Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 20:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2012, o 15:37 
Moderator

Jeśli ktoś nie dotarł do informacji na naszym forum, to polecam link
Obrazek
http://sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-II-DVD/36

już niedługo bowiem ukaże się najnowsza książka i będzie to niejako druga część tej, która obecnie jest w sprzedaży

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 maja 2012, o 17:47 

Szkoda, że nie ma tam już czynnego koszyka bo bym kliknął i zapłacił :)

PostNapisane: 10 maja 2012, o 19:51 
Użytkownik

Wychodzi kolejna na pewno ( sądząc po tematach jakie porusza ) bardzo ciekawa książka a ja nie mam czasu dobrze przeanalizować pierwszej. Bo TRZEBA się uczyć bezsensownej, nikomu nie potrzebnej i gdyby nie cenzura to dodałbym jeszcze co nieco, historii, wosu, jakiejś biologii. Szlag mnie trafia jak pomyślę ,że szybciej niż w wakacje to do tego tak na dobre nie siądę. Hmmm.. A za rok matura... To jest irytujące.

PostNapisane: 10 maja 2012, o 20:28 
Użytkownik

Hehe czekamy na wiadomości w skrzynce mailowej ;)

PostNapisane: 10 maja 2012, o 20:44 
Użytkownik

banita 17 napisał(a):
Wychodzi kolejna na pewno ( sądząc po tematach jakie porusza ) bardzo ciekawa książka a ja nie mam czasu dobrze przeanalizować pierwszej. Bo TRZEBA się uczyć bezsensownej, nikomu nie potrzebnej i gdyby nie cenzura to dodałbym jeszcze co nieco, historii, wosu, jakiejś biologii. Szlag mnie trafia jak pomyślę ,że szybciej niż w wakacje to do tego tak na dobre nie siądę. Hmmm.. A za rok matura... To jest irytujące.

Olej wszystko. Ucz się tylko tego co Ci potrzebne jest na studia, żeby później maturę z tego zdawać i pójść na dobrą uczelnię. Jak będziesz miał inżyniera czy magistra nikt raczej nie będzie patrzył na oceny z wosu/historii ze szkoły średniej. Mnie niestety czeka Lublin, ale po moim technikum nie ma większych perspektyw :/

PostNapisane: 10 maja 2012, o 20:46 
Moderator

banita 17 --> spokojnie ta wiedza też ci się przyda - uwierz mi ;) .... więc się nie załamuj że trzeba się pouczyć historii itp, poważnie ale z drugiej strony aż miło się patrzy jak taki młody człowiek niecierpliwi się do swojej pasji/hobby ;)

Kvite ---> jasna sprawa ale jeszcze chwilę cierpliwości

tymczasem proszę uprzejmie wszystkich o poinformowanie swoich znajomych o książce - bo wbrew pozorom, mam straszliwie małą siłę przebicia jeśli chodzi o świadomość istnienia na rynku moich książek w porównaniu do tych z Heliona czy BTC, .... ale wiadomo .... mały pikuś jestem jako wydawnictwo i w zasadzie tylko na moich szanownych czytelników mogę liczyć - na waszą pomoc w tym zakresie.

miszczo napisał(a):
Mnie niestety czeka Lublin, ale po moim technikum nie ma większych perspektyw :/

Skoro na tym polu zaczynasz odnosić sukcesy - to nie załamuj się, myśl optymistycznie, zobacz że wszystko zależy od ciebie a nie tylko od jakiegoś technikum .... Skoro tu możesz to i tam także ;) .... staraj się, a ja trzymam za ciebie też kciuki żeby się poukładało.... zobaczysz że będzie dobrze.

PostNapisane: 10 maja 2012, o 21:16 
Użytkownik

Dziękuję.
Po tym co widziałem to już sam nie wiem czy to ludzie są mniej inteligentni jak kiedyś, czy to system nauczania jest zły. Nauczyciele zamiast przesiać w pierwszej klasie tych którzy nadawaliby się do zawodówki, to przepuścili wszystkich i później musieli trzymać ich poziom nauczania. Do rozszerzonej matury z matematyki musiałem się przygotowywać zupełnie sam i powiem, że naprawdę jest ciężko, gdy niema kto podpowiedzieć, albo czegoś wytłumaczyć. Wiele godzin poświęciłem na naukę, a i tak wpadnie mi może 50%. Ogólnie jestem dobrej myśli, bo na konkretny kierunek idą już osoby, które chcą się jednak uczyć tego co wybrały, a nie jakaś zbieranina która nie dostała się do liceum, mechanika,czy na budownictwo. Myślę,na polibudzie będę w stanie się duże nauczyć, a najwyżej jak mi się nie spodoba to za rok napiszę jeszcze raz maturę i złożę papiery na wat. Szkoda jednak że piękne czasy kasprzaka minęły i elektronika stała się mniej popularna. Kiedyś jak ktoś skończył technikum to pracował w tym zawodzie(bo dawało ono konkretną wiedzę), a teraz ze 4 osoby zdadzą egzamin zawodowy i coś będą działać tym kierunku, a reszta pójdzie studiować jakąś europeistykę, kulturoznawstwo czy inną filozofię.
Trochę offtop zrobiłem, ale już siedzę cicho :D

mirekk36 napisał(a):
tymczasem proszę uprzejmie wszystkich o poinformowanie swoich znajomych o książce - bo wbrew pozorom, mam straszliwie małą siłę przebicia jeśli chodzi o świadomość istnienia na rynku moich książek w porównaniu do tych z Heliona czy BTC, .... ale wiadomo .... mały pikuś jestem jako wydawnictwo i w zasadzie tylko na moich szanownych czytelników mogę liczyć - na waszą pomoc w tym zakresie.

Oczywiście, że będę polecał książkę, gdzie tylko się da, bo jakby tej nie udało się rozreklamować i przynosiła ona straty to co by było z następną?? :D A liczę na więcej. Dobrze, że teraz wakacje to będzie nad czym posiedzieć i poklepać, a także dorobić parę złoty na części i moduły.

PostNapisane: 10 maja 2012, o 21:40 
Użytkownik

Cytuj:
mirekk36 napisał(a):

No ja na przykład "musiałem" pożyczyć książkę kierownikowi warsztatów w moim technikum(który też ma zajawkę na punkcie języka C) bo zbytnio mnie odciągała od nauki do matury... :D .

Ogólnie już po przeczytaniu pierwszych stron książki był bardzo podekscytowany, i powiedział że na imieniny(w czerwcu) sobie ją sprawi ;) a jutro idę zapytać ile już ćwiczeń przerobił.

P.S Jestem ciekaw tylko dlaczego w moim technikum nie ma książki Mirka... Może się to zmieni.... ;)

PostNapisane: 10 maja 2012, o 22:03 
Moderator

MichalXY napisał(a):
P.S Jestem ciekaw tylko dlaczego w moim technikum nie ma książki Mirka... Może się to zmieni.... ;)

Nie czytałeś pewnie w innym temacie na tym forum, jak pisałem o tym, że w ramach akcji promocyjnej chcieliśmy poświęcić sporą ilość książek na podarowanie ich zupełnie za darmo do bibliotek przeróżnych techników czy podobnych szkół jeśli chodzi o taki profil techniczny .... W związku z tym wykonaliśmy także akcję zbierania danych o technikach w Polsce, zgromadziliśmy bazę i wydaliśmy też spore jak na nasze możliwości środki na akcję obdzwonienia takich szkół z propozycją przesłania jednego lub dwóch egzemplarzy książki do biblioteki szkoły.....

i jakiż cios nas spotkał gdy okazało się że 80% szkół nie było kompletnie zainteresowanych, 15% szkół odmówiło w obawie że będą musiały zapłacić i niczym nie dali się przekonać że to zupełnie za darmo dla biblioteki. Tylko kilka szkół - szok !!! kilka było zainteresowanych i wysłaliśmy książkę albo dwie książki :( .... tak to u nas jakoś w tym państwie dziwnie działa.

PostNapisane: 10 maja 2012, o 22:20 
Użytkownik

To ja akurat wiem, czytałem wtedy tamten wątek i mówiłem kierownikowi(osobiście sprawdzał czy jest w bibliotece) o tym i żeby lekko go lekko "podładować" rzuciłem że być może firma Atnel nie wie że jest taka szkoła jak ZESPÓŁ SZKÓŁ ELEKTRONICZNYCH W BYDGOSZCZY 8-) to on odrazu że jak to 4 szkoła w Polsce i oni by o niej nie wiedzieli...

Ta moja szkoła to w ramach projektu zawodowe horyzonty powinna się wyposażyć a raczej być wyposażona w książkę + zestaw ATB + moduł BTM i ethernet... No właśnie, może spróbuj się skontaktować z ludźmi od Europejskiego Funduszu Strukturalnego gdzie właśnie oni się zajmują tymi programami rozwojowymi dla szkół bo jakby się udało czego tobie życzę to szkoły by z urzędu dostawały te książki i ewentualnie wasz osprzęt...

http://www.efs.gov.pl/

Pozdrawiam Michał!

PostNapisane: 11 maja 2012, o 04:58 

mirekk36 napisał(a):
.... tymczasem proszę uprzejmie wszystkich o poinformowanie swoich znajomych o książce - bo wbrew pozorom, mam straszliwie małą siłę przebicia jeśli chodzi o świadomość istnienia na rynku moich książek w porównaniu do tych z Heliona czy BTC, .... ale wiadomo .... mały pikuś jestem jako wydawnictwo i w zasadzie tylko na moich szanownych czytelników mogę liczyć - na waszą pomoc w tym zakresie. ...

Ode mnie masz pełne wsparcie na jakie mnie stać w tym zakresie, gdzie się da to reklamuję :) nie tylko tu: http://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=79638#79638

PostNapisane: 12 maja 2012, o 11:38 
Użytkownik

Mirku podeślij Trekerowi z Forbot książkę numer II :) do napisania artykułu. Z tego co zauważyłem to zaczyna pisać artykuły o książkach. W ramach akcji promocyjnej możesz pomyśleć o jakimś haśle rabatowym dla forum (ponieważ jest duże) informacja trafi do szerokiego grona ludzi.
Reklama dźwignią handlu!

PostNapisane: 12 maja 2012, o 20:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
MichalXY napisał(a):

Nie czytałeś pewnie w innym temacie na tym forum, jak pisałem o tym, że w ramach akcji promocyjnej chcieliśmy poświęcić sporą ilość książek na podarowanie ich zupełnie za darmo do bibliotek przeróżnych techników czy podobnych szkół jeśli chodzi o taki profil techniczny ...

Który to temat? Bo wyszukiwarka mi nic nie znajduje, a znam 2 szkoły gdzie mogliby przygarnąć książki.

PostNapisane: 12 maja 2012, o 22:15 
Użytkownik

Tu masz sprawę opisaną

topic70-60.html

PostNapisane: 12 maja 2012, o 22:21 
Użytkownik

Dzięki, nie zauważyłem tego wcześniej.

PostNapisane: 14 maja 2012, o 00:05 
Użytkownik

Ja również z niecierpliwością odliczam dni do premiery kolejnej książki. Wydaje mi się, że dzięki niej poznam odpowiedz na wiele nurtujących mnie pytań ;) Również bym prosił o natychmiastowe powiadomienie mnie drogą e-mail od razu jak się książka ukaże :) Bym się chyba załamał, jak bym nie załapał się na pierwszy wypust i bym musiał czekać ;)

wojtek napisał(a):
Ode mnie masz pełne wsparcie na jakie mnie stać w tym zakresie, gdzie się da to reklamuję :) nie tylko tu: http://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=79638#79638

Ja również dodaję na swojej stronie link do książeczki: www.gryf-elektryk.pl/aktualnosci1.html.
Mam nadzieję, że minimalnie przez to pomogę zwiększyć sprzedaż :)

PostNapisane: 14 maja 2012, o 00:50 
Moderator

Jeszcze raz dziękuję Panowie za takie wsparcie z waszej strony, linki, opisy itp .... To na prawdę nieoceniona pomoc. To miło móc dla was pisać.

PostNapisane: 14 maja 2012, o 18:53 
Nowy

Z niecierpliwością czekam na książkę, szczególnie zależy mi na opisanej w książce obsłudze modułów radiowych RFM12B, gdyż pisze prace mgr na temat systemu bezprzewodowego pomiaru temperatury i powiem że te moduły są piekielnie źle programowalne

PostNapisane: 14 maja 2012, o 19:33 
Moderator

Drutłajer napisał(a):
.... i powiem że te moduły są piekielnie źle programowalne

Po tej książce i bibliotekach z DVD skończą się na szczęście takie opinie ;) ... zresztą wcześniej sam tak twierdziłem - bo to dokumentacja jest do BANI, ale jak się z tym uporałem to okazuje się że można to ubrać w piękne i zawsze powtarzalne funkcje biblioteczne - które zawsze będą działać.

PostNapisane: 14 maja 2012, o 21:03 
Użytkownik

Ja bardzo poproszę o możliwość jak najszybszego zakupu książki.
Żebym zgodnie z obietnicą mógł założyć nowy temat na elektrodzie:
"Nowa książka Mirka- opinie i uwagi"
Nie wiem jak szybko moderatorzy mi przeniosą gdzie indziej- ale jakiś czas może będzie.
Ostatecznie potencjalni czytelnicy to są na elektrodzie.

PostNapisane: 14 maja 2012, o 21:10 
Moderator

janbernat napisał(a):
Ja bardzo poproszę o możliwość jak najszybszego zakupu książki..

Staram się jak mogę - ostatnio prawie nie śpię ;)

PostNapisane: 14 maja 2012, o 21:21 
Użytkownik

no właśnie to widać MIRKU .... coraz bardziej , ale nie martw się nie tylko Ty :) dostałem głupie zlecenie i się motam
z przekształceniami Fouriera i syntezą odwrotnej transformaty DFT :(

Ale w elektronice to chyba normalne, że piszący dane katalogowe uzyskują z układu działanie 2 razy lepsze niż inżynier :)

PostNapisane: 14 maja 2012, o 21:23 
Użytkownik

A ja mam taka prośbę do Mirka żeby zwolnił z obrotów, przecież nic się nie stanie jak książka wyjdzie parę dni później :) sam czekam z niecierpliwością no ale, gdy się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy.
Ja mam tak ze jak che coś na szybko zrobić to zawsze mi to wyjdzie dwa razy dłużej lub przykład z nauka programowania myślałem ze przeczytam raz blog i będę wiedział jak zaprogramować układ a tu nici trzeba zwolnic poczytać i wszystko się uda.
Dajcie Mirkowi odpocząć ?

Chyba chcemy żeby mu starczyło sil na trzecia książkę ;) ?

PostNapisane: 15 maja 2012, o 08:21 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
no właśnie to widać MIRKU .... coraz bardziej , ale nie martw się nie tylko Ty :) dostałem głupie zlecenie i się motam
z przekształceniami Fouriera i syntezą odwrotnej transformaty DFT :(

Ale w elektronice to chyba normalne, że piszący dane katalogowe uzyskują z układu działanie 2 razy lepsze niż inżynier :)

Kolego podzieliłbyś się nieco wiedzą :) zawsze byłem ciekawy jak to się wszystko wykorzystuje w praktyce :). Wzory gdzieś tam rozpisywane na kartce (niby nie wiadomo do czego) nigdy mnie nie oświecały.

PostNapisane: 15 maja 2012, o 13:54 
Użytkownik

Kvite napisał(a):

Kolego podzieliłbyś się nieco wiedzą :) zawsze byłem ciekawy jak to się wszystko wykorzystuje w praktyce :). Wzory gdzieś tam rozpisywane na kartce (niby nie wiadomo do czego) nigdy mnie nie oświecały.

Na razie nie mogę wiele powiedzieć ponad to że będzie urządzenie na Procesorze DSP Texas Instruments służące do przetwarzania danych z czujników mikrofalowych i skanerów częstotliwości , niestety musiałem podpisać klauzule o niebotycznych karach itd ....
Taka Praca , ale temat szeroki i ciekawy - znajduje to zastosowanie np w układach sonarów, radarów i takich tam :)

PostNapisane: 15 maja 2012, o 14:26 
Użytkownik

Myślę, że koledze chodziło raczej o DTF i FFT o odwrotnej DTF a nie o zlecenie nad którym pracujesz ;)

PostNapisane: 15 maja 2012, o 15:05 
Użytkownik

W ten sposób tez odpowiedziałem gdzie znajduje zastosowanie , ale żeby wyjaśnić jaśniej musiałbym wejść na niebezpieczny grunt :)
ale z czasem skrobnę coś niecoś , niestety strasznie nie lubię DSP :(

PostNapisane: 17 maja 2012, o 13:08 
Użytkownik

MirkoT napisał(a):
Myślę, że koledze chodziło raczej o DTF i FFT o odwrotnej DTF a nie o zlecenie nad którym pracujesz ;)

W rzeczy samej, ale w nawiązaniu o praktykę :) na kartce widziałem takie cuda, w praktyce łatwiej się to przyswaja.

PostNapisane: 17 maja 2012, o 14:56 
Użytkownik

widzisz tematyka jest ciekawa , ale w zasadzie ciężka do wyjaśnienia bez odpowiedniego wykładnika , właśnie w formie niezrozumiałych wykresów
i nieczytelnych wzorów, ogólnie DTF i FFT sprawdzają się w systemach DSP przetwarzających dane sygnałów,
fonicznych , video, kompresji danych czy w sieciach neuronowych - gdzie zachodzi konieczność przetwarzania i syntezy ogromnych ilości danych.

wiec praktycznie - obija się to w przypadku sygnałów Audio/video o konstrukcję np filtrów rekursywnych , czy też SOI czy też Czybyszewa i Butterwortha,
Z głównych zastosowań praktycznych stosuję się w Morfologicznym przetwarzaniu obrazówmające np miejsce w Tomografii komputerowej.

Sploty FFT znajdują zastosowanie w rozłączności z funkcją PSF -(spłaszczanie oświetlenia)
w Fourierowskiej analizie obrazu. Odkształcaniu obrazów (warping) aż po same tworzenie obrazu , np w przypadku Aparatów cyfrowych czy Telewizyjnych sygnałach HD.

DSP jest ciekawym tematem , ale jakoś nigdy nie lubiłem specjalnie się nim zajmować choć mam solidne podstawy matematyczne i znam dobrze problematykę uzasadnień matematycznych dla DSP , niemniej analiza filtru Czybyszewa-Butterwortha przyprawia mnie
o mdłości i zaniki chęci do pracy w tym temacie . Oczywiście większość metod DSP jakimi są niewątpliwie ciekawe przekształcenia Fouriera czy też przekształcenia Laplace'a.

Np ja lubie stosować przekształcenia Fouriera układach inwersji Widmowej czy tez przy stopniach kaskadowych i równoległych używanych najczęściej chyba w analityce obwodów elektronicznych gdzie znaczenie zer i biegunów nie jest bez znaczenia :)

Oczywiście DSP ma bardzo wiele zastosowań praktycznych w różnych dziedzinach , ale trudno tak przedstawić w kilku postach zasadność zastosowania technik bez właśnie owych niezrozumiałych drobiazgów:( Zajmuje się DSP dosyć długo i pomimo faktu że rozumiem te krzaki to sprawia mi wiele trudności , bo niestety w DSP teoria praktycznie nijak się ma do praktyki , a dostępne układy nie spełniają
nawet 45% matematycznych rozważań i wyliczeń :)

W skrócie właśnie chodzi oto, że cyfrowe przetwarzanie sygnałów jest bardzo unikatową w sumie dziedziną technik komputerowych wyróżniająca się rodzajem używanych danych czyli sygnałami. Fakt w większości przypadków te sygnały jako dane z czujników , pochodzą ze świata rzeczywistego, których źródłem mogą być wibracje sejsmiczne , szumy na częstotliwościach radiowych z kosmosu, czy też
fale dźwiękowe itd. DSP to matematyka, algorytmy i rozwiązania techniczne stosowane do operowania właśnie takimi sygnałami po ich przetworzeniu na postać cyfrową. DSP ogólnie mówiąc/upraszczając służy do realizacji wielu celów, jak udoskonalanie
obrazów, rozpoznawanie i generowanie mowy (szczególnie mnie interesujące :)) czy też kompresja danych w celu ich magazynowania i przesyłania oraz wiele więcej:)

No i wylałem z siebie stek niezrozumiałego bełkotu :(

PostNapisane: 17 maja 2012, o 15:09 
Moderator

Ja uważam, że po prostu nie da się ot tak w kilku zdaniach opowiedzieć o pewnych tematach, tym bardziej takich ciut skomplikowanych jak to o czym pisze SunRiver wyżej. Dlaczego? ano właśnie dlatego że wszelkie opisy w oderwaniu od rzeczywistości czyli od jakiegoś konkretnego projektu czy założeń projektowych i tak spełzną zwykle na niczym i rzadko do kogo to dotrze choćby człowiek nie wiem jak się starał. Ja myślę wręcz że taki temat ale fajnie pokazany od strony praktycznej nadawałby się na jakieś spokojne rozważania w książce - i przyznam szczerze, że sam chętnie bym taką pozycję przeczytał - ale taką, która nie dryfowałaby tylko w bezkresnej teorii ;) ... więc może kolega SunRiver ma pomysł już na następną swoją książkę w tym zakresie ? ;) .... jak coś to ja już jestem pierwszym fanem i czekam ;) bo wiem też że taki gościu to by to fajnie opisał .....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1