Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2015, o 20:09 
Moderator

W końcu mamy "WSIO W JEDNYM", czyli JEDEN program, JEDEN sterownik, JEDEN klawisz ;) A możemy się cieszyć szybką, prostą i mega niezawodną instalacją sterowników do USBASP z jednego miejsca czyli z MkAvrCalculatora. Jak ? zapraszam - zobaczcie sami to w akcji:

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 20:49 
Użytkownik

Niezły bajer z tą instalacją napewno się przyda pozdro
Ps. Długo Cię nie było z tymi poradnikami aż sie nudzi w domu bez filmika Mirka. Hehehe

PostNapisane: 13 lip 2015, o 21:03 
Użytkownik

Jejku porównując przedpotopowe wersje MkAvrCalculatora i aktualne, to aż boję się pomyśleć jak ten program będzie wyglądał np za rok :D

chyba będzie trzeba powiększyć okno programu, żeby pomieścić wszystkie funkcje :lol:

PostNapisane: 13 lip 2015, o 21:08 
Użytkownik

Świetna sprawa z tymi sterownikami. Po raz kolejny WIELKIE DZIĘKI :D

PostNapisane: 13 lip 2015, o 21:10 
Moderator

programek napisał(a):
chyba będzie trzeba powiększyć okno programu, żeby pomieścić wszystkie funkcje

No tak - aż zabraknie monitora :lol:

cieszę się, że podobają się nowości ;)

PostNapisane: 13 lip 2015, o 23:26 
Nowy

przy próbie uruchomienia nowej wersji MkAvrCalculatorem otrzymuję komunikat [system win7] o braku biblioteki libusb0.dll / poprzednie wersje odpalały się bez kłopotu

Obrazek

PostNapisane: 14 lip 2015, o 03:09 
Moderator

Sorki maly blad zrobilem przy publikacji programu ... trzeba pobrac jeszcze raz ... i juz bedzie ten brakujacy plik

PostNapisane: 14 lip 2015, o 07:50 
Nowy

Windows XP. Po pobraniu tego programu i "odpaleniu", wybieram np. Atmega8 i program nie wczytuje fuse bitów, zakładki "chodzą" jak zółw. Build 72 śmiga aż miło.
W czym jest problem?

PostNapisane: 14 lip 2015, o 08:04 
Moderator

Gienekb napisał(a):
Windows XP. Po pobraniu tego programu i "odpaleniu", wybieram np. Atmega8 i program nie wczytuje fuse bitów, zakładki "chodzą" jak zółw. Build 72 śmiga aż miło.
W czym jest problem?

Akurat nic nie zmieniałem jeśli chodzi o wczytywanie fusebitów ani czegokolwiek co mogłoby powodować efekty o jakich piszesz. Co więcej akurat w tym poradniku pokazuję wczytywanie procka ATmega32 i jego fusków akurat właśnie tylko na Win XP i śmiga to ładnie ....

więc nie wiem co tam się u ciebie dzieje ale na pewno jakieś złe wnioski wyciągasz .... z zaistniałej sytuacji

PostNapisane: 14 lip 2015, o 09:27 
Nowy

Nie do końca jest tak "cacy".
W starszych wersjach mogłem, bez podłączonego programatora (obojętnie jakiego), wybrać sobie procesor, sprawdzić fabryczne fuse bity, ich właściwości, uproszczone itp.
Teraz jest to niemożliwe. Po wybraniu procesora program nie pokazuje fabrycznych fuse bitów, a w zakładkach są czyste prostokąty.
Dopiero po podłączeniu programatora i "Sprawdź podłączony AVR" i odczycie, program zaczyna "zachowywać się normalnie".
Mało tego, gdy nacisnę "Instaluj", to program się zawiesza i pomaga dopiero CTRL+ALT+DELETE
Czy tak to powinno być?

PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:03 
Użytkownik

Gienekb co ty za bzdury piszesz?

W pracy jestem aż z ciekawości zainstalowałem program, nie mam tu programatora wszystko działa jak powinno działać.
Tabelki bez podłączonego programatora się pojawiają i uzupełniają już pomijam fakt poco to oglądać nie mając takieg procesora podłączonego i programatora ;) no ale są różne dziwy na świecie nie wnikam ale piszę że to działa.
Nic się nie wiesza nie trzeba resetować - Windows 7 64bit - wczoraj wieczorem pracowałem z programem na Windows 8 64bit i też nie zauważyłem żeby coś nie działało.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:26 
Nowy

Gienekb napisał(a):
W starszych wersjach mogłem, bez podłączonego programatora (obojętnie jakiego), wybrać sobie procesor, sprawdzić fabryczne fuse bity, ich właściwości, uproszczone itp.

Sprawdzałem i można dalej z tego korzystać nie mając nawet podpiętego żadnego programatora.

Gienekb napisał(a):
Mało tego, gdy nacisnę "Instaluj", to program się zawiesza i pomaga dopiero CTRL+ALT+DELETE

A odinstalowałeś stare sterowniki USBASP jakichkolwiek tam używałeś? i ew. z jakiego windowsa korzystasz ?

PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:45 
Moderator

Gienekb napisał(a):
Nie do końca jest tak "cacy".
Teraz jest to niemożliwe. Po wybraniu procesora program nie pokazuje fabrycznych fuse bitów, a w zakładkach są czyste prostokąty.
Dopiero po podłączeniu programatora i "Sprawdź podłączony AVR" i odczycie, program zaczyna "zachowywać się normalnie".
Czy tak to powinno być?

Panie kolego - to jest tak - ja nie ukrywam, że program MkAvrCalculator jest bardzo "zasobożerny" jeśli chodzi o zasoby windowsa. Więc szczególnie na starych windowsach XP a szczególnie też przy niewielkiej ilości pamięci RAM w kompie i sporej ilości odpalonych różnych rzeczy - program może się najzwyczajniej w świecie "wysypywać" że tak to określę brzydko ...

I teraz tak - jak chcesz , o ile chcesz rozwiązać problem to nie pisz swoich teorii jak to najnowsza wersja jest skopana a poprzednia dobra - tylko najpierw albo pozwól sobie pomóc bo ja zawsze chętnie spróbuję pomóc ... albo sam wykonaj najpierw jakieś logiczne testy. Co to oznacza ? Ano weź sobie dla przykładu dowolny inny komputer z XP, czy nawet maszynę wirtualną z XP'kiem i sprawdź czy tam działa poprawnie ta obecna wersja ? Daję głowę obciąć, że będzie działać szczególnie na nowym świeżo postawionym windowsie XP. (Co to jakaś tajemnica poliszynela że XP'ki były masakryczne pod względem puchnięcia i rozsypywania się po krótkim czasie i że trzeba było średnio co najmniej kilka razy w roku na nowo sobie generować XP'ka ?) ....

To co opisujesz - że np nie pojawiają się jakieś okienka czy zakładki w programie na twoim windowsie oznacza (mówię to jako autor programu więc chyba wiem co mówię) .... że właśnie programowi skończyły się zasoby w windowsie :( .... Czy chcę przez to powiedzieć, że to nie jest wina programu tylko twoja ? ABSOLUTNIE NIE ! ... zawsze mówię, że muszę się zabrać za napisanie go wręcz od nowa i lepiej zoptymalizować ale na to wciąż czasu brakuje ....

Reasumując na pewno też masz kłopoty moim zdaniem z samym windowsem i jak mówię - próba jego postawienia na nowo rozwiązałaby ten problem. Nie pisz więc nie wykonując tak podstawowego testu - że nagle nowa wersja jest skopana i gorsza bo akurat u ciebie coś się źle wyświetla.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 15:02 
Nowy

Panowie, jestem zupełnie "zniesmaczony" i żałuję, że ośmieliłem się cokolwiek napisać w tym wątku.
Z programu korzystam już chyba od czterech lat (licencjonowany) i do tej pory nie miałem zadnego problemu, wszystko "chodziło" jak należy.
Problem pojawił się dopiero, gdy uruchomiłem build 73.
A teraz po kolei:

Kod:
Gienekb co ty za bzdury piszesz?

W pracy jestem aż z ciekawości zainstalowałem program, nie mam tu programatora wszystko działa jak powinno działać.
Tabelki bez podłączonego programatora się pojawiają i uzupełniają już pomijam fakt poco to oglądać nie mając takieg procesora podłączonego i programatora ;) no ale są różne dziwy na świecie nie wnikam ale piszę że to działa.
Nic się nie wiesza nie trzeba resetować - Windows 7 64bit - wczoraj wieczorem pracowałem z programem na Windows 8 64bit i też nie zauważyłem żeby coś nie działało.

Proszę czytać ze zrozumieniem. Napisałem:
Kod:
W czym jest problem?

A więc odpowiedź Kolegi (niegrzeczna) jest nie na temat.

A teraz do Pana mirekk 36

Kod:
I teraz tak - jak chcesz , o ile chcesz rozwiązać problem to nie pisz swoich teorii jak to najnowsza wersja jest skopana a poprzednia dobra - tylko najpierw albo pozwól sobie pomóc bo ja zawsze chętnie spróbuję pomóc ... albo sam wykonaj najpierw jakieś logiczne testy. Co to oznacza ? Ano weź sobie dla przykładu dowolny inny komputer z XP, czy nawet maszynę wirtualną z XP'kiem i sprawdź czy tam działa poprawnie ta obecna wersja ? Daję głowę obciąć, że będzie działać szczególnie na nowym świeżo postawionym windowsie XP. (Co to jakaś tajemnica poliszynela że XP'ki były masakryczne pod względem puchnięcia i rozsypywania się po krótkim czasie i że trzeba było średnio co najmniej kilka razy w roku na nowo sobie generować XP'ka ?) ....

To co opisujesz - że np nie pojawiają się jakieś okienka czy zakładki w programie na twoim windowsie oznacza (mówię to jako autor programu więc chyba wiem co mówię) .... że właśnie programowi skończyły się zasoby w windowsie :( .... Czy chcę przez to powiedzieć, że to nie jest wina programu tylko twoja ? ABSOLUTNIE NIE ! ... zawsze mówię, że muszę się zabrać za napisanie go wręcz od nowa i lepiej zoptymalizować ale na to wciąż czasu brakuje ....

Reasumując na pewno też masz kłopoty moim zdaniem z samym windowsem i jak mówię - próba jego postawienia na nowo rozwiązałaby ten problem. Nie pisz więc nie wykonując tak podstawowego testu - że nagle nowa wersja jest skopana i gorsza bo akurat u ciebie coś się źle wyświetla.

Ja nie piszę żadnych teorii, tylko przedstawiam problem jaki u mnie się pojawił. Nigdzie nie napisałem, że nowa wersja jest skopana, tylko opisałem jakie problemy pojawiły się u mnie i zapytałem w czym jest problem. Opisałem "mój problem" i oczekiwałem pomocy, a otrzymałem tylko "opi...ol".
Logiczne testy zrobiłem, zanim napisałem. Nic nie pisałem o windows 7 i windows 8.1, bo tam program pracuje poprawnie. Opisałem problem dla WindowsXP, a nie miałem możliwości sprawdzenia na innym XP.
Zaintrygowała mnie sprawa, że w build 72 wszystko odbywa się bez zastrzeżeń, a przy build 73 są problemy, dlatego nie przyszło mi nawet do głowy, że za mało mam pamięci czy coś w tym rodzaju (Intel Pentium 1,73GHz i 1,5GB RAM powinien sobie poradzić nawet z build 73)

Kłopotów z tym WindowsemXP do tej pory nie miałem żadnych (inne programy pracują bez zastrzeżeń), dlatego jestem bardzo zdziwiony propozycją postawienia windowsaXP od nowa.

Aby dalej nie drążyć tematu zdecydowałem, że w WindowsieXP będę korzystał z build 72, a w pozostałych systemach z build 73.

Dziękuję za dotychczasową pomoc i przepraszam za niezbyt szczęśliwe przedstawienie mojego problemu, który wywołał taką burzę.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 17:05 
Moderator

Gienekb napisał(a):
Aby dalej nie drążyć tematu zdecydowałem, że w WindowsieXP będę korzystał z build 72

I słuszna decyzja ;)

PostNapisane: 15 lip 2015, o 10:58 
Użytkownik

Ja także dziękuję Panie Mirku za nowy stuff do kodzenia!!! 8-) :)
Będę go używał razem z moim sprawdzonym i wiernym systemem czyli Windows XP. Lubię ten system, bo jest on najszybszy, najlepszy (z czym zapewne każdy się zgodzi) no i prawie pełnoletni a więc dorosły! ;) :lol:

Ave! ;) j23 Jarek

PostNapisane: 17 lip 2015, o 15:21 
Nowy

Szanowny Panie mirekk 36, przy build 73 zostałem posądzony o wiele różnych rzeczy, że to moja wina, że system należy przeinstalować itd.
Okazuje się, że build 74, bez żadnych zmian dokonanych na moim komputerze (windowsXP), pracuje "jak Bozia kazała".
Czy Pan coś zmieniał, czy tylko u mnie "dzieją się takie cuda"? Czy ten stary Splash Screen był "moim utrapieniem"?

PostNapisane: 17 lip 2015, o 16:23 
Użytkownik

GienekB, proszę nie unoś się. Patrzę sobie na dyskusję powyżej i nic niestosownego nie widzę.
A skoro działało innym, tudzież na czystym testowym systemie XP, to może znaczyć, że masz albo niestandardową konfigurację systemu,
albo jakiś fragment kodu programu powodował problemy wobec z natury zawsze niewystarczającej próbki kosztownych testów.

Propozycja dla Mirka.
Skończ proszę oficjalne wsparcie dla XP, jak to uczynił MS - https://www.microsoft.com/pl-pl/windows ... ng-xp.aspx ponad rok temu.
Możesz pokazać co najwyżej, że na czystej wirtualce u Ciebie działa, co nie znaczy, że będzie działało na każdym XP.
W końcu ludzie instalują różne cudeńka (też nie zawsze legalne i sprawdzone - nie podejrzewam bynajmniej o to Gienka), a oczekiwania do legalnie zakupionej wersji będą uzasadnione.
Czas testów/koszty są nieproporcjonalnie duże wobec ewentulanych pretensji, że mnie nie działa.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Ja korzystam tylko z "freewarowej" wersji MkAvrCalculatora. Ale noszę się z zamiarem kupna w jakiejś konfiguracji sprzętowej.
Tym niemniej zwracam też uwagę na ciągle bezpłatne aktualizacje softu dla nawet najstarszych użytkowników.
Jest to rzadka praktyka i chwała za to Mirkowi że koszty zmian i czasochłonnych testów bierze na siebie.

PostNapisane: 17 lip 2015, o 16:56 
Moderator

Gienekb napisał(a):
Szanowny Panie mirekk 36, przy build 73 zostałem posądzony o wiele różnych rzeczy, że to moja wina

Sanowny panie, tak jak pisze kolega wyżej - daj że już spokój bo to zaczyna być dziwne. Poczytaj co wyżej pisałem - również o niedoskonałościach MkAvrCalculatora - jego zasobożerności itp ... Nie mam zamiaru tu rozpatrywać czyja wina twoja czy moja, moja czy twoja - daj pan spokój bo nie mam czasu na takie dziecinne przepychanki

Robię uakatualnienia za free, i tak też jak pisze kolega wyżej - już o wiele mniejszą uwagę przykładam do Win XP ....

Reasumując - chcesz pomóc w rozwoju programu czy przeszkadzać ? czy przekomarzać się czyja wina ... ?

Ci którzy chcą pomóc to ew zgłaszają jakiś błąd i testują chętnie to co podpowiadam - a nie zaperzają się jak dziecko - że to wina tego czy siamtego ... albo nie mojego systemu itp itd

kończę więc już tę dyskusję na amen. Chyba że będziesz miał coś ciekawego do dodania

A przy okazji skoro działa ci build 74 no to chyba się tylko cieszyć można.

Strefa czasowa: UTC + 1