Cześć
Dziś chciałbym się z wami podzielić czymś co znalazłem w internecie. Cóż to takiego? Otóż jeżeli programujesz Arduino w tym obleśmym i strasznym Arduino IDE które jest defaultowe i masz go dość, to to co znalazłem dzisiaj jest specjalnie dla Ciebie
Otóż jest to ukochany przez nas forumowiczów Eclipse podrasowany pod Arduino. Jak on wygląda? Ano tak:
ok, mam nadzieję że niektórych zaciekawiło... no to lecimy z instalacją
1. Ściągnij ze strony
Arduino wersję Arduino 1.5.5-r2. Dokładnie tą wersję gdyże inne mogę nie działać. Bezpośredni
LINK dla leniwych.
2. Zainstaluj Arduino IDE 1.5.5.-r2 w ścieżce C:/Pogram Files/. Nie w ścieżce C:/Program Files (x86)/ bo nie będzie działać (wypróbowane, musiałem grzebać w zmiennej systemowej path żeby ruszyło). tak ma to wyglądać:
3. Ściągnij Arduino Eclipse IDE dokładnie
STĄD. Wypakuj na dysku C czy gdzie tam Ci wygodnie. Włącz, wybierz lokalizacje gdzie ma być Twój workspace (bez spacji, polskich znaków, Maciusiów, Piotrusiów i innych Łukaszów). Twoim oczom powinien ukazać się taki oto obraz:
4. Twoim oczom powinien ukazać się ekran powitalny. Zamknij go. Wejdż w:
[Window] -> [Preferences] -> [Arduino]
Należy tam wprowadzić ścieżki do Arduino IDE 1.5.5 -r2 i bibliotek Arduino, nasza ścieżka do Arduino IDE to oczywiście:
ścieżki do bibliotek powinny być gdzieś w
C:/Users/Twoja_nazwa_uzytkownika/Arduino/
Przykład:
5. Gdy już wykonasz poprzedni punkt kilknij button [test TXTX], o ten:
Twoim oczom powinien ukazać się taki komunikat:
Znaczy to że wszystko ok a my zaraz skompilujemy pierwszy program
Kliknij button [OK], potem [APPLY], i znów [OK].
6. Wejdź ponownie w [Window] -> [Preferences], rozwiń opcje sekcji [C/C++]. Kliknij na [File Types]. Powinieneś zobaczyć takie okienko:
Klikamy na [New...], w textBoxa <pattern> wpisujemy rozszerzenie pliku głównego Arduino czyli
*.ino a z okienka types wybieramy [C++ source file], ma to wyglądać tak:
Klikamy [OK]
To samo robimy dla rozszerzenia *.pde wybierając przy tym typ pliku jako [C++ header file] i klikamy ok. Ma to wyglądać tak:
Dobra. Dodaliśmy wszystko. Zatwierdzamy, zamykamy i lecimy dalej.
7. Teraz przyszedł czas na utworzenie nowego projektu czyli po Arduinowemu "Sketch'a". Klikamy kolejno:
[File] -> [New] -> [New Arduino Sketch]
Gdy już to klikniemy trzeba wpisać nazwę nowego projektu:
ja wpisałem bardzo przewrotną nazwę "nowy_projekt", tak wiem, nie spodziwalibyście się
Klikamy [Next], teraz należy wybrać odpowiedni plik z płytkami Arduino, odpowiednią płytkę i na jakim Porcie COM się znajduje. Ja wybrałem Arduino Mega, wtedy mamy do wyboru jeszcze procek. Powinno to tak wyglądać:
W następnym okienku wybieramy typ kodu, możemy sobie wybrać typ projektu. Wybieramy default cpp file o wciskamy next
W następnym okienku o ile nie chcemy nic debugować przy użyciu np. AVR Dragona nic nie zaznaczamy i klikamy finish:
Naszym oczom powinien ukazać się edytor. Ja napisałem prosty kod do migania diodą na pinie 13. Aby go skompilować klikamy zielonkowatego praszka u góry, tak jak arduino ide. Kompilacja powinna się udać a my możemy wgrać sobie nasz skecz do Arduino.
Jak widzimy wszystko działa.
Co zyskujemy? Chyba nie musze nikomu mówić o wygodzie korzystania z Eclipse, mozemy sobie w super prosty spoób dodawać biblioteki, mieć do nich na bierząco wgląd i korzystać ze wszystkich dobrodziejstw jakie daje nam Eclipse. Dodatkowo mamy jeszcze obok zakładki Console, serialport monitor i oscyloskop do pinu analogowego
(choć jeszcze nie wiem czy i jak działa).
Mam nadzieję że komuś się przyda. Ja wykorzystam go do budowania własnej biblioteki na podstawie tych Arduinowych a i w arduino nie omieszkam coś skrobnąć
Enjoy
PRZETESTOWANE NA WIN 8.1 PRO@EDIT@
LINK DO POBRANIA ECLIPSA W ARCHIWUM ZIP