tonygryps napisał(a):
takie rzeczy to TYLKO i WYŁĄCZNIE z MkBootloader 3.x
Dziękuję Mirku za wyjaśnienie. Nie da się i tyle. Czyli zakupię licencję na v3.0 i po kłopocie.
tonygryps napisał(a):
Z Twojego postu wnioskuję że kompletnie nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi co to ten bootloader i o co chodzi z programatorami.
A więc od początku programator to urządzenie sprzętowe np. atbusb , atb-ft232 i wiele innych programatorów sprzętowych żeby z nich korzystać w eclipse trzeba je dodać według poradnika Mirka.
https://www.youtube.com/watch?v=NcH0_VYMm9c.
A bootloader to program który należy wgrać do procka za pomocą programatora sprzętowego i dopiero wtedy możesz za pomocą w twoim przypadku Mkbootloader 2.0 (programu Mirka) i rs232 wgrać program np. miganie diodą . Dopiero Mkbootloader w wersji 3.0 daje możliwość zintegrowania go z eclipse.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Tak. To prawda, że nie wiem o co chodzi z bls, gdyż nie korzystałem. Wiem, o co chodzi z programatorami sprzętowymi. Programowałem wiele różnych procków z rodziny atmega, attiny, itp... Podpinałem się na stykówkach przewodami pod usbasp, tak że wiem, co to programator sprzętowy. Mogę wymienić rozrząd w aucie, co nie znaczy, że muszę się znać na elektryce pojazdu, a to przecież dalej to samo auto. Nie korzystałem z loudera, a wiec i nie oglądałem poradników do tego tematu. Kanał doskonale znam. Jakby mogło być inaczej Panie Mirku
Mógłbym i w tym przypadku podpiąć się kabelkami pod arduino nano, ale chcę wgrywać przez złącze usb tej płytki, dla tego założyłem temat.
tonygryps napisał(a):
A bootloader to program który należy wgrać do procka za pomocą programatora sprzętowego
Tak też zrobiłem i działa (w mkbootloader wyświetla procek, freq i to co ma wyświetlać), tylko dalej nie mogłem znaleźć właściwego programatora w eclipse, a żeby dodać.
Jeszcze raz dziękuję wam za pomoc. Pozdrawiam. Robert.
------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]Super poradniki !!! A jednak sie da