Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 lip 2024, o 05:22


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2024, o 11:02 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

Witam forumowiczów. Trudno trochę było wybrać dział dla mojego wpisu ale chyba tutaj najbardziej pasuje. Pisałem już di Pana Mirka i polecił w tej sprawie zasięgnąć porad na tym forum.
Problem mój dotyczy konfiguracji Eclipse do programowania w C procków AVR pod systemem macOS 14. Temat rzadko spotykany bo większość programistów do programowania AVR używa komputerów PC ale może znajdzie się ktoś z doświadczeniami w tej kwestii.
Używam obecnie MacBooka Air M2. Mam obecnie Eclipse 2023-12 (4.30.0). Zainstalowałem AVR Plugin, nawet ten z filmiku Pana Mirka
[youtube]NcH0_VYMm9c&t=16s[/youtube]

Konfigurację ścieżek do AVR-GCC, GNU make, AVR Header Files i AVRDude wykonałem w ten sposób:
Obrazek
Tutaj jak widać AVRDude zainstalowane z Homebrew (w wersji 7.3), GNU make, AVR Header Files z znanego pakietu dla macOS - CrossPack, który nie jest już wspierany a chyba przy ostatnich jego wersjach pojawił się problem, że nie wyświetlały się modele kontrolerów w polu wyboru MCU Type podczas tworzenia nowego projektu. Dlatego ścieżka do AVR-GCC jest zmieniona do paczki toolchaina dla maca (wtedy w MCU Type wyświetlają się AVRy).

Główny problem jest taki, że po wejściu w Project -> Properties nie ma zakładki AVR gdzie można ustawić model AVR, taktowanie oraz programator USB
Obrazek
Po próbie wgrania programu do mikrokontrolera wyskakuje błąd "No AVR project selected" co bzdurą jest bo został wybrany
Obrazek

Programator też działa bo używam programu AVRFusesCalc (to wersja mkAVRkalkulatora) i widzi procka prawidłowo
Jeżeli ktoś potrafi pomóc to z góry dziękuję.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 14:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

bluzman napisał(a):
Po próbie wgrania programu do mikrokontrolera wyskakuje błąd "No AVR project selected" co bzdurą jest bo został wybrany


Nie jest to ŻADNĄ bzdurą tylko normalne zachowanie eclipse ...

TYM bardziej, że na ostatnim screenshocie jak byk jest komunikat - że nie ZAZNACZONO projektu i widać po lewej że nie jest zaznaczony - więc jak się mają pojawić właściwości projektu

Co za problem kliknąć sobie raz myszką po lewej stronie na NAZWĘ PROJEKTU ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 15:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
bluzman napisał(a):
Po próbie wgrania programu do mikrokontrolera wyskakuje błąd "No AVR project selected" co bzdurą jest bo został wybrany


Nie jest to ŻADNĄ bzdurą tylko normalne zachowanie eclipse ...

TYM bardziej, że na ostatnim screenshocie jak byk jest komunikat - że nie ZAZNACZONO projektu i widać po lewej że nie jest zaznaczony - więc jak się mają pojawić właściwości projektu

Co za problem kliknąć sobie raz myszką po lewej stronie na NAZWĘ PROJEKTU ?


Przepraszam, to zrzut zły był. Teraz daję z zaznaczonym. Po prostu zbyt wiele razy próbowałem i w złej chwili zrobiłem screena. Wiem jak trzeba zaznaczyć, programowałem pod Windowsem. Lecz nie w tym problem jest tylko o tą zakładkę AVR z ustawieniami programatora, wybieraniem modelu AVR i taktowania, że jej nie ma po instalacji pluginu (na 2 screenie tutaj). Teraz dla świętego spokoju zostawiłem macOS i sprawdziłem na PC, na czystym Windows 11. Odpaliłem Eclipse, wziąłem mkclipse, zainstalowałem krok po kroku avr plugin ten co tam jest i do wszystkiego co tam zostało wypakowane dodałem ścieżki do zakładki Path i też dalej nie ma ustawień "Target Hardware".

ObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 15:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

No to wygląda jednak jakby się poprawnie nie zainstalował plugin AVR - a w MENU -> Windows preferences

nie widać tego?

Obrazek

jeśli nie widać to tym bardziej pewne że coś jest nie tak z pluginem avr

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 15:35 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
No to wygląda jednak jakby się poprawnie nie zainstalował plugin AVR - a w MENU -> Windows preferences
nie widać tego?

jeśli nie widać to tym bardziej pewne że coś jest nie tak z pluginem avr


To właśnie widać, bo dawałem ścieżki tam do avr-gcc, avrdude... Tylko nie widać pod dwoma systemami tego co pokazałem na zrzucie poprzednim (PPM w projekt i Properties)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 19:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

No właśnie w MENU -> project -> properties też MUSI być to widoczne:

Obrazek

jeśli nie jest widoczne - to przykro mi - moje pomysły się kończą - a widzę, że na razie jakoś nie zagląda tu nikt od MAC'ów - a były takie osoby na forum

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 19:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
No właśnie w MENU -> project -> properties też MUSI być to widoczne:

jeśli nie jest widoczne - to przykro mi - moje pomysły się kończą - a widzę, że na razie jakoś nie zagląda tu nikt od MAC'ów - a były takie osoby na forum


Wiem, że musi być widoczne. Wiem, że Pan nie zajmuje się tą platformą, dlatego właśnie postanowiłem sprawdzić jak wyżej pisałem na Windows 11 i to po instalacji, jedynie z Eclipse dla spokojności ducha i też występuje ten sam problem. Widzę że to już nie tyczy się problemu na macOS jedynie. Nie mam więcej PC z starszymi Windowsami ale na tutorialu video robił Pan to właśnie na W11. Już nie dręczę maciem tylko ogólnie. Instalacja na PC przebiegła bez problemu ale ustawień brak.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 21:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

bluzman napisał(a):
dlatego właśnie postanowiłem sprawdzić jak wyżej pisałem na Windows 11 i to po instalacji, jedynie z Eclipse dla spokojności ducha i też występuje ten sam problem.

Gdzie na win11 ten sam problem ??? ależ co kolega opowiada ... toż ja tylko na win11 działam i to do najmniej od 5 lat - więc skąd takie pomysły że na win11 są takie problemy. Nie ma ich też ani na win10

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2024, o 22:25 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
bluzman napisał(a):
dlatego właśnie postanowiłem sprawdzić jak wyżej pisałem na Windows 11 i to po instalacji, jedynie z Eclipse dla spokojności ducha i też występuje ten sam problem.

Gdzie na win11 ten sam problem ??? ależ co kolega opowiada ... toż ja tylko na win11 działam i to do najmniej od 5 lat - więc skąd takie pomysły że na win11 są takie problemy. Nie ma ich też ani na win10


Przepraszam, że teraz zrzuty ekranu z aparatu ale na PC było mi prościej i szybciej zrobić :)
Zrobiłem też inne między innymi żeby pokazać jak mam plugin i ścieżki skonfigurowane.
ObrazekObrazekObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2024, o 09:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

No to może złego eclipsa pobrałeś, ale możesz jeszcze spróbować przełączyć w preferencjach perspektywę

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2024, o 11:25 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

[quote="mirekk36"]No to może złego eclipsa pobrałeś, ale możesz jeszcze spróbować przełączyć w preferencjach perspektywę

Eclipsa przetestowałem chyba wszystkie wersje aż do ostatniej wersji z 2024, biorę zawsze takie jak na obrazku "Eclipse IDE for C/C++ Developers". Instalacja wszystkiego poszła perfekcyjnie, bez problemów jak na filmiku.
Ustawienia w Perspective też już przerobiłem, nawet raz wszystkie ustawiłem jak leci żeby nie opuścić niczego. Tam można wybrać jedynie widoczność tego klawisza do wgrywania programu z ikonką "AVR" - Upload current prohect to Atmel target MCU

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2024, o 12:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012
Posty: 167
Pomógł: 10

Jeśli nie znajdzie się jakieś proste rozwiązanie to można spróbować platformio:
https://community.platformio.org/t/avr- ... work/525/2

https://community.platformio.org/t/pure ... mming/6499



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2024, o 13:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012
Posty: 167
Pomógł: 10

Warto obejrzeć:
https://www.youtube.com/watch?v=IqJRLvPsin8



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2024, o 14:47 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

Dodam jeszcze tyle, że udało mi się 3go PC zdobyć, tym razem zainstalowałem Windows 10, Eclipse 2022-12 i 2024-03, avr plugin i reszta z mkclipse i to samo. Trzy różne kompy + jedna wirtualna maszyna, trzy różne systemy operacyjne, różne wersje Eclipse testowane na każdym. Nie wiem co tu można robić źle jeszcze. Może ktoś znajdzie przyczynę instalując gdzieś na świeżo sam. Jeżeli ten problem będzie się powtarzał to wtedy poradnik Pana Mirka traci na wartości nawet.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2024, o 17:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012
Posty: 167
Pomógł: 10

Jeśli chodzi o PC, to z pewnością Eclipse instalowane z pomocą poradników Mirka działa bez najmniejszego problemu.
Jeśli masz kłopot to poczytaj wpisy z ostatnich dwóch lat na tym forum. Są użytkownicy, którzy mieli jakieś problemy z Windows 7, Windows 10 i opisali jak sobie z tym poradzili.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2024, o 21:29 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

ord napisał(a):
A poza tym takie objawy występują gdy podczas zakładania projektu wybierze się nieAVRowy toolchain. Niby na skrinach w okienku konsoli dla niepoznaki widać że kompilacja jest wykonana narzędziami AVR ale...
Nie rozpisując się: jedynie słuszna metoda założenia projektu AVR jest przez button na belce narzędziowej wybierając "C project" i potem "AVR Cross Target Application". NIE należy wybierać "C/C++ Project" -> "C Managed Build" -> "AVR Cross Target Application".

Tutaj jak najbardziej wszystko jest prawdą. Teraz jest git na macu i na pc. Muszę podziękować koledze

Cytuj:
Jeszcze słowo o tym co widać na skrinach z maka: a widać że eklips nie może znaleźć kompilatora czyli konfiguracja jest pokaszaniona. Dalej, nie ma to raczej związku z poprzednim ale: ścieżka do header files nie powinna kierować do katalogu spoza katalogu gdzie jest kompilator. Jeżeli headery są z 2013 roku a kompilator z, strzelam, 2020 to można się spodziewać konfliktu.

Z tym to będzie moja kolejna udręka. Wiem, że tutaj jest źle. Niestety słynny CrossPack dla macOS był rozwijany tylko do 2013 roku, tam avr-gcc był max w wersji 4.8 jeżeli dobrze pamiętam i nie nadaje się już na procesory Apple Silicon, tylko na Intela.
Tutaj coś źle mówisz bo ścieżki do Header File są inne .../avr/include a do wvr-gcc .../bin końcówka, nie mogą być w tym samym katalogu, tak jest na maci i na pc.
AVRDude można zainstalować z Home brew w wersji 7.3, jedynie czego nie mogę dodać to ścieżka do GNU make a używam pakietu z ToolChain z strony Microchip dla macOS obecnie i tam jest taka sama ścieżka jak do avr-gcc.
Więc pozwolę sobie pociągnąć temat dalej i jeżeli ktoś rozwiązał ten problem na macu u siebie, lub zna jakieś inne źródła do ToolChain to proszę o pomoc.

BTW.
Akurat w tej zakładce AVR w projekcie której tak szukałem nie mam do wyboru żadnego programatora to w programie AVRFusesCalc (to taki dosłownie prawie sam program jak MkAVRcalclutor Pana Mirka, też polskiego autora) programator działa i bez problemu wykrywa AVRy, można zmieniać fusebity itd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2024, o 10:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Ja to już się trochę gubię w twoich opisach problemu bo raz że to MAC innym razem że PC albo inny PC itp itd

Tak jak ktoś pisał wyżej - jeśli masz normalny PC i na nim normalnie zainstalowany windows nie ważne czy win10 czy win11 to nie ma takiej opcji żeby to nie działało wg moich poradników - no nie ma ...

więc proszę ustal konkretnie co robisz - weź sobie np PC z windows i opisz krok po kroku co na nim robisz i jak rozpoczynasz projekt to może dojdziemy gdzie robisz jakiegoś MEGA BABOLA no a MUSISZ go robić skoro działasz na windowsie.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2024, o 14:38 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

Co dokładnie oznacza ten komunikat w mkavrcalkulatorze?
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2024, o 16:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

że już jest jakiś sterownik zainstalowany - ooooj ja widzę, że na prawdę będzie trzeba egorcystę ;) bo coś kolega ma z każdym ale to każdym etapem jakieś kosmiczne problemy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2024, o 17:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
że już jest jakiś sterownik zainstalowany - ooooj ja widzę, że na prawdę będzie trzeba egorcystę ;) bo coś kolega ma z każdym ale to każdym etapem jakieś kosmiczne problemy


Zasadniczo można tak powiedzieć ale już wiem w czym rzecz. Tutaj jest problem z instalacją sterowników dlatego, że mój CPU to ARM. Na starym PC ten programator bez problemu instalował się z mkavrcalkulatora a później to nawet już nie musiałem tego robić na nowszych Windowsach.
Są jakieś sterowniki dla USBASP pod architekturę arm? Mówię o Windowsie 11 dla arm. To nie jest jakiś chiński wyrób, to polski programator.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2024, o 19:10 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

Dokładnie to ten programator posiadam
https://botland.com.pl/programatory/107 ... 39333.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2024, o 22:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

ok temat wątku inny, zmienia się po drodze - prosiłem o konkretny opis a tu wszystko schodzi na chiński programator - sorki ja się wyłączam, bo to jak gra w chowanego

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2024, o 11:32 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 mar 2020
Posty: 17
Pomógł: 0

Cytuj:
ok temat wątku inny, zmienia się po drodze - prosiłem o konkretny opis a tu wszystko schodzi na chiński programator - sorki ja się wyłączam, bo to jak gra w chowanego


Faktycznie tu już tworzy się nowy temat, więc jedynie można prosić jakiegoś admina forum żeby skasował moje 2 ostatnie wpisy bo właściwie problem rozwiązany.
Nie wiem jak jeszcze bardziej konkretnie mogę wytłumaczyć a kolega ord wcześniej pomógł i mu podziękowałem.
Problem był w tym, że trzeba tworzyć projekt C z przycisku na pasku a nie używać menu i tam wybierać New a później C/C++ Project bo wtedy nie pokazuje się ta zakładka AVR o którą chodziło.
O sterownikach będzie nowy temat.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO