami bajtów czyli pomiędzy wagonikami

To mnie Pan uspokoił teraz :) ale ciesze się ze ten kod ładnie działa na arduino(czyste C) i nie musze procka wyjmować żeby śledzić Pana poradniki :)

z niecierpliwieniem będę czekał na nastepny poradnik :)

mirekk36 napisał(a):
po prostu zmasakrowałem się z zakupem tych taśm i diod magic led .... kupiłem je po bardzo wysokiej jak teraz widzę cenie ... a niestety wcześniej spojrzałem na cenę konkurencji i nią się zasugerowałem szukając dostawcy ... znalazłem, kupiłem troszkę taniej i wystawiłem do sprzedaży w cenie podobnej jak konkurecja - wcale nie przebijając ich ceny ...

a tu nagle konkurencja opuściła swoje ceny aż o 5x w dół .... więc jestem ugotowany - szybko ostatnio musiałem zmniejszyć ceny w sklepie samych diod i scalaków bo wyglądało to jakbym chciał niecnie wykorzystać klientów - no nieprzyzwoicie duża różnica cen była ...

Kurcze przykro słyszeć :( brat kiedyś myślał nad sklepem z częściami do komputerów karty graficzne procki itp rozmawiał z dostawcami i się okazało że żeby mieć jako taki profit trzeba podpisać z nimi umowę na zakupy miesięczne rzędu kilkudziesięciu tysięcy zł :/ w małej mieścinie 35 tyś to spore ryzyko
teraz każdy tylko smartfony tablety i laptopy mało kto (chyba) teraz składa samemu kompy tak jak dawniej

Także dobrze Pana rozumiem żeby wejść na rynek i mieć konkurencyjną cenę niestety trzeba mieć spory kapitał i tu koło się zamyka :(

mirekk36 napisał(a):
lamik napisał(a):
tylko popcornu brak

aż mi smaka narobiłeś :lol:

Widze nie tylko ja zajadam do poradników :D ja się całe szczęście zaopatrzyłem w chipsy :)
rano chata wolna także zapraszam :)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 18:46 
Moderator

sieja napisał(a):
rano chata wolna także zapraszam

Ok to rano zjawi się na imprezce 2 tys userów z forum :lol: każdy przyniesie chipsy i mamy mały zlocik :lol:

PostNapisane: 21 sty 2014, o 19:29 
Użytkownik

Mirku to jest najlepszy poradnik jaki kiedykolwiek oglądałem :) Widać że odżyłeś :)
Co do interakcji z nami to dobry pomysł :)

~36min 30 sek: ja ci mówię ale ty nie słyszysz
~46min 30 sek: krzyczę ale nie słyszysz

myślę sobie kurka przecież to poradnik a nie skype + teamviewer
no i wytrwałem mimo wszystko do napisów końca :)

więc interakcja może być dobrym pomysłem :) warto spróbować ....

PostNapisane: 21 sty 2014, o 19:50 
Użytkownik

Powrót Mirku godny Terminatora . Jednak to prawda że " Co cię nie zabije to cię wzmocni ". Poradnik fajny i czekam na kolejne .

PostNapisane: 21 sty 2014, o 20:13 
Użytkownik

Po raz kolejny filmik (a raczej film, biorąc pod uwagę długość) pierwsza klasa. Widać, że kręcony z pasją. Ciekawy i opisujący od początku to co najważniejsze przy nauce programowania, JAK ZACZĄĆ!?
GORĄCO POZDRAWIAM I ŻYCZĘ ZAPAŁU DO DALSZEJ PRACY

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1