Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2026, o 04:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sty 2026, o 15:20 
Użytkownik

Witajcie.

Chciałem się podzielić małym doświadczeniem z Eclipse, które wczoraj przeprowadziłem z czystej ciekawości. Może komuś się przyda... Nadmienię, że wykonałem to na komputerach z
zainstalowanym Windows 7 64 bity, ale to chyba nie ma znaczenia (trzeba dla pewności sprawdzić). Proszę od razu za oszczędzenie mnie w kontekście Windowsa, że koci i taki stary :-)

Mi pasuje i do puki nie ma z nim większych problemów, to używam. A więc wziąłem pendriva usb 3.0 i po prostu na zasadzie kopiuj i wklej, przeniosłem cały folder Eclipsa z dysku C na pendriva.
Eclipse wcześniej "zainstalowany" normalnie zgodnie z poradnikami Mirka. Wgrany plagin z prockami pb i cała procedura konfiguracyjna dla workspace. Może inaczej. Eclipse, na którym pracuję
od dawna i teraz postanowiłem wykonać, co opisuję.

Dalej do skopiowanego folderu Eclipse (ver. 12-2023) skopiowałem również cały folder MkClipse z C:/dokumenty, gdzie jak wiemy znajduje się folder avrdude i AVR Toolchain. Następnie na tego pendrive
skopiowałem również folder workspace, który znajdował się na dysku C: i był wcześniej utworzony i skonfigurowany zgodnie ze sztuką pod tą wersję Eclipsa. Musiałem jeszcze zmienić ścieżki dostępu
dla avrdude i Toolchain, a żeby uruchamiany Eclipse z pendriva nie szukał, co mu potrzeba na dysku C: tylko na pendrive.

Efekt jest taki, że po włożeniu pendrive do komputera, wejściu do folderu Eclipse i kliknięciu na wiadomą ikonę Eclipse startuje. Tworzą się projekty i wszystko śmiga. Oczywiście trochę wolniej i musi być usb 3.0. Na usb 2.0 jest kicha (wolno).

Sprawdziłem na 3 kompach. Oczywiście muszą być zainstalowane na komputerach inne dodatki wymagane, czyli sterowniki do programatora, odpowiednie workspace i co tam jeszcze.

Teraz mogę przenosić eclipse z pracy do domu i gdzie chce bez potrzeby instalacji.

Co o tym myślicie ? Może sie przyda. Proszę przetestować i podzielić się spostrzeżeniami. Pozdrawiam. Robert.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2026, o 18:51 
Moderator

Jeśli ci działa i odpowiada prędkość ;) to co tu dyskutować ;) ważne że śmiga

PostNapisane: 29 sty 2026, o 19:49 
Użytkownik

Na najnowszych portach USB i pendrive prędkość byłaby jeszcze lepsza. Oczywiście to był dopiero test. Jeszcze nie zasiadłem do
pisania na dłuższą chwilę, a więc na razie jest tylko euforia HI. Ja piszę okazjonalnie i niezbyt przepastne kody, a więc dla mnie może
być ok. Sprawdzę jeszcze programy typu mkAVRCalculator i całą resztę z tego pakietu, ale myślę, że też powinny śmigać. Można sobie wtedy stworzyć takie środowisko nazwijmy to portable do programowania. Oczywiście należy traktować to, jako dodatkową alternatywę. Co normalna praca z dysku, to nic tego nie zastąpi. Myślę, że temat wyczerpałem. Jeśli ktoś przetestuje u siebie, to proszę podzielić się spostrzeżeniami. Pozdrawiam.

PostNapisane: 30 sty 2026, o 12:46 
Użytkownik

A więc pakiet programów: mkAVRCalculator, PixelFactory, MenuGen, MkBootLoader i co tam jeszcze zapomniałem dopisać-wszystko śmiga z pendrive. W moim opisie wkradł się mały błąd:

"Oczywiście muszą być zainstalowane na komputerach inne dodatki wymagane, czyli sterowniki do programatora, odpowiednie workspace i co tam jeszcze."

Nie chodziło o workspace, które przecież skopiowałem na pendrive, tylko np. jakaś wersja workframe, czy coś innego. Np. pakiet zbiorowy C, C++... Nieraz inny komputer woła o jakiś program,
czy poprawkę, a żeby Eclipse poprawnie się uruchomiło. To chyba na tyle. Pozdrawiam. Robert.

Strefa czasowa: UTC + 1