Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 08:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2013, o 09:22 
Użytkownik

Witam

Z układami programowalnymi miałem już styczność. Swego czasu wykonałem projekt na układzie CPLD xc9572xl z wykorzystaniem VGA. A ostatnio w ramach przypomnienia sobie języka VHDL przy pomocy Evity powtawła taka zabaweczka :)
Obecnie chcę wykonać projekt z użyciem układu FPGA. Posiadam płytkę Nexys2 500K Xilinx Spartan-3E. Przy projekcie chciałem wykorzystać dostępną pamięć RAM, port UART, oraz ewentualnie wyjście VGA.
Pomalutku zagłębiam się w tajniki projektowania układów wbudowanych. Znalazłem pomocne są materiały dostępne na stronie Xilinxa link, link, które właśnie próbuję ogarnąć.

Może ktoś miał już styczność z procesorem MicroBlaze i systemami wbudowanymi opartymi o układy FPGA?, mógłby polecić jakąś literaturę lub inne pomocne materiały?

Ps. Jeśli temat jest w złym dziale, to z góry przepraszam i proszę o przerzucenie go w odpowiednie miejsce

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2013, o 12:21 
Użytkownik

Do MicroBlaze jest ksiązka po polsku, bodajże wyd. BTC

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 22:07 
Użytkownik

Chodziło Ci tę książkę? Z tego co udało mi się zorientować to picoblaze jest asemblerową, darmową alternatywą w porównaniu właśnie do MicroBlaze. Korzystam z oprogramowania Xilinx ISE Desgin Suite 12. I przez miesiąc mogę sobie go używać (I tak prędzej minie termin składania pracy niż koniec ważności damowago konta ;) ).Mniej więcej sprawa wygląda u mnie tak: jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej. Jej temat: "Detekcja i rozpoznawanie cech wybranych elementów twarzy z realizacją w układzie FPGA". Algorytm jest już gotowy, teraz przyszło pora na wywiązanie się z tematu od strony bardziej sprzętowej. Mój algorytm wymaga zagospodarowania dość sporej pamięci, stąd zapotrzebowanie na RAM, dodatkowo, zdjęcie z twarzami przydało by się jakoś wgrać, w tym celu chciałem wykorzystać UART, no i na koniec miło by było pokazać efekty detekcji na monitorze...

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 22:18 
Użytkownik

Tak, chodziło mi o tą książkę. Temat masz bardzo ciekawy, możesz przedstawić, do czego doszedłeś? Algorytm itp.?
Koledzy robili coś bardzo podobnego (rozpoznawanie emocji na twarzy), ale nie na FPGA, tylko na Kinect. Ciężki temat sobie wybrałeś...
W czym chcesz pisać? Verilog czy VHDL? Mogę powiedzieć, że dużo prostszy jest Verilog. Masz do niego też kilka książek po polsku (Hajduk, Wrona).

Algorytm powinien rozpoczynać się od pobrania zdjęcia obiektu (człowieka), preprocessing (segmentacja, zamiana na obraz czarno-biały (monochromatyczny), podbicie kontrastu, normalizacja histogramu itp.), następnie musisz wyznaczyć jakieś deskryptory na podstawie których będziesz dokonywał detekcji i klasyfikacji części twarzy, np. ust. Dla oka może to być symetria oczu i ich kształt itp. Dużą rolę będzie odgrywać jakość zdjęcia i usytuowanie obiektu względem kamery. Musisz bowiem nieco przerzucić się na myślenie 3D. Proponuję zrobić kilka fotek z różnych perspektyw i wybrać takie ujęcie, które daje możliwie najwięcej charakterystycznych detali. Np. z profilu - nos wyśmienicie wykryjesz, ale z okiem może być problem.

Co do MicroBlaze, to cięzki temat, możesz zmienić platformę sprzętową na Kinecta? Ma bardzo dobre wsparcie i API.

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 22:51 
Użytkownik

Algorytm detekcji twarzy już napisałem, w Matlabie. To jest pierwsza część mojej pracy. Teraz pora na drugą część, czyli FPGA. Nie mogę się z niej już wycofać. Stąd właśnie MicroBlaze. Wykorzystuję algorytm wykrywania twarzy Viola-Jones. Z algorytmem jestem już obeznany (napisałem własny skrypt wykrywający twarze na zdjęciach w oparciu o VJ), muszę tylko wiedzieć jak poprawnie zaimplementować kod. Dotychczas pisałem w VHDL.

Strefa czasowa: UTC + 1