ATNEL tech-forum
https://forum.atnel.pl/

MkBootLoader 3 - już jest!
https://forum.atnel.pl/topic21727-90.html
Strona 4 z 5

Autor:  mirekk36 [ 26 gru 2018, o 15:55 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

gizmo5418 napisał(a):
Nie jest to w żaden sposób uciążliwe.

Jest jest - zdaję sobie z tego sprawę, ale ciężko w starym kodzie już grzebać i robić poważniejsze poprawki. Jak mówię, za jakiś czas może się wezmę za napisanie MkAvrCalca od nowa ;)

Autor:  rskup [ 29 gru 2018, o 15:01 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

gizmo5418 napisał(a):
ale nie jest sygnalizowane wypięcie / wpięcie USBASP z USB w uruchomionym MkAVRCalculator
Czytając dyskusję w tym wątku, jakbym miał déjà vu ;). Dokładnie takie same problemy miałem jak pisałem programiki na konkurs rycerski, które miały działać bez zmian na windows i linux.

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor:  gizmo5418 [ 29 gru 2018, o 16:44 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Witam,

Całe szczęście, jak czytałeś, Mirek opanował owe problemy. Na razie zaimplementowane rozwiązanie jest w MkBootloader3, ale mam ogromną nadzieję, że również w kolejnych programach będzie wdrożone. :D

Autor:  jumar000 [ 6 sty 2019, o 11:22 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Witam.
Mam problem z uruchomieniem bls, aby mi działał na rs485.

Chodzi o to, że bls ładuje mi się bez problemu, tylko po podłączeniu procesora za pośrednictwem rs485 i po wciśnięciu bls info, procesor nie odpowiada. Natomiast , gdy podłączę za pośrednictwem rs232, działa poprawnie.

Autor:  mirekk36 [ 6 sty 2019, o 11:26 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

No dobrze ale co można tobie pomóc jak zadajesz zagadki ... skąd wiadomo jak to masz podłączone z tym RS485 - bo pewnie tu jest babol, skąd można wiedzieć z jakimi opcjami skompilowałeś bls? nic nie pokazałeś a tym bardziej nie widząc schematu jak chodzi o sam np MAX485

Bo jeśli czytałeś cały wątek to chyba też doczytałeś, że jest to mechanizm sprawdzony już w BOJU i nie tylko przeze mnie ale przez użytkowników mających istniejące i to spore sieci RS485.

Więc na przyszłość zadając pytanie - podawaj więcej szczegółów, wtedy chętnie pomogę

Autor:  malu [ 13 sty 2019, o 09:17 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Witam,
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Pozdrawiam,
Mariusz.

Autor:  mirekk36 [ 13 sty 2019, o 12:06 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

malu napisał(a):
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Ale nie za bardzo rozumiem problemu ... co ma wspólnego wysyłanie binarne z samą komendą soft resetu ?

Można sobie przesyłać co się komu żywnie podoba ;) przecież MkBootloader w żaden sposób nie ingeruje w to co robi wsad - on może sobie wyczyniać różne rzeczy.

Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ? Oczywiście te bajty domyślnie to AT+RST? ale można zmienić na dowolne z zakresu znaków ASCII oczywiście. Można zatem zamiast "AT+RST?" wysłać sobie nawet taki string ;)

Cytuj:
"!%!#@%$KJG#!UUFT#!^*!@#"


no to nie powiesz mi albo chyba nie uzasadnisz - dlaczego jeszcze trzeba byłoby implementować znaki niedrukowalne czyli z zakresu 0-31 ? Chyba że uzasadnisz ? to proszę

a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"

Autor:  malu [ 13 sty 2019, o 12:28 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

mirekk36 napisał(a):
Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ?


Chyba tak zrobię, pomyślę na tym.

Cytuj:
a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"


Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?

Autor:  mirekk36 [ 13 sty 2019, o 13:05 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

malu napisał(a):
Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), ...

I pewnie dlatego wymyślasz może sobie albo powiem inaczej tworzysz problemy z tymi znakami niedrukowalnymi .... Bo zobacz, tu nie ma się w czym gubić - to co napisałem to ZWYKŁY STRING .... tyle, że zawiera bajty zapisane w postaci HEX (tak jak np masz wsad do procka w HEXie)

"010A00B2DF" to: "01 0A 00 B2 DF"

czyli można powiedzieć, że przesyłamy 5 bajtów ale w postaci HEX czyli w rzeczywistości 10 bajtów innymi słowy string o ilości 10znaków - a twój wsad musi odebrać ten string - zdekodować postać HEX na BIN i masz .... tylko czy jest SENS aż tak się bawić ? moim zdaniem kompletnie nie ma - bo łatwiej zareagować na string "AT+RST?" czy nie wiem "ALA MA KOTA"


malu napisał(a):
... co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?


już chyba się domyślasz - poleci string zawierający 10 znaków ASCII i od twojego wsadu zależy co z nim zrobisz ...

Zobacz wsad do procka w postaci iHEX to DOKŁADNIE ta sama sytuacja, program który go wgrywa - to wczytuje stringi, zamienia bajty zapisane w stringu hexadecymalnie na liczby typu uint8_t i śle do procka po ISP

Autor:  robosom [ 3 lut 2019, o 23:31 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Cześć Mirku.

Czy jest opcja dodać do programu funkcję wywoływania aplikacji z CMD?
Chciałbym zbudować automat testujący kilka urządzeń i przydała by się opcja wywołania programu z konsoli, coś podobnego jak w programie MKAvrCalculator.

Pozdrawiam,
Robert

Autor:  mirekk36 [ 3 lut 2019, o 23:33 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Przykro mi na razie nie przewiduję takiej opcji

Autor:  arkadyjczyk [ 24 lut 2019, o 20:44 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Witam.
Też jestem zainteresowany opcją wysyłania ciągu znaków do SoftResetu od razu jako HEX, przy czym tylko opcją.
Pewnie łatwiej jest obsłużyć ASCII, ale u mnie problemem jest fakt, że już mam dodaną obsługę rs485 po Modbus, bo tak odbywa się konunikacja z urządzeniem i biblioteka sprawdza co pojawia się na linii i to obsługuje. Więc jeżeli odczyta zawartość wysłaną po serialu to już nie mam co odczytać drugą funkcją.
Tak wystarczyłoby dodać funkcję resetu reagującą na zmianę jakieś pozycji w rejestrze Modbus i mam uniwersalną funkcję do zdalnego resetu, a tak problemem jest choćby 0x00, które w ASCII się nie wyświetla a w Modbus jest używane.

Autor:  jumar000 [ 24 lut 2019, o 21:37 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Można odebrać ramkę i jeśli crc się nie zgadza to obrabiasz jako string.

Autor:  arkadyjczyk [ 25 lut 2019, o 10:04 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Tylko wtedy muszę przerabiać bibliotekę, natomiast jeżeli byłaby możliwość wysłania z MkBootloadera ciągu nie ASCII ale HEX lub DEC to mogę sobie wpisać tam ciąg, który wysyła master modbus do slave i nakazuje mu zmianę rejestru 1 na 1. Typowe polecenie, niezależne od biblioteki której użytkownik używa. Nic nie trzeba zmieniać w bibliotekach bo one takie polecenie same potrafią obsłużyć. Ja musiałbym jedynie odpowiednio zareagować, gdy pozycja rejestru dostanie wartość 1.
Czasami piszemy wszystko swoje i wtedy można sobie dodać dowolną obsługę tego co leci po rs485 a czasami korzystamy z bibliotek, bo po to są napisane i ich nie chcemy zmieniać.
Jak nie będzie wyboru to przerobię bibliotekę i dodam obsługę takiego ciągu, żeby nie było w nim znaków 0x00, ale wydaje mi się, że dla Mirka dodanie checkboxa i wysyłanie HEXa to bułka z masłem :)

Autor:  grzeniu 73 [ 25 lut 2019, o 15:16 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Nie wiem ,czy juz to było,ale mi brakuje wykrywania portu Com tak jak bylo we wcześniejszej wersji. Jeden klik i już wiadomo na jakim porcie jest przejściówka. Co prawda teraz podpowiada jakie porty sa dostępne,jednak jak dla mnie poprzednia wersja była duzo lepsza.

Autor:  mirekk36 [ 25 lut 2019, o 21:28 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

arkadyjczyk napisał(a):
ale wydaje mi się, że dla Mirka dodanie checkboxa i wysyłanie HEXa to bułka z masłem

pomyślimy ;)

Autor:  arkadyjczyk [ 15 mar 2019, o 22:21 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Mam trochę problem z bootloaderem. Dla uproszczenia płytka Arduino Uno z Atmegą 328P, choć sprawdzałem też na swojej płytce z innym procesorem i zachowanie jest identyczne. BLS się generuje, wgrywa, można wgrać hexa i niby wszystko działa, tylko z nieznanego powodu na pinie TX ciągle jest coś wysyłane, w monitorze pokazuje znak zapytania. Jak nie ma nic innego wgranego a tylko sam BLS to wysyłane jest cały czas. Gdy wgram hexa, zwykły "blink" dla Arduino, to z przerwami, mniej więcej co sekundę. Przy innym BLSie to nie występuje.

Autor:  mirekk36 [ 16 mar 2019, o 01:10 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

wysyłany znak zapytania to prawidłowa operacja po wgraniu BLS'a

Autor:  arkadyjczyk [ 16 mar 2019, o 08:54 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

I ma być wysyłany cały czas podczas normalnej pracy programu czy tylko jako komunikat, że BLS wgrał się prawidłowo i oczekuje na wsad?

Autor:  malu [ 16 mar 2019, o 09:32 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

arkadyjczyk napisał(a):
I ma być wysyłany cały czas podczas normalnej pracy programu czy tylko jako komunikat, że BLS wgrał się prawidłowo i oczekuje na wsad?


Jeśli w procku jest tylko bootloader to "?" będzie wysyłany cały czas, jeśli w procku jest wgrany wsad i wciąż
bootloader wysyła "?" to prawdopodobnie watchdog resetuje procka.

Autor:  mirekk36 [ 16 mar 2019, o 10:59 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

malu napisał(a):
jeśli w procku jest wgrany wsad i wciąż
bootloader wysyła "?" to prawdopodobnie watchdog resetuje procka.

albo kolega źle dobrał jakieś inne parametry BLS'a albo za duży wsad

Autor:  arkadyjczyk [ 16 mar 2019, o 22:31 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Dzięki za naprowadzenie. WDT ON włączone :)

Autor:  anat [ 24 mar 2019, o 13:32 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

W zestawie atb 04b wgrałem bootloader , po naciśnięciu info jest potwierdzenie że jest obecny , wgrywam wsad *.hex np. blink i działa , po ponownym naciśnięciu info bootloader nie jest wykrywany , co robię źle ? Zestaw mam dopiero tydzień.

Autor:  mirekk36 [ 24 mar 2019, o 15:05 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

anat napisał(a):
wgrywam wsad *.hex np. blink i działa , po ponownym naciśnięciu info bootloader nie jest wykrywany , co robię źle ?


1. pierwsza rzecz jaką robisz źle - to to że myślisz tylko sposobem andruinowym - niestety ... i to powoduje, że nie wiesz jak to działa w środku

2. druga rzecz jaką robisz źle - to fakt, że nie obejrzałeś żadnego z poradników odnośnie MkBootloadera gdzie wyjaśniam o co chodzi - a nie chodzi to akurat TYLKO o MkBootloader ale w ogóle o zrozumienie działania bootloaderów ... a jak mówię wyjaśniam to w najdrobniejszych szczegółach

3. trzecia rzecz - to NAWET nie zaglądasz do instrukcji na stronie producenta MkBootloader

https://atnel.pl/mkbootloader.html

gdzie też masz wszystko wyjaśnione w tym ten przypadek o którym piszesz i wyjaśnione dodatkowo że to nie jest żaden problem tylko normalny objaw jak się nie zrobi właściwej reakcji na SOFT RESET ... która to właśnie też jest opisana

Autor:  anat [ 24 mar 2019, o 18:27 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Założyłem zworkę ARST i wszystko działa.

Autor:  mirekk36 [ 24 mar 2019, o 18:31 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

anat napisał(a):
Założyłem zworkę ARST i wszystko działa.

No to już ci podpowiem, bo widzę że nie możesz się wyzwolić z okowów andruino a szkoda, ale może z czasem zrozumiesz że warto przejść na C w końcu.

Zworka ARST jest właśnie po to żeby robić sprzętowy RESET procka z poziomu programu MkBootloader. Ale srogo się zawiedziesz jak zrobisz własny docelowy układ a tam nie będziesz miał tego mechanizmu - nie zdając sobie sprawy jak to działa.

Poza tym programowa realizacja SoftRESET jest o wiele lepsza bo nie wymaga dodatkowego hardware i mając TYYYLE informacji i na stronie którą ci podałem i w poradnikach warto się tym zainteresować - mówię ci ;) bo używanie tego nie jest trudne nawet dla początkującej osoby.

Autor:  anat [ 24 mar 2019, o 19:43 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Trzeba będzie się poddać terapii w jakimś klubie "Anonimowych Arduinowców" , lub brać jakieś "prochy" , żeby tylko pomogły staremu emerytowi , kiedyś dawno temu miałem CA80 (przepadło gdzieś w czasie przeprowadzek) , ze trzydzieści lat temu zacząłem próbować w asm51 z symulatorem eprom i pc dosem (krotko bo brakło czasu) , teraz mam go dużo to znowu kłopoty ze zdrowiem, "c" jest super ,wiem , ale nie jest łatwo . Dzięki za pomoc.

Autor:  mirekk36 [ 24 mar 2019, o 19:51 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

anat napisał(a):
kiedyś dawno temu miałem CA80

eeeh pamiętam te dobre czasy ;)

Autor:  micky [ 24 mar 2019, o 22:44 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Ja swoje CA80 mam do dziś :) tam to się kodowało używając wyświetlacza 7segm. Używając prpstej k/b. I ten moduł programatora Epromów - echh. Ostatni raz CA80 był używany u mnie ponad 15 lat temu jako zegarek dla mojego dziadka.

P.s. Miałem okazję osobiście odwiedzić Pana Gardynika jak odbierałem sprzęt.

Autor:  xxabaxx [ 18 maja 2019, o 16:04 ]
Tytuł:  Re: MkBootLoader 3 - już jest!

Cześć,
od jakiegoś czasu nie jestem w stanie uruchomić MkBootloadera w wersji 3. Od razu po uruchomieniu programu zawiesza się on i nawet próba ubicia procesu kończy się błędem.
Obrazek

Jedyny sposób na zamknięcie programu to restart komputera, bo nawet wylogowywanie użytkownika i ponowne zalogowanie nie kończy tego procesu (pliki aplikacji są cały czas używane - co wnioskuję po tym że nie można ich np. usunąć).

Strona 4 z 5 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/